BAM

Koninklijke BAM Groep is het grootste bouwconcern van Nederland. Het beursgenoteerde bouwbedrijf stond in 2022 op nummer 1 van de Cobouw 50. De nettowinst steeg van 18 miljoen in 2021 naar 180 miljoen euro vorig jaar.

Bedrijfsprofiel BAM

Hoofdkantoor:

Bunnik

Omzet:

7.315 miljoen

Aantal medewerkers:

15.739

Activiteiten:

bouw, infra, vastgoed

Bestuursvoorzitter:

Ruud Joosten

Bekijk alle artikelen over BAM

Montage van één van de eerste Flow-woningen in Cruquius. Foto: BAM

BAM ziet omzet stijgen door opgeleefde woningmarkt

BAM heeft in de eerste negen maanden van dit jaar fors meer woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar.

Afzinkponton Ivy is dit najaar gearriveerd bij de bouwplaats in het Deense Rodbyhavn. Het komt pas na het stormseizoen, komend voorjaar voor het eerst in actie. Foto: Femern A/S.

Afzinken tunneldelen Fehmarnbelt laat nog even op zich wachten

Het afzinken van de elementen voor de Fehmarnbelttunnel gaat dit jaar niet meer gebeuren. Het eerste tunneldeel zal op zijn vroegst na de winter op de bodem van de zeestraat tussen Duitsland en Denemarken worden neergelegd.

Foto: Rijkswaterstaat

Asfaltmarkt zakt in, maar geurloze en geruisloze fabrieken staan op

AsfaltNu en Theo Pouw bouwen aan de volgende 'schone' asfaltcentrale. Hun concurrentie heeft het zwaar met steeds strengere milieueisen. De terugval in centrales maakt de weg vrij voor koplopers.

Het boogdeel van de brug Lochem, vlak voordat het bovenste hijsoog losscheurde en het 100 ton zware gevaarte naar beneden kwam. Foto: Arjan Gotink.

Het eindeloze wachten op onderzoek naar hijsongeval Lochem begint te knagen

Hoe gedegen het technisch onderzoek ook zal zijn. Niemand in de hijsbranche verwacht dat de OVV veel nieuws over de toedracht van het brugongeval in Lochem aan het licht zal brengen. Wat de raad wel gaat adviseren blijft gissen.

De bouwplaats van de Nettelhorsterbrug kort na het ongeval op 21 februari. Foto: Ruben Meijerink / APA FOTO

Na verplaatsen hijspunten doet BAM nieuwe poging brug Lochem te hijsen

Kranen en hulptorens worden weer aangevoerd naar de bouwplaats van de brug in Lochem, waar in februari een hijsoperatie vreselijk misliep. Zodra ook de hijspunten zijn verplaatst, wordt in december een nieuwe poging ondernomen de brugdelen te hijsen.

Een dronefoto van de Nieuwe Sluis bij Terneuzen in oktober 2024. Foto: ANP/Jeffrey Groenweg

Duurder en later, maar nu open: koningen vieren megasluis Terneuzen

Op vrijdag opent koning Willem-Alexander de Nieuwe Sluis Terneuzen, formaat Panamakanaal, waar na vijf jaar bouwen voor het eerst grote zeeschepen kunnen passeren.

Komend jaar rollen er zo'n 350 woningen uit de fabriek in Oudkarspel. Door productiestraten bij te bouwen in de hal kan worden opgeschaald tot 1000 woningen per jaar. Foto: BAM

In Oudkarspel vallen duizenden puzzelstukjes op hun plek: BAM kan los met houten woningconcept Flow

Honderden nieuwe details en hulpmiddelen ontwikkelde BAM voor haar industriële concept voor houten woningen Flow. De eerste huizen hebben de fabriek inmiddels verlaten. "Zonder solide digitaal platform was dit nooit gelukt."

De kerncentrale van Borssele. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Manon Bruininga

Kabinet heeft 14,5 miljard klaarliggen, maar Nederlandse aannemers lopen niet warm voor bouw kerncentrales

Nederland krijgt nieuwe kerncentrales. Medio volgend jaar start de aanbesteding voor de bouw van de eerste twee. De animo van grote Nederlandse bouwers en installateurs lijkt gering, ook waar het de civieltechnische werkzaamheden betreft. Hoe komt dat? Deel 1 van een tweeluik.

Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam

Grootste bouwers voeren omzet verder op ondanks terugval woningmarkt

De tien grootste bouwbedrijven van Nederland hebben vorig jaar samen opnieuw meer omzet behaald. Daarmee lijken ze de dalende woningmarkt vooralsnog het hoofd te kunnen bieden, al boekten zeker niet alle ondernemingen vooruitgang.

Ter voorbereiding van de renovatie zijn de roltrappen naar de perrons op het IJ-viaduct alvast weggehaald. Foto: BAM Infra Nederland.

Niets is wat het lijkt bij ingrijpende renovatie IJ-viaduct

De achterste sporen van station Amsterdam Centraal steunen op een curieuze constructie van staal die volledig is ingepakt in beton. Honderd jaar na de oplevering start BAM een hoognodige renovatie van dit 'IJ-viaduct'.

Foto: BAM

'Solide prestatie' BAM dankzij woningvraag en infra

Ondanks de negatieve impact van een project in Manchester, is BAM tevreden over het eerste halfjaar. Het terugdringen van risicoprojecten blijft een fundamenteel onderdeel van de strategie.

Tergooi MC. Foto: ANP

3. Tergooi MC

Naar een ontwerp van Wiegerinck Architectuur en Stedenbouw bouwde BAM Bouw en Techniek - Grote Projecten het nieuwe Tergooi Ziekenhuis in Hilversum. Het medisch centrum huisvest vrijwel alle zorgfuncties waarin tot dusver werd voorzien door vestigingen in onder meer Blaricum en Hilversum. Het ziekenhuis is ruimtelijk en licht van opzet en ligt midden in een bos. Het is ontworpen vanuit het 'healing environment'-concept, dat moet bijdragen aan een spoedig herstel van patiënten. Onder meer isolerende gevels die zijn aangepast aan de zonoriëntatie, zeer energiezuinige warmtepompen en koude-warmteopslag op 120 meter diepte maken het gebouw duurzaam en zeer energiezuinig. Het pand van zes bouwlagen heeft een oppervlakte van 94.000 vierkante meter.

Paleis het Loo. 
Foto: Guido Benschop

2. Paleis het Loo

Ruim vijf jaar is er gewerkt aan museum Paleis het Loo in Apeldoorn. Het hoofdgebouw werd gerestaureerd door Koninklijke Woudenberg, de transformatie van de westvleugel tot restaurant door bouwgroep Dijkstra Draisma. Een van de belangrijkste vernieuwingen betreft de aanleg van een ondergrondse expositieruimte - met glazen dak - van 5.000 m2 onder het voorplein door BAM Bouw en Techniek. Kaan Architecten Rotterdam en Van Hoogevest Architecten tekenden voor het ontwerp. Het voormalige verblijf van de Oranjes uit de 17e eeuw werd ook van binnen ingrijpend gerenoveerd en in oude luister hersteld. Zo werd onder meer asbest verwijderd, werden liften aangelegd en klimaatinstallaties vernieuwd.

Euryza. Foto: Cobouw

6. Euryza

In opdracht van ontwikkelaar AM realiseerde BAM Wonen Zuidwest in Zwijndrecht een appartementencomplex van twee woongebouwen met in totaal 86 (koop)woningen in de nieuwe wijk Euryza. Die naam verwijst naar de Duitse rijstpellerij-fabriek die hier in het verleden stond. Sinds de sloop daarvan in 2002 transformeert het voormalige fabrieksterrein in een aantrekkelijk en gevarieerd woongebied pal aan de Oude Maas. Groosman Architecten maakte het ontwerp voor het appartementencomplex. Het hoogste van de twee gebouwen is genaamd High and L'eau en telt negentien verdiepingen en 52 woningen, het andere gebouw heeft zeven verdiepingen en herbergt 34 woningen. De buitenruimtes van het complex zijn georiënteerd op het water en het zonnige zuidoosten.

Houttuin. Foto: Cobouw

16. Houttuin

In opdracht van de gemeente Woerden en woningcorporatie Casaz Wonen realiseerde BAM Wonen & Ontwikkeling Utrecht & Noordoost zes woongebouwen in Woerden. Houttuin omvat 265 appartementen, waar van 82 sociale huur, 99 vrijesectorhuur en 84 koop. Onder het gebouw is een parkeergarage. Houttuin is het eerste project dat is opgeleverd in het kader van de transformatie van bedrijventerrein Nieuw-Middelland naar een gemengd stedelijk woongebied. Het wooncomplex is duurzaam vanwege de uitstekende isolatiewaardes, het gebruik van hout uit duurzaam beheerde bossen, de sedumdaken en de vleermuiskasten in de gevels. De buitenruimte is met veel ecologisch verantwoord groen ingericht met het oog op de biodiversiteit.

Foto: Shutterstock

'Op de A-pier van Schiphol draaide alles om de pikorde'

Niet elke aannemer liet zich willoos naar de slachtbank leiden bij de bouw van de A-pier Schiphol. Ruco Montage trok al een klein jaar na de start een streep in het zand, zegde het contract op en kreeg het gelijk van de rechter. "Op de bouwplaats leek het werk er vaak helemaal niet toe te doen. Het draaide om je plek in de hiërarchie."

Foto: LevveL Rijkswaterstaat

Spuisluizen Afsluitdijk jaar later klaar door nieuwe werkwijze na fataal duikongeluk

Het ongeluk op de Afsluitdijk waarbij anderhalf jaar terug een duiker om het leven kwam, heeft geleid tot aangescherpte werkmethoden. Daardoor worden de nieuwe spuisluizen een jaar later opgeleverd.

Maarten Strijdonk (BAM) en Harry van Zandwijk (Daiwa) tijdens de podcast 'Bouwers van morgen'. Foto: Eyesmile Fotografie

Hoe de woningbouw kan versnellen: 'Niet meer in volume denken, maar in continuïteit'

Kortere procedures, een continue bouwstroom en vooral meer productie met hetzelfde aantal mensen. In de nieuwste aflevering van 'Bouwers van morgen' delen gasten Harry van Zandwijk (Daiwa House) en Maarten Strijdonk (BAM Wonen) hun visie op de toekomst van de bouw.