De KBM Groep in Katwijk is een middelgrote ontwikkelende bouwer met circa 90 mensen in dienst. Het is een multidisciplinair familiebedrijf met veel kennis en ervaring in huis over nieuwbouw en het renoveren, onderhouden en verduurzamen van bestaande gebouwen. KBM werkt met name voor ontwikkelaars, woningcorporaties en zorginstellingen. Op dit moment bouwen ze in Noordwijk voor de zorginstelling ’s Heeren Loo een centrumgebouw van 7000 vierkante meter met hierin een polikliniek, kantoren, supermarkt, sporthal en restaurant.
Het gebouw wordt in het tweede kwartaal volgend jaar opgeleverd. “Dit bouwproject is volledig in BIM uitgewerkt. Binnenkort bieden we hiervoor een meerjarenonderhoudscontract aan dat onze onderhoudsafdeling zal uitvoeren. Ook voor het meerjarenonderhoud zal BIM goed van pas komen”, zegt Van der Plas (links op foto). Het voordeel is dat de data die zijn gebruikt voor het bouwproces, prima van pas komen in de beheer- en onderhoudsfase. “Bijvoorbeeld als over een aantal jaren een installatie moet worden vervangen, of een deur. In het 3D-model staan alle gegevens over het gebouwonderdeel vermeld, dus kan er direct een nieuw onderdeel worden besteld”, zegt hij.
Betere voorbereiding
Van der Plas vertelt dat zij voortdurend bezig zijn om hun organisatie te verbeteren. “Voor BIM hebben we intern een aantal enthousiaste mensen aangesteld die BIM breed in de organisatie neerzetten en ook anderen in hun enthousiasme aansteken om ermee te werken. Dat begint eerst met een aantal proefprojecten waarna steeds meer projecten volgen die in BIM worden uitgevoerd. Uiteindelijk krijg je de hele organisatie mee.” Van der Plas wordt heel blij van BIM en ziet samenwerking daarin ook echt als een enorme verbetering. “Nu doen we met elkaar in teamverband de hele engineering van een project. In het voortraject ben je weliswaar meer tijd en capaciteit kwijt, maar het is geweldig als je uiteindelijk alle bouwpartijen van het project kunt meekrijgen.”
De piek in de voorbereiding wordt veel beter opgevangen, als talloze onderdelen in de 3D-tekeningen van het hele bouwproject bekeken en gecontroleerd moeten worden. “Die piek in de werkzaamheden wordt veroorzaakt omdat ineens alles tegelijk op je afkomt. Intensief met elkaar samenwerken levert minder stress op. Zodra het bouwproject start, is het meeste werk al voorbereid en kan de uitvoerder goed voorbereid en op tijd aan de slag.” Volgens Van der Plas zien sommige toeleveranciers en onderaannemers helaas nog te veel hobbels en obstakels in het samenwerken in BIM. Ze denken dat werken met BIM duurder uitpakt of te veel werk met zich meebrengt, of dat ze hun productiemachines er niet op kunnen aansturen. “Voor onze projecten krijgen we een groot aantal bouwpartijen mee. Als het complete BIM-model concreet is, dan is iedereen direct enthousiast over de voordelen die BIM oplevert tijdens de bouw”, zegt Van der Plas.
BIM voor de hele keten
Onno Speur (rechts op de foto), is BIM-adviseur bij Corporeal in Noordwijk en werkt samen met de BIM-manager van KBM om de BIM- werkmethode te implementeren in de organisatie. “KBM heeft een aantal jaren geleden BIM omarmd. Het bedrijf is al een tijdlang bezig om samen met haar partners de bouwprojecten te engineeren in BIM, zodat gemakkelijker kan worden getoetst of alle gegevens kloppen en er ook gebouwd kan worden in BIM. Nu zijn we bezig om de BIM-werkmethode organisatiebreed, met haar partners, op een hoger niveau te brengen. Dat houdt onder meer in dat alle procedures en contractvormingen aansluiten op BIM.
Het personeel volgt trainingen en wordt begeleid. Om een niveau hoger te bereiken, is een mindset nodig op het gebied van techniek, processen en de mens, en dat is best wennen voor bedrijven”, geeft Speur aan. KBM focust zich nu sterk op het vinden van een goede aansluiting en de juiste manier van samenwerking met hun partners. De reden hiervan is dat niet elke programmatuur van bepaalde softwarepakketten goed aansluit op de pakketten waarmee bijvoorbeeld leveranciers werken.
“KBM is intensief bezig om leveranciers ook zo ver te krijgen dat zij met softwarepakketten gaan werken, die beter aansluiten op de BIM-werkmethode waarmee ontwikkelende bouwers werken, zoals KBM”, zegt Speur. Van der Plas vult aan: “Om BIM succesvol te laten zijn, moet je de hele keten mee hebben en dan bedoel ik vooral de tien belangrijkste toeleveranciers en onderaannemers, onze co-makers. Als je dan iedereen meekrijgt, bouw je aan een jarenlange relatie en is de bereidheid groot om verder samen te werken in BIM. Dan ontstaat een enthousiast team dat prettig samenwerkt, zowel in het voortraject als tijdens de uitvoering van het bouwproject. Je garandeert hiermee een continuïteit in de productie.” Tijdgebonden kosten en faalkosten verminderen hiermee aanzienlijk. De jonge werknemers zien direct alle voordelen van 3D-tekeningen. De oudere werknemers zijn gewend met platte tekeningen en een rode stift te werken. “Het is mooi om te zien dat die jongere generatie steeds meer draagvlak krijgt in de organisatie en de oudere generatie meekrijgt om binnen het team met nieuwe methoden te werken. Dat pakt bij ons heel goed uit”, aldus Van der Plas.