Zwaarbevochten. Zo klinkt de eerste reactie als er ‘eindelijk’ witte rook is. Donderdag werd vrijdagmiddag, vrijdagmiddag ging over in vrijdagavond. Maar alle betrokken partijen wisten: dit is een ingewikkelde puzzel en je kunt het maar één keer goed doen in crisistijd.
De belangrijkste wens - zoveel mogelijk doorbouwen tijdens deze periode van onzekerheid en angst - lijkt daarmee geslaagd. Niemand wil dat de sector stilvalt. De bonden niet, de ministers niet, de bouwers niet, de woningzoekenden niet.
Spelen met mensenlevens, dat wil niemand. Daarom werd de afgelopen week flink vergaderd over maatregelen die verspreiding van het virus op bouwplaatsen tegengaan. Het fabriceren van dit papieren medicijn, die fysieke maatregelen aanbeveelt, bleek echter een taaie: hoe ga je om met bouwvakkers in busjes? Hoe met werkzaamheden die je eigenlijk alleen binnen een straal van 1,5 meter kunt uitvoeren?
Het ging over verantwoordelijkheid. Bij wie ligt die? Bij de werknemer of net iets meer bij de werkgever? Woensdagavond was die balans een beetje zoek, vond onder meer Gijs Lokhorst van CNV Vakmensen. Nu hangt de ‘klepel’ van ‘Samen veilig doorwerken’ in het midden.
Bewoners in andere ruimte bij renovatie
Iets tegen zessen vrijdagavond was de kogel door de kerk. Werk in kleine teams op vaste locaties is een van de adviezen. Houd altijd 1,5 meter afstand tijdens werkoverleggen en in de keet. Bij werkzaamheden achter voordeuren van mensen adviseert het protocol dat bewoners zoveel mogelijk in andere ruimten moeten verblijven.
Op iedere bouwplaats moet een toezichthouder (corona-verantwoordelijke) worden aangewezen die in de gaten houdt of iedereen zich aan de protocollen houdt. Daarnaast komt er een helpdesk techniek en bouw waar bouwvakkers met zorgen en vragen terecht kunnen. Bouwvakkers wordt ook geadviseerd zoveel mogelijk met de eigen auto naar de bouwplaats te gaan.
Minister Knops (Bouwzaken) en minister Van Veldhoven (Infrastructuur en Wonen) noemen het protocol "een mooie eerste stap." "De komende periode blijven wij intensief met de sector in gesprek om ervoor te zorgen dat er veilig doorgewerkt kan worden.”
Crisis overwinnen
Maxime Verhagen van Bouwend Nederland bewandelt hetzelfde spoor: “Het coronavirus raakt onze samenleving hard en laat niemand ongemoeid.” Het zou volgens hem een gemiste kans zijn als de bouw- en infrasector niet aan het werk kan worden gehouden. "Uiteraard staat veiligheid daarbij voorop. Samen kunnen we deze crisis overwinnen."
Verhagen roept opdrachtgevers op om werk naar voren te halen. "Met dit protocol kan dat nu ook. Ik ben de vele opdrachtgevers die dit beleid ondersteunen dan ook zeer erkentelijk. Laat de motor van de economie niet helemaal afslaan en laat ons al die woningen, mobiliteit en verduurzaming realiseren waar Nederland om zit te springen. Ten slotte roep ik alle bouwers van Nederland op om zich aan het protocol te houden.“
RIVM-proof
Het protocol volgt de richtlijnen van het RIVM. Aan opdrachtgevers, corporaties en netbeheerders wordt gevraagd zoveel mogelijk door te werken, zonder de gezondheid van werknemers in gevaar te brengen.
Meer over corona
- Akkoord over coronaprotocol: ‘toezichthouder op elke bouwplaats'
- Bedoelingen goed, maar coronarisico onvermijdelijk op bouwplaats
- Video | Cobouw corona-update (5): De kunst van veilig doorbouwen
- Video | Cobouw corona-update (4): Materiaaltekorten en hamsterende aannemers
- Bouwverbod blijft uit, maar snel strenger coronaprotocol voor bouwplaats: ‘RIVM-maatregelen massaal overtreden