Gesponsord

Flexibele wanden zorgen voor privacy

Flexibele wanden zorgen voor privacy

Begin juni is het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht officieel geopend. Dit hypermoderne centrum voor topzorg en topresearch aan ernstig zieke kinderen met kanker, kwam mede tot stand dankzij een nauwe samenwerking tussen Visser&Smit, Muller Afbouwgroep en Knauf. Die laatste had een rol als leverancier én adviserend partner. "Op ons kantoor hebben we een mock-up gemaakt van een Ouderkind-kamer."

Het pas geopende nieuwe gebouw van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie is niet een van de fijnste plekken van Nederland. Tientallen, vaak jonge kinderen met kanker worden er behandeld. Juist vanwege deze omstandigheden is het uitgangspunt bij het ontwerp en de bouw geweest om het verblijf zo prettig mogelijk te maken voor de patiënten. “Wij willen echt ieder kind met kanker genezen. Maar we willen ook dat het kind een goede kwaliteit van leven heeft”, vertelde bestuursvoorzitter Monissen van het Prinses Máxima Centrum rondom de opening in de media.

Creating Room for Living

Toeval of niet, die visie sluit naadloos aan op die van Knauf: Creating Room for Living. Bij de bouw van het centrum speelde het bedrijf een grote rol. En dat vervult projectadviseur Jacco van ’t Hof nog altijd met trots: “Toen ik bij de opening op tv al die zieke kinderen zag die blij zijn met hun nieuwe verblijf, was ik echt trots dat we daaraan mochten bijdragen.”

Knauf is bekend van de innovatieve (af)bouwsystemen en -materialen voor nieuwbouw, renovatie en restauratie. Maar ook van service en advies daaromheen. Om de precieze rol van Knauf in dit project te verduidelijken, gaan we helemaal terug naar het begin. Het was in 2014 dat aannemer Visser&Smit Knauf benaderde. “In het verleden hebben we al prettig samengewerkt bij andere ziekenhuisprojecten, zoals het AMC”, vertelt Van ’t Hof. “Om die reden vroegen ze ons nu al in de tenderfase mee te denken. Overigens samen met Muller Afbouwgroep, het afbouwbedrijf dat zeer ervaren is in ziekenhuizen.”

Ouderkind-kamer Knauf
Alle Ouderkind-kamers zijn voorzien van een flexibele wand, waardoor de ouders en het kind over een eigen én gezamenlijke verblijfsruimte beschikken.

Veeleisende wanden

Dit trio aannemer-fabrikant-afbouwer boog zich gezamenlijk over de klantvraag. Als werkmethodiek kozen ze BIM. Van ’t Hof: “Wij vulden dit model met informatie over de wanden plafondsystemen.” Dat was nogal een klus. “Het ging om in totaal 42.804 vierkante meter aan wanden, met allerlei eisen op het gebied van brand, geluid, maximale hoogte en straling. Wij hebben dit alles in een projectboek zeer gedetailleerd in kaart gebracht, met bijvoorbeeld voor elk wandtype de benodigde boven-, onder- en zij-aansluiting.” Op deze manier kon het bouwteam uiterst onderbouwd terug naar de opdrachtgever. Maar dit was niet alles. Bijzonder in de serviceverlening van Knauf was het maken van een mock-up voor een minstens zo bijzonder onderdeel van het Prinses Máxima Centrum: de Ouderkind-kamers (zie ook kader). Van ’t Hof: “Voor een levensechte nabootsing van de Ouderkind-kamers was in het centrum geen ruimte. Daarom hebben we bij ons kantoor in Utrecht een hal beschikbaar gesteld waar we een model-kamer hebben gemaakt. Alle gebruikers konden gedurende een halfjaar langskomen om te kijken en feedback te geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de precieze positie van bedden en kasten.”

Ouderkind-kamers
Het Prinses Máxima Centrum heeft 87 zogeheten Ouderkind-kamers. Dit zijn ruimtes met een flexibele wand, die naar behoefte
open of dicht kunnen worden gedaan. Hierdoor beschikken de ouders en het kind over een eigen én gezamenlijke verblijfsruimte.
Alle Ouderkind-kamers hebben ook een eigen buitenruimte.

Bijzonder project

Projectgegevens
Welke materialen zijn er gebruikt bij de bouw van het Prinses Máxima Centrum:
Knauf A-Plaat 12.5 mm: 112.136 m2
Knauf Diamond Board DFH2IR 12.5 mm: 37.238 m2
Knauf CW/UW profielen: 108.000 m
Knauf glaswol Acoustifit: 37.343 m2

Met het detailleerde advies, het compleet gevulde BIM-model en de mock-up kwam Visser&Smit goed beslagen ten ijs en het won dan ook de tender. Na de aanbesteding is snel begonnen met de afbouw. Van ’t Hof: “Knauf leverde de gipsplaten, profielen en de glaswol.”Muller Afbouwgroep ging vervolgens met de geleverde materialen aan de slag. “Uiteindelijk hebben wij de gipswanden en plafonds gerealiseerd,” zegt Dennis Plomp, projectleider bij Muller Afbouwgroep. “Hoewel wij veel ervaring hebben met de afbouw van ziekenhuizen, was dit toch een bijzonder project voor ons. Vooral door die Ouderkind-kamers, daar draait immers alles om. Ook bouwtechnisch zijn dit bijzondere ruimtes, bijvoorbeeld vanwege de actieve plafonds, die zowel kunnen verwarmen als koelen. Verder was het laboratorium complex, omdat de eisen van de technische installaties en die van de wanden en plafonds elkaar raakten. Dankzij BIM hebben we dit alles echter prima kunnen realiseren.” En mede dankzij deze eendrachtige samenwerking is het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie op 5 juni 2018 feestelijk geopend – uiteraard door (inmiddels) koningin Máxima.

We zijn trots op onze bijdrage aan het Prinses Máxima Centrum

Calduran Uitgekiend zorgt voor betere bouwlogistiekGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Calduran Uitgekiend zorgt voor betere bouwlogistiek

De aannemer maximaal ontzorgen met de verwerking van handzame kalkzandsteenblokken: dat is Calduran Uitgekiend. Specialisten van Calduran tekenen vooraf alle wanden uit, inclusief detaillering, dilataties, lateien en verankeringen. "Klanten vinden het fijn als we de complete engineering van een wandsysteem op ons nemen," zegt Frank Koops van Calduran.

Beeld: Tapperworks

Carmelietenhof: wonen waar heden en verleden elkaar ontmoeten

In de voormalige kloostertuin van de Theresiakerk in Waspik verrijzen 21 levensloopbestendige woningen. In de kerk en het klooster komen daarnaast 21 zorgappartementen voor ouderen met geheugenproblemen.

"Met een goede lijmploeg heb je binnen een dag zomaar een flink aantal wanden overeind staan", zegt Klaas Kooistra van Bouwgroep Dijkstra Draisma. Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Bouwen op een eiland; een flinke logistieke uitdaging

Een leven lang op Ameland wonen met zorg en nabijheid; dat is het doel van het nieuwbouwproject 'De Nieuwe Stelp' in het dorpje Hollum. Het woonzorgcomplex bestaat uit 44 woningen: 32 zelfstandige appartementen en 12 zorgappartementen. Maar wat waren de uitdagingen van dit project?

9. De Nieuwe Sint Jacob

9. De Nieuwe Sint Jacob

In opdracht van zorginstelling Amstelring en Syntrus Achmea Real Estate restaureerde en bouwde Bouwcombinatie De Nieuwe Plantage 305 seniorenappartementen, 20 (huur)stadswoningen, zorgfaciliteiten en een parkeerkelder voor 220 auto's aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam. De combinatie bestond uit Koopmans Bouw, Nico de Bont en Mobilis. Koopmans realiseerde de seniorenappartementen en de stadswoningen, Mobilis bouwde de parkeergarage; Nico de Bont restaureerde en herontwikkelde het monumentale gebouw van het voormalige Rooms-Katholieke Oude Mannen- en Vrouwenhuis Sint Jacob tot opvang voor 32 psychogeriatrische patiënten en restaureerde de monumentale kerkzaal uit 1866 op de binnenplaats van het zorgcomplex.