Hoe een gietvloer elk project kostenbesparend en toekomstbestendig maakt

Hoe een gietvloer elk project kostenbesparend en toekomstbestendig maakt

Bij de keuze voor de vloermaterialen in een bouwproject zijn duurzaamheid en kosten belangrijke factoren. Zeker in grote commerciële projecten. Of het nu gaat om de bouw van kantoorpanden, fabrieken of openbare ruimtes; het juiste vloermateriaal kan op de lange termijn veel geld besparen. De gietvloer wint daarbij terrein, zegt Coating Vloer.

Volgens Thijs Brouwer van Coating Vloer, is de gietvloer een verstandige keuze in projecten waar duurzaamheid en intensief gebruik centraal staan. "Wij werken vaak aan grootschalige kantoorpanden en fabrieken, waar de vloer bestand moet zijn tegen zware belasting. Een gietvloer is dan een logische optie. Niet alleen vanwege de nette afwerking, maar ook vanwege het onderhoudsgemak en de lange levensduur.”

Vooral in omgevingen zoals kantoren en fabrieken is het prettig dat je niet steeds bezig hoeft te zijn met reparaties of vervanging”
— Thijs Brouwer

Meerwaarde op lange termijn

Waar vloeren zoals tapijt snel sporen van slijtage vertonen, met name in ruimtes met veel loopverkeer, behoudt een gietvloer jarenlang zijn strakke uitstraling. De gietvloerprijs per vierkante meter liggen gemiddeld tussen de €60 en €150, afhankelijk van het type gietvloer. Hoewel dit hoger is dan bijvoorbeeld tapijt of PVC, biedt de gietvloer op lange termijn meerwaarde doordat er minder onderhoud nodig is en vervanging minder vaak voorkomt.

Duidelijke besparing

In veel zakelijke toepassingen zijn onderhoudskosten een belangrijke factor. Tapijt vereist bijvoorbeeld regelmatig diep reinigen en PVC-vloeren kunnen na verloop van tijd slijtageplekken vertonen die vervanging noodzakelijk maken. Bij gietvloeren zijn de onderhoudskosten echter relatief laag. “Een gietvloer heeft minimale onderhoudsbehoeften”, vertelt Brouwer. “Vooral in omgevingen zoals kantoren en fabrieken, waar dagelijks intensief gebruik van de ruimte wordt gemaakt, is het prettig dat je niet steeds bezig hoeft te zijn met reparaties of vervanging.”

Simpele reiniging

Doordat gietvloeren naadloos zijn, is er geen sprake van voegen of naden waarin vuil kan blijven zitten, zoals bij tegels of tapijt. Een simpele reiniging met water en een mild schoonmaakmiddel is vaak voldoende om de vloer er weer als nieuw uit te laten zien. Mocht er na vele jaren toch slijtage optreden, dan kan de toplaag eenvoudig worden vernieuwd zonder dat de hele vloer vervangen hoeft te worden.

Vergelijking met andere vloertypes

In commerciële bouwprojecten is het belangrijk om vloertypes niet alleen te vergelijken op basis van aanschafprijs, maar vooral op langetermijnkosten en waarde. Een vergelijking van populaire vloertypes in zakelijke omgevingen:

  • Tapijt: Vaak gekozen voor kantoren vanwege de geluiddempende eigenschappen. Tapijt is echter gevoelig voor vlekken, slijtage en vereist intensief onderhoud, vooral in druk belopen ruimtes. Hoewel de initiële kosten lager zijn (gemiddeld tussen de €15 en €50 per vierkante meter), moeten tapijten vaak na vijf tot tien jaar vervangen worden.
  • PVC-vloeren: Deze vloeren bieden een stevige, waterbestendige oplossing die relatief eenvoudig te onderhouden is. De levensduur is langer dan tapijt, maar PVC kan bij zware belasting scheuren of vervormen, wat met name in industriële omgevingen een nadeel kan zijn.
  • Betonvloeren: Beton is stevig en duurzaam, maar kan bij veelvuldig gebruik scheuren of verkleuren. De kosten voor installatie zijn vaak vergelijkbaar met die van gietvloeren, maar beton is minder flexibel en minder comfortabel voor langdurig gebruik.

Beste investering

Brouwer vat het zo samen: “Als we puur naar de cijfers kijken, is een gietvloer een iets duurdere keuze bij de aanleg, maar op de lange termijn betaal je minder aan onderhoud en vervanging. Dat maakt het in mijn ogen de beste investering voor duurzame, zakelijke projecten.”

Dit artikel is gesponsord door Coating Vloer.