Bekijk alle artikelen voor Ingenieurs

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Prijsopdrijvende ontwikkelingen, een bevolkingsgroei die hoger uitpakt, kleiner wordende huishoudens en een flinke bouwachterstand. Hoe ga je daar als aannemer, projectontwikkelaar of woningcorporatie in hemelsnaam op langere termijn op inspelen? En hoe gaat de woningen- en gebouwenvoorraad zich überhaupt ontwikkelen? Met het rapport Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw van databedrijf BouwKennis krijg je antwoord op deze en nog veel meer bouwgerelateerde vragen.

Foto: ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

Private equity sluipt de bouw binnen

Investeerders hebben de laatste jaren op grote schaal aandelen van Nederlandse bouwbedrijven buitgemaakt. Zes bedrijven uit de Cobouw50 zijn (deels) in handen van private-equityhuizen. "Het gaat om waardecreatie."

Lidewij de Haas, finalist Bouwvrouw 2024: 'De keten in de bouw moet echt een stuk korter'

Lidewij de Haas, finalist Bouwvrouw 2024: 'De keten in de bouw moet echt een stuk korter'

Lidewij de Haas is verknocht aan de bouw. Inclusie, duurzaamheid en uitdragen hoe leuk werken in de bouw is, staan hoog op de agenda van de executive director BAM Bouw en Techniek.

Foto: Nebest

Franse investeerder neemt ingenieursbureau Nebest over

De Franse investeringsmaatschappij Groupe GSRI heeft ingenieursbureau Nebest overgenomen. Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft goedkeuring gegeven.

Foto: Gemeente Amsterdam

Bouwwethouder Amsterdam: 'Een Woontop? We hebben geld nodig. Al het andere is gekloot in de marge'

Zonder extra geld voor woningbouw en infrastructuur gaat Minister Keijzer het aantal van jaarlijks 100.000 woningen "never nooit" halen. Dat zegt Reinier van Dantzig, wethouder Ruimtelijke Ordening in Amsterdam. "We hebben geld nodig. Dat is de gamechanger. Al het andere is gekloot in de marge."

De woonmodules laten zich eenvoudig aaneenschakelen of stapelen tot grotere wooneenheden – tot zeven etages hoog. Beeld: WWM Modulbau

Ook woningfabrieken in Duitsland mikken op onvervalste degelijkheid

Duitsland zit te springen om meer woningen en ook daar rollen modulaire huizen uit de fabriek. Maar ze zien er anders uit dan bij ons: met massieve baksteenmuren én meubels. Export naar Nederland kan best, "dat is een kattensprong". Met 40 ton op de vrachtwagen.

Blog | Water en bodem sturend; polderen of van de regen in de drup?

Blog | Water en bodem sturend; polderen of van de regen in de drup?

De brief van minister Harbers en staatsecretaris Heijnen uit 2022 over water en bodemsturend (WBS) is ondertussen al weer een paar jaar oud. Toch houdt de toepassing de gemoederen bezig en zoekt het kabinet naar inpassing van deze brief in haar eigen plannen.

Oudere kan nergens heen, nauwelijks geschikte woningen gebouwd

Oudere kan nergens heen, nauwelijks geschikte woningen gebouwd

De ambitie om 290.000 nieuwe seniorenwoningen te bouwen voor 2030 is ver uit zicht. Of het nu zorgwoningen of nultredenwoningen betreft, de aantallen die dit jaar worden opgeleverd, schieten ernstig tekort. En de woningen die worden opgeleverd, sluiten niet goed aan op de woonwensen van senioren.

Beeld: HaafVisual

De Fixers afl 4 | De erfenis van oude bruggenbouwers

Oude bruggen zijn vaak sterker dan gedacht, stelt Rob Vergoossen, expert betonnen constructies, bij Royal HaskoningDHV. Weten hoe dat zit? Kijk dan naar aflevering 4 van de videoserie Over de brug: de erfenis van oude bruggenbouwers.

De Scheg Oost is bouwrijp. Afbeelding: Google Earth

Vorm verwacht 'na stevige gesprekken' en rechtszaak te gaan bouwen op speculatiegrond Amstelveen

Voor het eerst lijken woningen gebouwd te worden op een plek die door een grondspeculant in honderden stukjes is doorverkocht aan honderden particuliere beleggers. Vorm moest ervoor langs de rechter.

Foto: Archief

Strukton maakt steeds meer winst, maar worstelt nog altijd met oude verliesprojecten

Strukton zag de winst dit jaar fors stijgen ten opzichte van vorig jaar. Interim-ceo Rob van Wingerden merkt dat het bedrijf nog worstelt met oude verliesprojecten, maar ziet ook een "goed perspectief".

Foto: Shutterstock

Bouwsector: 'Kabinetsbeleid zorgt niet voor extra woningen'

Voldoende woningen bouwen gaat ook onder minister Mona Keijzer niet lukken. Dat is de stellige overtuiging van het overgrote deel van de bouwwereld, blijkt uit de periodieke Bouw- en VastgoedMonitor. "Dit kabinet ziet niet dat er enorme samenhang is tussen de problemen."

Foto: Shutterstock

Meer vergunningen, minder gebouwd en 'beduidend meer' faillissementen

Voor de woningbouw werden in het derde kwartaal meer vergunningen afgegeven, maar minder nieuwe huizen gerealiseerd. Over het hele jaar ligt het aantal faillissementen tot nu toe een stuk hoger dan vorig jaar.

Foto: gemeente Rotterdam

Wat kost dat eigenlijk: een drijvende woning?

Om de gevolgen van het stijgende zeespiegel binnen de perken te houden is het bouwen van drijvende woningen in een land als Nederland misschien wel de meest adequate remedie. Immers, aan water geen gebrek. Daarom: wat kost dat nu, zo'n drijvende woning?

Opdrachtgevers en opdrachtnemers werden op 7 november bevraagd over aanbestedingen door de commissie van IenW. Foto: Tweede Kamer der Staten-Generaal (licentie CC-BY-NC 4.0)

Bouwers in Tweede Kamer: 'Bundel opdrachten en versoepel aanbestedingsregels'

Sinds de Van Brienenoordbrug zonder aannemer zit, heeft Den Haag bovengemiddeld veel aandacht voor het aanbesteden van infraprojecten. Cluster opdrachten en durf nou eens te praten met elkaar, aldus bouwbazen en inkoopexperts in de Tweede Kamer.

Minister Mona Keijzer. Foto: ANP / Peter Hilz

Mona Keijzer: 'Uitgebreide bouweisen en normen kunnen wel een tandje minder'

Woonminister Mona Keijzer pleit voor innige samenwerking tussen markt en overheid in de strijd tegen het woningtekort. Dat vereist richting marktpartijen nog wel wat zendelingswerk, maar Keijzer verwacht ook wederkerigheid. "Je bent alleen welkom op de Woontop als je echt wat te bieden hebt."

Blog | Uitvoeringskracht bij gemeenten gebaat bij meer boomer-ethos

Blog | Uitvoeringskracht bij gemeenten gebaat bij meer boomer-ethos

Het is een bekende klacht bij ontwikkelaars en bouwers als het gaat om snel tot meer woningen te komen; de uitvoeringskracht bij gemeenten schiet hevig tekort.

Wegwerpgebouwen bestrijden met het vernuft van de natuur

Wegwerpgebouwen bestrijden met het vernuft van de natuur

Gedreven start-ups en knappe koppen van TBI willen snel af van het vervuilende karakter van de bouw. De 'Klimaattrein-beweging' kwam bij elkaar om te praten over wegwerpgebouwen, installatie-arme huizen, het vernuft van de natuur en het gevaar van blindstaren op houtbouw. 'Potverdorie, ga spullen hergebruiken'.