CAS: één accusysteem voor bouw en industrie

CAS: één accusysteem voor bouw en industrie

Zes verschillende accumachines van zes verschillende merken in het busje van een zzp'er of aannemingsbedrijf: Enno Riemersma van Metabo komt het in de dagelijkse praktijk maar al te vaak tegen. Met de groei van het aantal snoerloze bouwplaatsen anno 2019 verre van ideaal, stelt de brandmanager van de Duitse gereedschappenfabrikant.

“Zes verschillende merken betekent ook zes verschillende laders en even zoveel accu-packs. Het is onhandig en inefficiënt, het leidt tot gedoe en gesleep.’’ In het verleden was dat natuurlijk geen  probleem, aldus Riemersma. Elk apparaat had dezelfde stekker en paste dus in elk stopcontact. Maar nu is bijna al het gereedschap op accu, zelfs machines die veel vermogen nodig hebben. Denk aan tafelcirkelzagen, grote haakse slijpers of compressoren. De markt wordt gedomineerd door een wirwar aan systemen, vertelde CEO Horst W. Garbrecht van Metabowerke GmBH onlangs. “Op heel veel  bouwplaatsen en in werkplaatsen heerst complete chaos door de vele accu’s en laders van verschillende fabrikanten.’’

Dankzij CAS kunnen de klanten van Metabo toch onze accu’s in een 100 procent uitwisselbaar systeem gebruiken”

Hervorming

De oplossing? Eén accusysteem voor de bouw en industrie, aldus Garbrecht. Het Cordless Alliance System, om precies te zijn. CAS dus. En CAS brengt een hervorming teweeg in de branche van elektrisch gereedschap, zegt Riemersma. Op initiatief van Metabo hebben verschillende fabrikanten van elektrisch gereedschap het systeem anderhalf jaar geleden geïntroduceerd. Dit  fabrikantenoverkoepelende accusysteem leidt tot een viervoudige winsituatie, volgens Riemersma. “Vier partijen profiteren hiervan: de professionele gebruiker, de vakhandel, de CAS-partners en Metabo zelf.’’ CAS maakt gebruik van de LiHDtechnologie van Metabo. Met deze technologie kan Metabo tegenwoordig vrijwel elke machine van voldoende power voorzien.

100 procent uitwisselbaar

Met CAS heeft Metabo partners verzameld die in verschillende werkgebieden gespecialiseerd zijn.  “Geen enkel merk van elektrisch gereedschap heeft immers alle machines in het assortiment’’, beaamt Riemersma. Zelfs Metabo niet. “Laat ik het zo zeggen: een timmerman zweert bij een cirkelzaag van  Mafell. Een installateur werkt het liefst met een perstang van Rothenberger. Wie met roestvrij staal werkt, wil graag specialistische haakse slijpers van Eisenblätter. Terwijl ze alle drie wel een boorschroefmachine van bijvoorbeeld Metabo gebruiken. Dankzij CAS kunnen de klanten van Metabo toch onze accu’s in een 100 procent uitwisselbaar systeem gebruiken.’’

Naast Mafell, Rothenberger en Eisenblätter zijn er meer merken die intussen gebruik maken van CAS: Collomix (specialist voor schilders), Eibenstock (pleisterbewerkingsmachine), Steinel (heteluchtapparaten), Rokamat (betonmixers), Starmix (stofzuigers), Elried en Edding (mobiele handprinter), Birchmeier (accu-rugspuit) en Fischer (slagschroevendraaier). Riemersma: “Dit zijn stuk voor stuk sterke merken die hele specialistische machines maken.’’

Er is veel belangstelling van andere merken. We zijn op dit moment met een aantal bedrijven in gesprek die aan willen sluiten”

Nieuwe partners

Binnen CAS zijn er op dit moment ruim 140 machines beschikbaar, maar dat aantal groeit sterk.  Riemersma: “Er is veel belangstelling van andere merken. We zijn op dit moment met een aantal bedrijven in gesprek die aan willen sluiten.’’ Het toevoegen van nieuwe partners kost tijd, omdat eerst moet worden gekeken of de eisen van de potentiële partners ook bij de eisen van Metabo passen. Riemersma verwacht in elk geval dat in 2020 een flink aantal nieuwe partijen onderdeel worden van CAS.

Praktisch en duurzaam

Eén accu en één lader die te gebruiken zijn voor heel veel apparaten, dat is CAS in een notendop. Het is niet alleen praktisch, maar vooral ook duurzaam. CAS maakt dankbaar gebruik van de accutechnologie van Metabo. De Duitse fabrikant, opgericht in 1923, heeft volgens Riemersma al jarenlang een leidende rol op het gebied van accutechnologie. Metabo kwam in 2015 met de marktintroductie van LiHD-technologie: krachtige accu’s met minder oplaadtijd. Ook lanceerde Metabo niet lang daarna
een nieuwe generatie LiHD accu-packs. ‘Dubbele prestatie, half zo groot’, te danken aan de combinatie van nieuwe hogerrendementscellen en volledig nieuw ontwikkelde componenten van de LiHDaccupack. Uit onderzoek is gebleken dat ze voor maximaal 67 procent meer vermogen zorgen. Ander groot voordeel: door meer bruikbare cellenenergie hoeft een accu minder vaak te worden opgeladen.

Veel vermogen

De nieuwste generatie LiHD-accupacks kunnen ook worden gebruikt voor machines die veel vermogen  nodig hebben, aldus Riemersma. “Denk aan zaagtafels, SDS Max boorhamers en grote haakse slijpers. Metabo heeft recent een accu-compressor aan het assortiment toegevoegd. En de ontwikkelingen gaan
door. Ik verwacht dat in de nabije toekomst zelfs cement kan worden gedraaid met een accu.’’

Leidende rol behouden

Een ding is zeker, aldus Riemersma: de CAS-partners profiteren van de accukennis van Metabo. Veel kleine, specialistische bedrijven hebben niet de juiste bronnen om hun eigen accu-technologie te ontwikkelen. De ontwikkelingen op het gebied van laadtechnologie gaan ook razendsnel. Cellen worden nog compacter, krachtiger en kleiner. Het leidt tot meer prestatie, meer levensduur en meer looptijd. Riemersma: “Metabo wil de leidende rol graag behouden, daarom zitten we niet stil. Een haakse slijper die veel vermogen heeft, is nu vaak binnen een uur leeg. Dat gaat veranderen.’’

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Metabo.

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Prijsopdrijvende ontwikkelingen, een bevolkingsgroei die hoger uitpakt, kleiner wordende huishoudens en een flinke bouwachterstand. Hoe ga je daar als aannemer, projectontwikkelaar of woningcorporatie in hemelsnaam op langere termijn op inspelen? En hoe gaat de woningen- en gebouwenvoorraad zich überhaupt ontwikkelen? Met het rapport Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw van databedrijf BouwKennis krijg je antwoord op deze en nog veel meer bouwgerelateerde vragen.

Partnermanager Arnold Nonnekes & COO Rutger van der Starre van Svea Finans.

Mkb kiest steeds vaker factoring als bankvrije financiering

Bankvrije financiering wordt steeds populairder in het mkb. Volgens recent onderzoek van Stichting MKB Financiering werd in 2023 maar liefst 36 procent van de mkb-financieringen tot één miljoen euro verstrekt via non-bancaire financiering. Factoring, een financieringsvorm waarbij bedrijven hun facturen verkopen aan een externe partij, is daarbij zelfs met 29 procent gegroeid.

Robin van der Heiden (links) en Age Tanja, brokers bij verzekeringsmakelaar Anchor Insurance

'Aannemer vaak niet op de hoogte van aansprakelijkheid'

Prefab gevel- en wandelementen die op de bouwplaats niet goed op elkaar aansluiten of aannemers die toch verantwoordelijk blijken te zijn voor ontwerpfouten; ontwikkelingen in de bouw leiden tot nieuwe risico's en dus ook nieuwe verzekeringen. "Aannemer, lees contracten heel goed door, breng risico's in kaart en ga in gesprek met een verzekeringsmakelaar voordat je tekent", zeggen de brokers van Anchor Insurance.

Maak impact in de bouw: adverteer in de Cobouw50

Maak impact in de bouw: adverteer in de Cobouw50

Cobouw brengt op 28 november de Cobouw50 uit. Deze special biedt een unieke kans om jouw bedrijf of product te presenteren aan een gericht publiek in de bouwsector. Deze editie verschijnt zowel in print als online, waardoor je verzekerd bent van een brede zichtbaarheid.