Gesponsord

Duurzaam bouwen begint met transparantie én goede ventilatie 

Duurzaam bouwen begint met transparantie én goede ventilatie 

De bouwsector staat onder toenemende druk om duurzamer te bouwen. Niet alleen vanwege strengere regelgeving, maar ook omdat opdrachtgevers, woningcorporaties en projectontwikkelaars steeds meer waarde hechten aan milieuvriendelijke keuzes. "Ventilatie speelt hierin een cruciale rol", zegt Johan Verwoert, productmanager woonhuisventilatie voor het merk Orcon.

Een goed binnenklimaat is essentieel voor gezonde gebouwen, maar dit moet wel op een energiezuinige en milieuvriendelijke manier gebeuren, vindt Verwoert. Hier komen Life Cycle Assessment (LCA) en Environmental Product Declarations (EPD) in beeld.

LCA en EPD 

Een Life Cycle Assessment (LCA) is een wetenschappelijke methode om de milieuprestatie van een product gedurende de hele levenscyclus te analyseren. Verwoert: “Dit omvat alles van grondstofwinning en productie tot gebruik en end-of-life verwerking. De uitkomsten van zo’n analyse worden vastgelegd in een Environmental Product Declaration (EPD), een internationaal erkend label dat objectief inzicht geeft in de ecologische impact van een product.” 

“Voor balansventilatiesystemen is een EPD van groot belang”, gaat Verwoert verder. “Niet alleen helpt het installateurs en bouwprofessionals bij het kiezen van duurzame oplossingen, maar het speelt ook een rol bij de berekening van de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG). Hoe lager de milieubelasting van de toegepaste installaties, hoe beter een gebouw scoort op duurzaamheid.” 

Dit ventilatiesysteem is ontwikkeld met een sterke focus op energie-efficiëntie en duurzaamheid en biedt een bewezen milieuvriendelijke oplossing voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten”

Orcon HRC 

Bij Orcon, een merk van Groupe Atlantic Nederland, wordt het belang van ventilatie in combinatie met duurzaamheid benadrukt. De HRC balansventilatiesystemen met warmteterugwinning (WTW) zijn gecertificeerd met een EPD en opgenomen in de Nationale Milieudatabase. “Dit biedt installateurs en aannemers direct inzicht in de milieu-impact van deze systemen, zodat zij deze kunnen meenemen in hun projecten", vertelt Verwoert.  

“De HRC EcoMax en HRC MaxComfort ventilatiesystemen combineren optimale luchtkwaliteit met een uitzonderlijk lage milieu-impact. Door innovatieve technologieën en efficiënte warmteterugwinning verbruiken deze systemen minder energie en minimaliseren ze de CO₂-uitstoot.” Onlangs is ook de HRC OptiAir voorzien van een EPD. “Dit ventilatiesysteem is ontwikkeld met een sterke focus op energie-efficiëntie en duurzaamheid en biedt een bewezen milieuvriendelijke oplossing voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten.” 

HRC OptiAir 

Wat de HRC OptiAir hierin onderscheidt, is de flexibiliteit in installatie. De prodcutmanager legt uit: “Dankzij het compacte ontwerp en de modulaire opbouw is dit systeem eenvoudig in te passen in verschillende bouwsituaties, zelfs in projecten waar ruimtebeperkingen een uitdaging vormen. Het systeem kan zowel op de wand, vloer of het plafond worden geplaatst.” 

Dit maakt de HRC OptiAir volgens Verwoert bijzonder geschikt voor zowel nieuwbouw als renovaties, zonder in te leveren op prestaties of energie-efficiëntie. “Bovendien zorgt het lage gewicht voor een eenvoudigere installatie, wat de montagetijd verkort en kosten bespaart. Een innovatieve oplossing die duurzaamheid combineert met praktische toepasbaarheid.” Dit leverde het systeem de Innovatie Award op tijdens de VSK 2024.

Lokale assemblage voor maximale duurzaamheid 

Naast de uitstekende EPD- en LCA-resultaten zet Orcon zich in voor duurzaamheid door de ventilatiesystemen lokaal in Nederland te assembleren. Dit minimaliseert transportgerelateerde CO₂-uitstoot en draagt bij aan een efficiëntere productie met minder verspilling. Verwoert: “Door gebruik te maken van recyclebare materialen en samen te werken met sociale werkplaatsen versterkt Orcon zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dit draagt niet alleen bij aan een lagere milieu-impact, maar ook aan eerlijke en duurzame werkgelegenheid in de regio.” 

MPG-eisen  

“Voor aannemers, installateurs en projectontwikkelaars wordt het steeds belangrijker om met gecertificeerde, duurzame producten te werken. De MPG-eisen voor gebouwen worden steeds strenger en vanaf 2030 mogen nieuwbouwwoningen zelfs maar een maximale MPG van 0,5 hebben.” Verwoert gaat verder: “Door nu al te kiezen voor producten met een lage milieubelasting, blijven bouwprojecten toekomstbestendig en voldoen ze aan de groeiende vraag naar duurzame oplossingen. Met daarbij ook oog voor de praktische kant zoals efficiënte installatie en gemakkelijk onderhoud.”  

Dit artikel is gesponsord door Groupe Atlantic

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

Cobouw BouwMonitor is een periodiek onderzoek dat inzicht verschaft in de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de bouwbranche. Doe mee aan het onderzoek en ontvang gratis de onderzoeksresultaten.