Kingsize-wanden maken doorlooptijd nog korter

Kingsize-wanden maken doorlooptijd nog korter
In de buurt De Houtwal zet Dura Vermeer meerdere geprefabriceerde eengezinswoningen neer. Op de foto BIM Engineer Frank Heisterkamp en algemeen directeur Mark Faay.

In Almere benut ontwikkelende bouwer Dura Vermeer Bouw Hengelo al in de ruwbouw de voordelen van door Faay geleverd prefab meterkasten en verdiepingshoge Kingsize wanden. Innovatie in het teken van een zo kort mogelijke doorlooptijd op de bouwplaats.

Dura Vermeer bouwt volop mee aan Almere’s jongste nieuwbouwwijk Nobelhorst. Projectdeel Veld 14 is onderdeel van de knusse buurt De Houtwal. Dura Vermeer zet er meerdere geprefabriceerde eengezinswoningen neer en heeft daarbij als uitgangspunt: één woning in één dag wind- en waterdicht. Uitvoerder Sjon de Vries licht dat graag toe: “Door minder vocht in de woning en er minder disciplines aan het werk te laten is de doorlooptijd van de bouw fors te verkorten. Dat is prettig voor zowel bouwer als opdrachtgever.”

Bekend probleem

Minder werknemers op de bouwplaats, stijgende bouwkosten, strakke planningen en het terugdringen van stikstof en CO₂. Het zijn goede redenen om de huidige traditionele bouwwijze eens goed onder de loep te nemen en te kijken naar nieuwe bouwmethodes. Op dat punt hebben Dura Vermeer en Faay elkaar gevonden. Standaardiseren zonder al te veel de ‘vormgevings- en indelingsvrijheid’ van architect en particuliere woningkoper aan te tasten, dat wordt de kunst van het toekomstige bouwen. Met in het achterhoofd natuurlijk altijd: duurzaamheid en wooncomfort. Alles bij elkaar een goede basis voor innovatie.

Ruwbouwwanden

Bij de prefab meterkasten is er in overleg met de elektricien veel mogelijk.

De firma Faay uit Vianen is bekend van niet-dragende binnenwanden en plafonds. Interessant is dus, dat Faay nu ook wanden heeft die geschikt zijn voor ruwbouw/nieuwbouw. “Deze Faay Kingsize (XL) - want verdiepingshoog - is een complete wand, met in de fabriek aangebrachte installaties qua elektravoorbereiding en badkamerinrichting”, zo vertelt algemeen directeur Mark Faay op het project in Almere. De Kingsize wand is ontwikkeld voor snel en efficiënt bouwen en geschikt voor prefab woningbouw. Pluspunt is dat er geen restvocht in de wanden zit, een logisch gevolg van de geheel geconditioneerde fabrieksmatige prefabricage. De tijdwinst bij inzet van deze wanden is enorm: “Door onze efficiënte manier van werken kunnen we de bouwtijd met vele weken verkorten.”

De Kingsize wanden zijn standaard opgebouwd uit biobased materialen, zoals vlasscheven en vezelplaat. Daardoor passen ze uitstekend in De Houtwal, waar duurzaamheid een groot goed is.

Diepgaand partnerschap

Bij het werken met steeds meer geprefabriceerde elementen is een optimale logistieke afstemming essentieel. Faay beschouwt zich in dat opzicht meer als ‘partner’ dan als enkel ‘toeleverancier’. Mark Faay legt uit: “Als partner trek je samen op en zit je met gelijke pet aan tafel. Dat maakt een vergaande innovatie mogelijk, omdat je gezamenlijk het ontwikkelproces doorloopt en daar waar nodig verbeteringen doorvoert.” Frank Heisterkamp, BIM Engineer bij Dura Vermeer, vult aan: “Innovatie verloopt het best en snelst als je dezelfde verwachtingen en doelstelling hebt en niet bang bent om te zeggen waar het mis gaat.”

De toegepaste verdiepingshoge Faay Kingsize-wand en de prefab meterkast worden compleet aangeleverd en ingehesen, inclusief in de fabriek aangebrachte installaties qua elektravoorbereiding.

Projectoverschrijdend

Het mag duidelijk zijn: alle partners zijn hier projectoverschrijdend bezig met de toepassing van de Kingsize wanden en prefab meterkasten: “Het resultaat bij dit project zijn Kingsize wanden waar al in de fabriek de leidingschachten en elektradozen zijn ingefreesd en waar desgewenst ook al bedrading is ingebracht. Die is vooraf custom-made bij ons aangeleverd door de bij het project betrokken (huis)installateur; immers, wij zijn producent van kant-en-klare wanden, maar geen installatiebedrijf.”

De wanden hebben een kern van vlasscheven en zijn aan weerszijden voorzien van een gladde, kras- en stootvaste vezelplaat. Ook verjongingen en andere frezingen zijn al in de fabriek te integreren. De Kingsize wand is maximaal 3 meter hoog en tot 5 meter breed en kan al in de ruwbouwfase worden ingehesen en geplaatst op de ruwe betonvloer of betonnen afwerkvloer.

BIM zorgt voor plug and play-bouwsysteem

Door de inzet van BIM-modellen en -tekeningen verloopt de fabrieksmatige productie van de wanden snel en nauwkeurig, zo zien we in de Faay-fabriek in Vianen.

Door BIM is het geen probleem meer om de wanden al in de fabriek volledig te voorzien van de benodigde elektra, inclusief alle uitsparingen voor schakelaars, leidingen en dergelijke. Doordat alles op de juiste plek in de wand is opgenomen, kan er op de bouwplaats razendsnel worden gemonteerd. BIM Engineer Frank Heisterkamp: “We noemen het ‘plug and play’ door de toepassing van de prefab binnenwanden van Faay in combinatie met ons prefab betoncasco en installatievloer, waardoor het lukt het om woningen in één dag wind- en waterdicht te realiseren. Bijkomend voordeel is dat de afbouw slimmer, sneller én schoner verloopt en daardoor de kans op fouten wordt gereduceerd. Het voor alle partijen aantrekkelijke resultaat daarvan is, dat de faalkosten fors omlaag gaan.”

Prefab meterkasten
Bij de prefab meterkasten is er in overleg met de elektricien veel mogelijk, van een gedeeltelijk op de bouwplaats af te maken systeem tot een compleet in de fabriek voorbereide unit die meteen kan worden aangesloten op het net. Uitvoerder Sjon de Vries is ook om die reden blij met de prefab meterkasten. Dat er meteen een elektrische aansluiting in de woning is, werkt natuurlijk een stuk handiger bij de verdere afbouw.

Dit artikel is gesponsord door Faay.

Klant: Live Nation Entertainment, Leutgeb
Entertainment Group GmbH. Ontwerp: Florian Wieder, Wieder Design. Foto: Ronja Hartmann.

'Dankzij Exact kunnen we enorme bouwprojecten moeiteloos aan'

Van Vandaag Inside tot de MTV Awards en de concertreeks van Adele: decorbouwer Unbranded werkt aan uiteenlopende projecten. Het Hilversumse bedrijf werkt sinds januari met Exact-software, waardoor alle processen in één tool samenkomen. "Zo kunnen we ons volledig focussen op geweldige producties", zegt general manager Mikael Olsthoorn.

Kleinere marges, hogere kosten: slimme planning is de sleutel

Kleinere marges, hogere kosten: slimme planning is de sleutel

Een merknaam is soms zo sterk, dat het een zelfstandig naamwoord wordt. Asta staat voor Asta Powerproject, een projectplanningspakket van Elecosoft. Wie een 'Asta' maakt, maakt dus een projectplanning. De tool maakt plannen eenvoudig, met 4D-planningsmogelijkheden en een mobiele app. ''Dit leidt tot betere projectresultaten'', zeggen Björn Schrauwen en Marco van Kemenade van Elecosoft.

Innovatie | Technisch textiel houdt muurconstructie bij elkaar tijdens aardbeving

Innovatie | Technisch textiel houdt muurconstructie bij elkaar tijdens aardbeving

Technisch textiel kan versteviging van woningen in aardbevingsgebied aanmerkelijk vereenvoudigen. Wikkel de gevel ermee in en veeg er een stuclaag overheen en je hebt een soort gipsverband dat de boel bij elkaar houdt. Binnenwanden versterken kan ook.

Vlnr: Bart Kemper, Niels Schuurman en Corine Jongerman.

Hoe Lagemaat met digitalisering grip kreeg op 250 medewerkers

Lagemaat is een familiebedrijf dat vooroploopt in de sloopbranche. Het was enkele jaren geleden dan ook tijd voor het digitaliseren van bedrijfsprocessen met de software van AFAS en Cleverdesk. Hierdoor heeft Lagemaat de papierstroom enorm verminderd, halen medewerkers snel de juiste informatie naar voren en is de foutgevoeligheid afgenomen.