Calduran Uitgekiend zorgt voor betere bouwlogistiek

Calduran Uitgekiend zorgt voor betere bouwlogistiek

De aannemer maximaal ontzorgen met de verwerking van handzame kalkzandsteenblokken: dat is Calduran Uitgekiend. Specialisten van Calduran tekenen vooraf alle wanden uit, inclusief detaillering, dilataties, lateien en verankeringen. "Klanten vinden het fijn als we de complete engineering van een wandsysteem op ons nemen," zegt Frank Koops van Calduran.

Calduran – marktleider in kalkzandsteenoplossingen met vestigingen in Harderwijk en Hoogersmilde – verkoopt, produceert en levert kalkzandsteen wandsystemen aan de bouwindustrie. Het gaat vooral om elementen die geschikt zijn voor de bouw van dragende en niet-dragende wanden in de woning- en utiliteitsbouw. Deze elementen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en hoogtes. Calduran verzorgt de bouwtechnische advisering, het tekenen van de wanduitslagen en eventuele begeleiding op de bouwplaats.

Naast deze elementen levert Calduran stenen en blokken die geschikt zijn voor handmatige verwerking. Denk aan vellingblokken, lijmblokken, kimblokken en metselstenen. Calduran Uitgekiend is een service die zich richt op handzame velling- en lijmblokken. “Wat je tot voor kort veel zag, is dat de aannemer de engineering van deze kleine blokken zelf op zich nam. Nadeel is dat je dan van tevoren niet precies weet hoeveel je nodig hebt en bovendien kost het tijd,” zegt Koops, werkzaam als teamleider Lateiservice bij Calduran.

Uitgekiend zorgt voor een betere bouwlogistiek, simpelweg omdat Calduran de engineering op zich neemt, vult collega Roy Stroeve aan. Stroeve is teamleider Projectbureau bij Calduran. “Met Uitgekiend kan de uitvoeringdirect starten: men kan gewoon het wandenboekje volgen dat wordt aangeleverd.”

In het wandenboekje staan alle wanden van lijm- of vellingblokken uitgetekend. Dat is inclusief alle informatie om de wanden te kunnen opbouwen: hoeveelheden lijm, laagopbouw, maatvoering, sparingen, dilataties, het detailblad en - indien gewenst - lateien.

Het grote voordeel van Calduran Uitgekiend is dat je als aannemer precies weet hoeveel materialen je nodig hebt: Calduran maakt een optimale wandindeling met kimopbouw en lagenindeling. Stroeve: “Het leidt tot minder afval én minder werk op de bouwplaats.”

Alle wanden zijn vooraf dus compleet geëngineerd. En dankzij de Calduran Lateiservice worden ook alle lateien berekend en getekend. Voor de lateien werkt Calduran samen met Vebo uit Bunschoten-Spakenburg.

De handzame velling- en lijmblokken worden op ruimte-, blok- of verdiepingsniveau geleverd op pallets met afgepaste hoeveelheid. Deze pallets zijn voorzien van stickers met daarop alle project-, blok-, en productinformatie. Door de afgepaste aanvoer van materialen verbetert de bouwlogistiek: er is minder afstemming op de bouwplaats nodig en er is minder sprake van afvoerkosten.

Calduran merkt dat steeds meer aannemers willen dat leveranciers al in een vroeg stadium meedenken bij bouwprojecten. Dat heeft volgens Koops onder meer te maken met de invoering van de Wet kwaliteitsborging (Wkb) voor het bouwen. Met de Wkb wil de overheid meer toezicht en controle in de bouw, zodat bouwers zich aan de geldende regels houden. Koops: “Uiteraard willen we inspelen op de kwaliteitsvraag van de klant. Door de invoering van de Wet kwaliteitsborging zien we dat klanten bepaalde zaken aan de specialist willen overlaten. Met uitgebreide documentatie over onze kalkzandsteenwanden ondersteunen wij de aannemer. Op de wanduitslag geven wij bijvoorbeeld al dilataties aan.”.

Stroeve vult aan. “We leveren het compleet geëngineerde wandsysteem en indien gewenst bouwplaatsbegeleiding Als een aannemer bouwbegeleiding nodig heeft, komen we langs voor een voorbespreking, instructie of rapportage. En op onze website staan verschillende werkinstructies.

Calduran Uitgekiend wordt onder andere veel toegepast bij invulwerk bij betoncasco’s. Omdat de restanten kalkzandsteen niet meer zo eenvoudig van bovenaf met een kraan af te voeren zijn.

Bij Calduran kunnen zowel de elementen als de handzame blokken binnen een order in één wandenboekje worden uitgewerkt. Die combinatie in één wandenboekje was tot voor kort systeemtechnisch niet mogelijk, zegt Koops. “Neem als voorbeeld een traditioneel appartementengebouw dat bestaat uit een dragende constructie van onze kalkzandsteen elementen. De handzame vellingblokken die nodig zijn voor de bergingen, werden nooit meegetekend. Ze vielen onder het kopje ‘bulk’: de aannemer bestelde een paar pallets en ging er op de bouwplaats mee aan de slag. Met andere woorden: het waren twee aparte stromen die we hebben kunnen samenvoegen. En er is nog een voordeel: omdat de berging nu wordt meegetekend, komen ze ook naar voren in het BIM-model van de aannemer.”

Stroeve knikt. “Mede dankzij ons nieuwe ERP-systeem hebben we ons proces klantvriendelijker gemaakt. Door de volledige engineering op ons te nemen, kunnen we de aannemer nu volledig ontzorgen en geven we tijd terug aan de werkvoorbereider.”

Dit artikel is gesponsord door Calduran.