Het is een veel gehoorde opmerking bij installateurs en bouwbedrijven: “Warmtepompen? Daar wachten we nog maar even mee. Want we weten er nog te weinig van.” Het is een aarzeling die enerzijds is gestoeld op gebrek aan kennis en anderzijds op de onwennigheid die aan veel actuele ontwikkelingen kleeft. Tegelijkertijd is de bouw een gesegmenteerde markt, waarin alle partijen hun eigen rol willen spelen. Het is een belemmerende factor bij noodzakelijke vernieuwingen, terwijl de warmtepomp juist een segment overstijgende techniek is. In het licht van de energietransitie groeit ondertussen de vraag naar warmtepompen enorm. Niet alleen in de utiliteitsbouw, maar ook in de woningbouw. De reden is bekend: we moeten van het aardgas af.
UNIECHEMIE zag deze ontwikkeling al langer aankomen en heeft het portfolio koel- en klimaatinstallaties fors uitgebreid. Werden in april jl. drie complete ranges warmtepompen voor de utiliteit geïntroduceerd, in het kielzog daarvan richt het bedrijf uit Apeldoorn de pijlen nu ook uitgebreid op de woningbouwsector. We spreken daarover met Ad Smits, accountmanager klimaattechniek en warmtepompen, en Alex Ogink, projectmanager. Hun boodschap is duidelijk: willen we de duurzaamheid bevorderen door de inzet van meer warmtepompen, dan zullen we moeten beginnen met kennisoverdracht.
Vertalen naar woningbouw
Gelukkig heeft UNIECHEMIE in haar bijna 80-jarig bestaan volop kennis en ervaring opgedaan met koel- en klimaattechniek. Veel van die kennis is diepgaand en hoogwaardig. Dat kunnen we aflezen aan zowel de producten als de ondersteuning voor, tijdens en na installatie. Door de ontwikkeling van milieuvriendelijke producten draagt het van oorsprong puur Nederlandse bedrijf met kracht bij aan duurzaamheid. Dat betekent in de praktijk de keuze voor producten op basis van laag GWP (Global Warming Potential, oftewel de bijdrage aan de opwarming van de aarde) en natuurlijke koudemiddelen. Het aanbod warmtepompen is dan ook gebaseerd op de koudemiddelen R32 en R290 (propaan). Aanvullend is er een aanbod warmtepompen op basis van het koudemiddel R410A, waarvan de installaties conform de F-gassenverordening nog tot na het jaar 2030 bijgevuld mogen worden.
De taak die UNIECHEMIE aansluitend voor zich ziet, is om al de genoemde kennis en ervaring te vertalen richting zowel de woningbouwmarkt als de utiliteitsbouw. Ad en Alex zien daar voor zichzelf een belangrijke taak in. Ad Smits maakt, vanwege zijn jarenlange ervaring in de woningbouwsector, het kennisteam compleet. Alex is hierbij een belangrijke aanvulling en heeft specialistische kennis op het gebied van projecten en custom made oplossingen.
Enorm marktpotentieel
UNIECHEMIE onderkent in de woningnieuwbouw en de renovatiesector een enorm marktpotentieel voor de compactere warmtepomp. Het is mede om die reden, dat UNIECHEMIE in zee is gegaan met twee Italiaanse warmtepompproducenten: MAXA en Technofreddo (merk AERRE). De warmtepompen worden via de installateur geleverd aan de bouw. Kennisoverdracht betekent dus in de eerste plaats: een passend deskundig advies voor de klant op basis van de hulpvraag. Later in het proces kan UNIECHEMIE installateurs ondersteunen bij het installeren en inbedrijfstellen van bij UNIECHEMIE afgenomen warmtepompinstallaties. Die ondersteuning bespaart kostbare tijd, zorgt voor specialistische hulp en is tevens een vorm van kennisoverdracht.
Tegelijkertijd is het van belang om alle bij bouw- en renovatie betrokken partijen, van opdrachtgever en architect/constructeur tot uitvoerend bouwbedrijf, te informeren over de warmtepomptechniek en de invloed daarvan op het bouwproduct. Want warmtepompen mogen dan om begrijpelijke reden zo heten, ze zullen in een verder opwarmende toekomst steeds vaker ook als chiller (koeler) worden ingezet. Voor UNIECHEMIE dagelijks werk, immers, ook aan de warmtepomp ligt het eeuwenoude koeltechnisch principe ten grondslag.
Lucht/water warmtepomp
Voor de woningbouwsector gaat het met name over lucht/water warmtepompen, zoals de MAXA i-32V5 SL serie met vermogens van 6 tot 14 kW. Met de wijziging in het Bouwbesluit in het vooruitzicht aangaande het uitstralingsgeluid van warmtepompen en airconditioning, is het goed te weten dat deze warmtepompen, in bijna alle opstellingsposities, nu al voldoen aan de gestelde geluidseis van 40dB(A) op de erfgrens, zo laten Ad en Alex ons graag weten.
De warmtepompen van MAXA leveren een maximaal rendement, zijn in de fabriek getest en geprogrammeerd voor een snelle start. Inmiddels is het assortiment uitgebreid met een tank en boilerserie, binnendelen en allerhande besturingslogica, zoals de MAXA 7-touch, een intelligent besturingssysteem voor woningcomfort, dat werkt met sensoren in alle ruimten en wordt bediend via een app (met spraakbesturing) of de computer. MAXA i-CR touchscreen is een (vaste) afstandsbediening voor thuisgebruik en inzetbaar als wekelijks programmeerbare thermostaat. MAXA DAS is pc software voor supervisie, monitoring en analyse en bedoeld als bewakingssysteem voor warmtepompen.
Whitepaper vol kennis over warmtepompen
Hoewel het aanbod warmtepompen van UNIECHEMIE gebaseerd is op een plug & play concept vergen ze een bepaalde mate van kennis en vaardigheid. Kortom, kennis = tijd en tijd is heden ten dage kostbaar. Daarom heeft UNIECHEMIE een whitepaper geschreven vol actuele (product)kennis en achtergrondinformatie over het principe van de warmtepomp, over de ins en outs, de regelgeving en nog veel meer waardevolle informatie die nodig is om toekomstgerichte beslissingen te nemen. Heeft u interesse in deze whitepaper? Ga dan naar de website van UNIECHEMIE, want daar is hij door iedere geïnteresseerde in pdf-formaat te downloaden. Voor het totaal aanbod warmtepompen van UNIECHEMIE kunt u terecht op de pagina klimaattechniek. Of neem voor vragen contact op met Ad Smits.
Dit artikel is gesponsord door UNIECHEMIE.