Daglicht door de gevel verbetert werkklimaat in hallen

Daglicht door de gevel verbetert werkklimaat in hallen
Horizontale Day-Lite Architectural in de gevel van een Primark-vestiging

Waar bij het ontwerpen van kantoren en woningen volop aandacht is voor daglicht, is dit bij (industrie)hallen veelal een ondergeschoven kindje. Toch zijn er volop kansen voor meer daglichttoetreding. Interessant zijn vooral de mogelijkheden om in de gevel daglichtpanelen toe te passen in hetzelfde systeem als de sandwichpanelen.

Daglicht doet een mens goed. Als in het voorjaar de lengte van de dagen weer toeneemt, worden we blijere mensen en nemen de winterdepressies af. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds weer dat het menselijk welbevinden en ons bioritme sterk worden beïnvloed door daglicht. En in een situatie met daglicht leren en presteren we ook nog eens beter.

In een situatie met daglicht leren en presteren we ook nog eens beter”
Met die wetenschap in het hoofd is het eigenlijk vreemd dat er in grote hallen voor distributie en industrie zo weinig daglicht is. Het zou de mensen die langdurig in deze hallen werken – en daarmee de productie en het bedrijf - aanzienlijk ten goede komen als er meer daglicht zou zijn op de werkvloer. Deze daglichttoetreding scoort ook nog eens punten voor BREEAM- en Well-certificeringen en dergelijke.

Te grote instraling

Traditioneel is de oplossing hiervoor vaak gezocht in daklichten of lichtstraten. Maar door dergelijke dakopeningen heeft de hoge zomerzon vrij spel, met als gevolg een te grote hoeveelheid licht op één plek, hinderlijke schitteringen en ook nog eens een te grote opwarming. Die opwarming is met name voor de veel gebruikte laag-temperatuur klimaatsystemen onwenselijk. Dergelijke systemen reageren traag en presteren dus het beste bij continue omstandigheden. Daarbij is het dak steeds belangrijker geworden voor de thermische isolatie van een gebouw en krijgt het dak in toenemende mate een functie voor energieopwekking. Grote daken zijn tegenwoordig veelal op z’n minst PV-ready. Met al die ontwikkelingen is het duidelijk dat daglicht door het dak eigenlijk geen optie meer is.

Noorderlicht door gevel

Een interessant alternatief is daglicht door de gevel. Dit biedt onder meer de mogelijkheid om noorderlicht binnen te halen, zoals dat vroeger ook gedaan werd middels sheddaken. Vanuit het noorden komt wel daglicht, maar geen direct zonlicht. De hinderlijke schittering en opwarming is daarmee geëlimineerd. In de andere gevels kan te grote zoninstraling gemakkelijk worden voorkomen door de lichtdoorlatende delen uit te voeren in opaal of een andere kleur. Dit filtert de directe zontoetreding.

Inpasbaar in bouwsysteem

Voor grote hallen is het van belang dat dergelijke systemen goed inpasbaar zijn in de bouwsystematiek. Uiteraard kunnen er kozijnen en vliesgevels worden ingepast in een gevel van sandwichpanelen, maar vooral de aansluitingen daarvan op de sandwichgevel zijn details die de nodige aandacht vergen en het nodige geld kosten. Ook haalt deze afwijking van het bouwsysteem de snelheid uit de montage.

Interessant is daarom de optie om daglichtstroken uit te voeren in hetzelfde systeem als de sandwichpanelen. Kingspan Geïsoleerde Panelen biedt daarvoor verschillende mogelijkheden, die ook al in diverse projecten zijn toegepast. Dat de waardering voor deze mogelijkheden van daglichttoetreding groot is, blijkt wel uit de groeiende belangstelling voor deze oplossingen.

Kingspan Panels
Verticale Day-Lite Architectural in de gevel van de Tesla-assemblagefabriek in Tilburg.

Panelen van polycarbonaat

Het basissysteem van Kingspan is de Day-Lite Architectural. Dit is een polycarbonaat-paneel met dezelfde randdetaillering en afmetingen als een sandwichpaneel. Dit paneel is dus rechtstreeks mee te nemen met de montage van de gevel van sandwichpanelen. Het is zowel tussen horizontale als tussen verticale sandwichpanelen te monteren. De gevel blijft volledig vlak, zodat er geen afstromend lekwater is dat vervuiling kan veroorzaken.

De dikte van het polycarbonaat-paneel is altijd 38 millimeter. Met een aluminium randprofiel krijgt het polycarbonaat-paneel dezelfde dikte als het in de gevel toegepaste sandwichpaneel. De U-waarde bedraagt 1,26 W/m2K, wat ongeveer overeenkomt met HR++-glas. In theorie kan het paneel dikker worden en dus een betere U-waarde krijgen, maar in de markt is daar (nog) geen vraag naar. De verwachting is wel dat die vraag gaat komen.

Glas met adapterprofielen bij Vitens in Lelystad.

Glas in adapterprofielen

Voor wie liever glas wil toepassen in de gevel, heeft Kingspan Geïsoleerde Panelen met zogeheten adapterprofielen een oplossing die eveneens naadloos past in het systeem van bouwen met sandwichpanelen. Het adapterprofiel is een aluminium profiel dat net als de Day-Lite Architectural een randdetaillering heeft die gelijk is aan die van de sandwichpanelen. De andere kant van de adapter sluit aan op een gevelsysteem van Reynaers, Schüco of SAPA. Het adapterprofiel is ook projectspecifiek aanpasbaar, zodat ontwerpers en bouwers niet gebonden zijn aan een bepaald systeemhuis maar in alle vrijheid hun eigen gevels kunnen realiseren.

Prismatische koepel

Kingspan
In het Technova College in Ede pasten Interdam en cepezed een eigen glassysteem op aangepaste adapterprofielen.

Voor wie de daglichtoplossing toch (deels) in het dak zoekt, heeft Kingspan Geïsoleerde Panelen de Day-Lite Kapture lichtkoepel. Deze heeft een prismatische vorm waardoor de Kapture 18% efficiënter is dan het best presterende concurrerende product. Dat betekent dat voor dezelfde hoeveelheid licht een kleiner oppervlak volstaat, met dus minder directe zoninstraling en minder opwarming tot gevolg.

Benieuwd naar wat Kingspan Geïsoleerde Panelen voor uw project kan betekenen?

Download hier de brochure van Day-Lite Architectural van Kingspan Geïsoleerde Panelen.

Kingspan-sandwichpanelen-voor-uw-project

Met dak- en gevelproducten van Kingspan bouw je snel, luchtdicht en brandveilig

Over Kingspan Geïsoleerde Panelen
Als fabrikant van geavanceerde oplossingen voor de complete gebouwschil kent Kingspan als geen ander de steeds hoger wordende eisen wat betreft energiezuinigheid, brandveiligheid, duurzaamheid en uitstraling. Het uitgebreide assortiment omvat sandwichpanelen voor hellende daken en platte daken, wandpanelen en design gevelsystemen gecombineerd met slimme verlichtingssystemen, geïntegreerde zonnepanelen en oplossingen voor staalconstructies.

Day-Lite-Architectural-van-Kingspan-Geïsoleerde-Panelen.pdf

Download
Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Vastgoedprojecten lopen steeds vaker vertraging op door regels en procedures rondom bouwen. Hierdoor lopen beleggers, bouwbedrijven en projectontwikkelaars het risico dat hun project niet gerealiseerd kan worden. Marsh biedt een nieuwe oplossing waarmee een project beschermd wordt tegen de gevolgen van vertraging of annulering van een vergunning door beroepen en negatieve rechterlijke uitspraken bij de Rechtbank of Raad van State.

René Bakker (links) en Bram Holtus van DEKRA Certification.

Dekra adviseert bouwwereld: 'Omarm nieuwe technologie'

Nagenoeg elk elektrisch product dat in Nederland op de markt verschijnt, krijgt na uitgebreid testen een keurmerk. Grote kans dat het om DEKRA Mark gaat, het nieuwe KEMA-KEUR, zeggen Bram Holtus en René Bakker van DEKRA Certification. Hun oproep aan de bouwsector: omarm nieuwe technologie, doe er je voordeel mee. "En zorg ervoor dat het getest en gecertificeerd is, zodat je weet dat het aan alle veiligheidsnormen voldoet."

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Prijsopdrijvende ontwikkelingen, een bevolkingsgroei die hoger uitpakt, kleiner wordende huishoudens en een flinke bouwachterstand. Hoe ga je daar als aannemer, projectontwikkelaar of woningcorporatie in hemelsnaam op langere termijn op inspelen? En hoe gaat de woningen- en gebouwenvoorraad zich überhaupt ontwikkelen? Met het rapport Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw van databedrijf BouwKennis krijg je antwoord op deze en nog veel meer bouwgerelateerde vragen.

Partnermanager Arnold Nonnekes & COO Rutger van der Starre van Svea Finans.

Mkb kiest steeds vaker factoring als bankvrije financiering

Bankvrije financiering wordt steeds populairder in het mkb. Volgens recent onderzoek van Stichting MKB Financiering werd in 2023 maar liefst 36 procent van de mkb-financieringen tot één miljoen euro verstrekt via non-bancaire financiering. Factoring, een financieringsvorm waarbij bedrijven hun facturen verkopen aan een externe partij, is daarbij zelfs met 29 procent gegroeid.