Mkb kiest steeds vaker factoring als bankvrije financiering 

Mkb kiest steeds vaker factoring als bankvrije financiering 
Partnermanager Arnold Nonnekes & COO Rutger van der Starre van Svea Finans.

Bankvrije financiering wordt steeds populairder in het mkb. Volgens recent onderzoek van Stichting MKB Financiering werd in 2023 maar liefst 36 procent van de mkb-financieringen tot één miljoen euro verstrekt via non-bancaire financiering. Factoring, een financieringsvorm waarbij bedrijven hun facturen verkopen aan een externe partij, is daarbij zelfs met 29 procent gegroeid.

Rutger van der Starre, COO van Svea Finans, en Arnold Nonnekes, partnermanager, leggen uit waarom factoring vooral voor bedrijven in de bouw een interessante oplossing is. "Factoring is dé cashflowversneller om op tijd inkoop en salaris te betalen", zegt Van der Starre.

Factoring biedt uitkomst

Als bouwbedrijf moet je facturen zelf vaak sneller betalen dan je de betaling van je eigen klanten ontvangt. Dit leidt snel tot liquiditeitsproblemen, zeker gezien de vele kosten waarmee je in de bouw te maken hebt. "Een bouwbedrijf heeft veel investeringen", vertelt Van der Starre. "Denk aan het inkopen van materiaal, maar ook aan loonkosten van inleenkrachten die je vaak wekelijks moet uitbetalen. Je kunt het je dan niet veroorloven om lang te wachten op betalingen van opdrachtgevers. Factoring biedt dan uitkomst door de omloopsnelheid van inkomsten te verhogen. Een echte cashflowversneller. Hierdoor beschik je direct over je eigen geld en kun je snel aan je financiële verplichtingen voldoen." 

Bij factoring verkoop je je facturen aan Svea Finans en krijg je ze direct uitbetaald”
— Rutger van der Starre

Een financiering zonder schuld 

Factoring biedt een groot voordeel ten opzichte van traditionele financiering: het zorgt niet voor extra schulden op de balans van een bedrijf. Van der Starre legt uit: "Bij factoring verkoop je je facturen aan Svea Finans en krijg je ze direct uitbetaald. Degene die ons vervolgens het geld verschuldigd is, is jouw klant, die de factuur sowieso al moest betalen." Nonnekes vult aan: "Omdat wij ook het debiteurenbeheer en het kredietrisico overnemen, kun je ons beter zien als een handelshuis voor facturen dan als een financier. Mocht de betaling door je klant uitblijven, dan nemen wij het risico op ons." 

Arnold Nonnekes
Arnold Nonnekes

Flexibel en snel 

Een ander voordeel van bankvrije financiering, en specifiek factoring, is de flexibiliteit. Nonnekes legt uit: "In tegenstelling tot banken, die vaak strenge eisen stellen en zekerheden zoals vastgoed of machines als onderpand vragen, kijken wij voornamelijk naar de kredietwaardigheid van je debiteur. Dit maakt het proces sneller en flexibeler. Een bank financiert bijvoorbeeld vaak slechts 50 procent van de debiteuren en voorraad, terwijl non-bancaire financiering zoals factoring je in staat stelt om financieringen te combineren. Dit wordt ook wel stapelfinanciering genoemd, en zorgt ervoor dat je grotere bedragen kunt financieren." 

Banken vereisen vaak uitgebreide zekerheden, maar non-bancaire financiers zoals Svea werken met andere criteria. "We kijken vooral naar de kredietwaardigheid van je klanten", vertelt Nonnekes. "Dit biedt niet alleen flexibiliteit, maar ook snelheid in het goedkeuringsproces. Zodra we jouw klant hebben gecheckt op kredietwaardigheid, kun je al snel over het geld beschikken." 

Acceptatie vooral op basis van de klant 

Factoring is vooral aantrekkelijk voor bedrijven in de bouwsector, die werken voor bouwondernemingen. Van der Starre legt uit: "Je bouwt dus geen panden, maar hebt een stukadoors-, metselaars- of timmerbedrijf. Deze bedrijven hebben vaak kortere projecten en factureren direct na de voltooiing van een project. Door factoring in te zetten, hoef je niet meer te wachten tot je klant betaalt, maar krijg je direct toegang tot je geld. Dit is cruciaal in een sector waarin je wekelijks je loon moet betalen en snel moet kunnen beschikken over liquide middelen." 

Van der Starre benadrukt dat de acceptatiecriteria bij factoring voornamelijk gebaseerd zijn op de kredietwaardigheid van je klanten. "Hoewel we ook naar jouw cijfers kijken, is de financiële situatie van je klant voor ons het belangrijkste. Als je werkt voor betrouwbare opdrachtgevers met een goede betaalgeschiedenis, is factuur financiering een ideale optie." 

Een bank kijkt vooral naar jouw onderneming en bepaalt het concentratierisico, oftewel hoe afhankelijk je bent van één klant”
— Arnold Nonnekes

Factoring groeit mee 

Een ander voordeel van factoring is dat het kan meegroeien met de ontwikkeling van je bedrijf. Nonnekes: "Een bank kijkt vooral naar jouw onderneming en bepaalt het concentratierisico, oftewel hoe afhankelijk je bent van één klant. Bij een hoge afhankelijkheid kan een bank terughoudend zijn met financiering. Maar bij factoring ligt het risico vooral bij de klant die je factuur moet betalen. Hierdoor kunnen wij flexibeler omgaan met veranderingen in jouw bedrijf." 

Daarnaast biedt factoring ruimte voor maatwerk. Van der Starre: "Je kunt ervoor kiezen om de facturen van alle klanten te laten factureren, maar je hebt ook de mogelijkheid om dit per klant te doen. Zo krijg je de ruimte om investeringen en groei te faciliteren, zonder dat je jezelf vastlegt op één financieringsvorm." 

Volledig richten op projecten

Factoring biedt bedrijven in de bouwsector een flexibele en snelle manier om hun liquiditeitspositie te verbeteren, zonder nieuwe schulden aan te gaan of zekerheden te moeten stellen. "Het is een slimme oplossing voor bedrijven die snel over hun geld willen beschikken en zich volledig willen richten op hun projecten", besluit Nonnekes. 

Rutger van der Starre
Rutger van der Starre

Dit artikel is gesponsord door Svea Finans.