Bouwer en toeleverancier werken samen in BIM

Bouwer en toeleverancier werken samen in BIM
Studentenhuisvesting Zuidblok Amsterdam is een goed voorbeeld van de samenwerking tussen Bot Bouw en Knauf.

Bouwprojecten worden steeds vaker in BIM gemodelleerd. Dat geldt ook voor de afbouwfase. Bot Bouw en toeleverancier Knauf werken daarom samen. Knauf baseert het projectadvies op het BIM-model van het betreffende project en komt zo met een passend advies voor Bot Bouw. De ervaring tussen beide partijen is dermate goed dat ze inmiddels in verschillende projecten hebben samengewerkt.

“De meeste bouwprojecten die wij doen, zijn in BIM gemodelleerd. Onze standaardwoningen zijn helemaal in BIM uitgewerkt en onze mensen zijn goed opgeleid om hiermee te kunnen werken.” Aan het woord is Johan Kuin, projectleider bij Bot Bouw. Deze aannemer werkt vooral in de woningbouw, vertelt Kuin. “90 procent van wat we doen is woningbouw, in eigen ontwikkeling of voor klanten. We zijn van oudsher een brede aannemer, maar de laatste jaren focussen we vooral op woningbouw, zowel rijwoningen als appartementen.”

Voordelen

Het komt incidenteel nog voor dat projecten niet in BIM worden uitgevoerd, vertelt Kuin. “We zijn ook afhankelijk van de opdrachtgever of andere partijen in het proces, maar het heeft zeker onze voorkeur om in BIM te werken.” De voordelen zijn voor Kuin vanzelfsprekend. “Het ligt voor de hand, maar ik merk dat de maatvoering in de modellen klopt. Hierdoor dalen vanzelfsprekend de faalkosten.”

Werkvoorbereiders hebben in BIM-projecten een meer coördinerende rol. Het werk verschuift veel meer naar de voorkant”

Werken in BIM heeft gevolgen voor de rollen van de werknemers van Bot Bouw, legt Kuin uit. “Werkvoorbereiders hebben in BIM-projecten een meer coördinerende rol. Het werk verschuift veel meer naar de voorkant. Doordat we alles van tevoren al goed kunnen uitrekenen, verloopt het werk bovendien veel soepeler. We hebben laatst een project gedaan waarbij alle prefab-elementen pasten. Er gaat dus veel minder fout en dat levert veel besparingen op.”

BIM in ook van grote waarde bij de afbouw van een project. Zo kunnen de binnenwanden vooraf precies worden berekend.
BIM in ook van grote waarde bij de afbouw van een project. Zo kunnen de binnenwanden vooraf precies worden berekend.

Projectadvies

Voor de afbouw van projecten werkt Bot Bouw vaak samen met Knauf. Kuin is erg tevreden over die samenwerking. “Knauf pakt het BIM-model op en gebruikt dat voor het projectadvies. Ze kijken precies wat de eisen van de opdrachtgever zijn op het gebied van wanden en komen vervolgens met een projectadvies. Zo kunnen we kwaliteit leveren voor een passende prijs, omdat Knauf maatwerk voor ons levert.” Ook hier geldt weer dat het werk naar de voorkant van het bouwproces wordt gehaald. “Knauf kijkt aan de voorkant met ons mee, tijdens de calculatiefase en zelfs nog daarvoor. Zo kunnen we een goede inschatting maken van de kosten en scherp aanbieden op een project.”

Duidelijkheid aan de voorkant

Deze manier van samenwerken heeft voor alle partijen in de keten voordelen, legt Kuin uit. “We kunnen de hoeveelheid materiaal makkelijk uit het model halen. De onderaannemer die de  afbouwwerkzaamheden doet, kan aan de hand daarvan weer zijn prijzen bepalen. Ook voor de opdrachtgever zijn er voordelen. Die krijgt precies waar hij om heeft gevraagd. De meters per type wand staan vast. Op deze manier kun je heel duidelijk afspraken en contracten maken in de hele keten. Door de duidelijkheid aan de voorkant, zijn de afspraken helder voor iedereen.”

BIM bestaat natuurlijk al lang, maar het werd eerst vooral voor de ruwbouw en de installaties gebruikt. Nu wordt er ook flink doorgepakt in de afbouwsector”

Verspilling

De kwaliteit van de voorbereiding heeft ook positieve gevolgen voor de verspilling op de bouwplaats, benadrukt Kuin. “Door de goede voorbereiding worden geen spullen meer met overlengte geleverd. De producten worden op maat aangeleverd, dat levert veel minder verspilling op de bouwplaats op. Dat heeft niet alleen economische voordelen, maar het is ook nog eens goed voor het milieu.” BIM wordt steeds vaker in de afbouwsector toegepast, weet Kuin. “BIM bestaat natuurlijk al lang, maar het werd eerst vooral voor de ruwbouw en de installaties gebruikt. Nu wordt er ook flink doorgepakt in de afbouwsector.”

Duurzame samenwerking

Over de afspraken die Kuin met Knauf maakt, is hij heel tevreden. “Wij vragen om energie te steken in de voorbereiding van het project. De samenwerking op basis van vertrouwen werkt voor ons heel goed.” Dat de samenwerking goed bevalt, blijkt ook uit de projecten die de beide bedrijven in de afgelopen jaren samen opgepakt hebben. “De samenwerking is gestart in 2015 met ons project aan de Pieter Vlamingstraat in Amsterdam. Daarna hebben we in Amsterdam alle Zuidblok-projecten fase 1 tot en met 8, van in totaal 1200 woningen, ook samen gedaan. We hobbelen dus lekker door, je kunt inmiddels spreken over een duurzame samenwerking.”

Bot Bouw is een toonaangevend ontwikkelende aannemer met een kwaliteitsimago tegen een concurrerende prijs. Het aannemersbedrijf wil haar klanten en afnemers hoogwaardige duurzame totaaloplossingen bieden en levert daarvoor organisatievermogen, flexibiliteit, kennis, productiecapaciteit en vakkundigheid. Bot Bouw stelt zich als doel om de organisatie communicatief, betrokken en kwalitatief op te bouwen. Hiermee creëert het bedrijf voor de klant maar ook voor de medewerkers een onderneming waarmee en waarin het prettig werken is. Bot Bouw wil met daadkrachtig organisatievermogen en op basis van kennisdeling de verwachtingen van klanten overtreffen om zo toegevoegde waarde te leveren.
Knauf gelooft in een digitale bouwwereld: de ontwikkeling van 3D printen, BIM, Virtual- en Augmented Reality en digitaal aangestuurde productieprocessen. De stappen die op dit moment worden gezet met BIM zijn van onschatbare waarde voor de ontwikkeling naar deze digitale bouwwereld. Knauf draagt bij aan deze ontwikkeling door betrokken partijen in de gehele bouwkolom te ondersteunen met bruikbare tools en adviezen. Knauf is in constante ontwikkeling om samen met gebruikers en klanten de beste oplossingen te creëren en gelooft in samenwerking. Door kennis met partners in de bouwketen te delen, creëren we wederzijds vertrouwen. De voordelen komen iedereen ten goede, de kwaliteit gaat omhoog en uiteindelijk krijgt de opdrachtgever het beste resultaat. En daar gaat het uiteindelijk om.

Dit artikel is gesponsord door Knauf en voor de Coronacrisis tot stand gekomen. Knauf werkt gewoon door, maar ondervindt net als ieder ander bedrijf hier ook consequenties van. Blijf up-to-date over alle ontwikkelingen op knauf.nl/covid-19

Elecosoft: 'Planning steeds belangrijker in de bouw'

Elecosoft: 'Planning steeds belangrijker in de bouw'

Een merknaam is soms zo sterk, dat het een zelfstandig naamwoord wordt. Asta staat voor Asta Powerproject, een projectplanningspakket van Elecosoft. Wie een 'Asta' maakt, maakt dus een projectplanning. De tool maakt plannen eenvoudig, met 4D-planningsmogelijkheden en een mobiele app. ''Dit leidt tot betere projectresultaten'', zeggen Björn Schrauwen en Marco van Kemenade van Elecosoft.

Nieuwe vestiging Hoppenbrouwers in Dongen in aanbouw.

Hoppenbrouwers: 'Netcongestie? Altijd kijken naar wat wél kan'

Door netcongestie was de uitbreiding en nieuwe vestiging van Hoppenbrouwers een uitdaging. Door te kijken naar wat wél mogelijk is, kunnen beide projecten alsnog doorgaan en is de technisch dienstverlener een nieuw werkgebied rijker.

Ter Steege bouwt aan toekomst met digitale woningconfigurator

Ter Steege bouwt aan toekomst met digitale woningconfigurator

In de dynamische bouwsector is het vermogen om vooruit te denken en te innoveren een belangrijke succesfactor. Ter Steege Bouw Vastgoed, met inmiddels de vierde generatie aan het roer van dit familiebedrijf, weet dat stilstand achteruitgang betekent en dat continuïteit alleen lukt door continu te blijven ontwikkelen.

Bouwkennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische bouwsector

Bouwkennis Jaarrapport: een handig kompas voor de dynamische bouwsector

Hoe zet je als bouwprofessional koers in een markt die telkens nieuwe uitdagingen kent, zoals stijgende grondstofprijzen, de verschuiving naar modulaire en biobased woningbouw en een groeiende aantal eenpersoonshuishoudens? Zonder inzicht in deze trends is het bepalen van een bedrijfsstrategie een hachelijke zaak. Het BouwKennis Jaarrapport Nederland 2024 biedt de antwoorden en inzichten die jij als producent, handelsonderneming of installateur nodig hebt.