Met circa vijftigduizend medewerkers, ruim vijftig laboratoria en een omzet van vier miljard euro is DEKRA de grootste onafhankelijke expertorganisatie ter wereld op het gebied van testen, inspectie en certificering. De organisatie nam in 2009 het Nederlandse bedrijf KEMA Quality over, maar het eigendom van het keurmerk KEMA-KEUR bleef in handen van Kema. DEKRA behield na de overname wel de exclusieve gebruikslicentie voor het keurmerk. Onlangs is besloten dat DEKRA Mark KEMA-KEUR gaat vervangen als certificeringsmerk van DEKRA.
Herkenbaar veiligheidskeurmerk
KEMA-KEUR is in de jaren dertig opgezet als herkenbaar veiligheidskeurmerk voor elektrische apparaten. DEKRA is in 1925 in Berlijn opgericht met als missie verkeersveiligheid te verbeteren: de automobiel was toen in opkomst. De multinational geldt anno 2024 als wereldwijde aanbieder van uitgebreide diensten en oplossingen op het gebied van veiligheid en duurzaamheid. Het hoofdkantoor bevindt zich in Stuttgart.
Toegang tot internationale markten
“KEMA-KEUR was decennialang bekend in Nederland, maar inmiddels ook een beetje ouderwets en beperkt”, zegt Bram Holtus, managing director van DEKRA Certification. De principes van DEKRA Mark zijn identiek aan die van KEMA-KEUR, maar met DEKRA Mark breiden we continu uit met nieuwe productgroepen en bieden we onze klanten eenvoudiger toegang tot internationale markten.” Met andere woorden: DEKRA Mark kan dus ook worden gezien als productpaspoort voor toegang tot lokale markten over de hele wereld.
Internationale kennis
“Met de overname bleef inderdaad het exclusieve recht om KEMA-KEUR-certificaten te verstrekken, maar KEMA-Keur wordt toch DEKRA Mark”, zegt René Bakker, sales manager bij DEKRA. “Het is een logische stap. DEKRA is internationaal en biedt veel meer mogelijkheden. Ik heb vijftigduizend collega’s in alle werelddelen. We hebben heel veel kennis in huis. Samen kennen we de afzetmarkt in de hele wereld heel goed. Marketingtechnisch is het ook een voordeel voor onze klanten.”
Diversiteit aan producten
In Nederland voert DEKRA met circa 450 medewerkers in het Arnhemse testlab jaarlijks zo’n 14.000 opdrachten uit, aldus Holtus. “Dat gaat over huishoudelijke apparaten, e-bikes, elektrische auto’s, maar ook over meterkasten en alles wat er in zit (leidingen, lasdoppen, stopcontacten, stekkers) en medische apparatuur. De diversiteit aan te testen producten is bijzonder groot.”
Voordelen van internationaal bedrijf
Bakker: “Wij opereren internationaal. Stel, je wil als Nederlands bedrijf met je product naar Zuid-Korea, dan verzorgen we de markttoegang. We doen business in onder andere Europese landen en de Golfstaten. Ook maken we vaak gebruik van onze testlocaties in andere landen. Sommige producten moeten op tien of meer aspecten getest worden. Wat we in eigen huis kunnen doen, doen we hier. Maar het komt voor dat we enkele onderdelen van een test op een andere testlocatie uitvoeren. Dat is het voordeel van een internationaal bedrijf, want de lijnen zijn kort. Ik kan heel eenvoudig schakelen met een collega in Milaan, Malaga of een andere stad.”
Omvormer zonnepanelen
Om aan te geven wat er allemaal bij het testen en certificeren van een product komt kijken, noemt Holtus een inverter voor zonnepanelen. “Daar zitten een hoop veiligheidsaspecten op het gebied van elektriciteit aan, dus moet er veel getest worden. Zo moet je de overbelasting testen. Stel dat er spanningspieken komen, hoe gaat het product zich dan gedragen? Blijft het veilig genoeg? De waterdichtheid wordt getest, maar ook stofdichtheid en mechanische sterkte. Bovendien kijken we naar de app die er bij hoort, en dan met name naar cyber security. Je wil voorkomen dat iemand de boel gaat hacken. Wat een hacker kan doen? De setting van de inverters van de zonnepanelen dusdanig veranderen waardoor alles veel te heet wordt. Alles moet getest en gecertificeerd worden voordat het veilig op de markt kan.”
Energie-transitiedoelen
DEKRA staat voor een veilige en duurzame wereld, vervolgt Holtus. “Naast het testen en certificeren van producten maakt het bedrijf zich hard voor energie-transitiedoelen die we als samenleving hebben gesteld.” Zo is DEKRA in 2024 lid geworden van de Current/OS Foundation, een stichting die de adoptie en verdere ontwikkeling van een open standaardsysteem voor de distributie van gelijkstroom (DC) bevordert. Dit is een samenwerking van wereldspelers die ervoor zorgt dat de veiligheid en effectiviteit van gelijkstroomtoepassingen met meerdere bronnen wordt gewaarborgd.
De stichting streeft naar verbetering van de veerkracht, duurzaamheid en veiligheid van de energiedistributie. Bij gelijkstroom is de spanning constant, bij wisselstroom (AC) wisselt de spanning vijftig keer per seconde tussen positieve en negatieve spanning.
Bakker: “Gelijkstroom en wisselstroom zijn honderd jaar geleden al bedacht, maar AC is gangbaar geworden. Er zijn echter veel positieve ontwikkelingen: toepassing van gelijkstroom is veel veiliger geworden, bovendien is het materiaal technisch goedkoper en 25 procent energiezuiniger dan wisselstroom.”
Lees hier meer over DEKRA Product Testing.
Antwoord op netcongestie
De toepassing van gelijkstroom is een antwoord op de netcongestie. Bakker: “Voor veel ondernemers die een business willen beginnen of uitbreiden, is het lastig een passende AC-aansluiting te krijgen. Als DEKRA willen we graag bijdragen aan de veiligheid van nieuwe systemen en het ontwikkelen van certificeringschema’s. Voor ondernemers die op dit moment klem zitten, raad ik aan om toch naar Current/OS te kijken. De verschillende partijen die meedoen, bieden oplossingen.”
Flinke investeringen
Nieuwe technologieën vragen vaak om flinke investeringen, ook bij DEKRA. Het bedrijf heeft afgelopen twee jaar zo’n 11 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe test setups voor onder meer warmtepompen. Bovendien is de testlocatie in Arnhem uitgebreid met een nieuwe Open Area Test Site (OATS) voor het testen van elektromagnetische compatibiliteit (EMC). Op de nieuwe testlocatie kunnen onder meer grote voertuigen, waaronder elektrische bussen en e-trucks, en drones getest worden.
Exoskeletten
Naast elektrificatie van machines is de robotisering in de bouw een belangrijke ontwikkeling. Holtus: “Met name op het gebied van exoskeletten gebeurt er heel veel. Een exoskelet is ook een geweldige toepassing: je hebt er ineens twee robotarmen bij die gipsplaten in het plafond kunnen schroeven. Ook is het een prachtige oplossing voor stukadoors, omdat ze met een exoskelet niet langer met zakken van vijftig kilo hoeven te lopen. Ik merk ook enige scepsis, want de bouw is toch een beetje een stoere mannenwereld en een exoskelet wordt niet als stoer gezien. De maatschappij bepaalt de mate van snelheid waarin we dit soort technologieën gaan omarmen.”
De technologische ontwikkelingen in de bouwwereld gaan in elk geval razendsnel, vult Bakker aan. “Koudwatervrees is helemaal niet erg, maar omarm nieuwe technologieën. Als het gaat om veiligheid door testen en certificeren, denkt DEKRA graag mee.”
Soepele overgang
‘DEKRA Mark is het nieuwe KEMA-KEUR’; zo heet de campagne die DEKRA begin 2024 heeft gelanceerd om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Het doel van deze campagne is om alle belanghebbenden te vertellen dat KEMA-Keur niet langer wordt uitgegeven maar wordt vervangen door DEKRA Mark. Dit is één van de belangrijkste keurmerken die er zijn. Het toont aan dat producten door een onafhankelijke partij grondig zijn getest en voldoen aan alle vereiste veiligheidsnormen.
Omdat het keurmerk is gebaseerd op internationaal aanvaarde en erkende normen, is het een productpaspoort voor toegang tot lokale markten over de hele wereld.
Veiligheid en duurzaamheid
DEKRA Certification is een nationale certificatie-instelling binnen standaardorganisaties IEC en CENELEC. Het zet de expertise en middelen van DEKRA in voor de introductie van nieuwe diensten en standaarden die aansluiten op veranderende marktbehoeften op het gebied van veiligheid, beveiliging en duurzaamheid. Voorbeelden zijn het opladen van elektrische voertuigen, cybersecurity, halfgeleiderschakelaars, warmtepompen, geavanceerde EMC-testen, Industry 4.0 connectiviteit en systemen voor energieopslag.
Overgangsproces
Iedere bezitter van een geldig KEMA-KEUR-certificaat kan overigens gratis een DEKRA Mark-certificaat aanvragen. In het kader van het overgangsproces zal DEKRA deze certificaten gelijktijdig met bestaande KEMA-KEUR-certificaten verstrekken. Deze certificaten worden waar noodzakelijk geleidelijk uitgefaseerd op basis van individuele overeenkomsten met fabrikanten. Dit met het oog op de verhoogde inspanning die soms nodig is om productmarkeringen en documentatie bij te werken.
Dit artikel is gesponsord door Dekra.