Circulaire 3D-modules in trek bij bouwers van conceptwoningen

Circulaire 3D-modules in trek bij bouwers van conceptwoningen

Het besef dat de gestandaardiseerde 3D-betoncasco's van CascoTotaal uit Terneuzen een oplossing kunnen bieden voor het woningtekort groeit. Een paar jaar na de lancering van Circle zijn er al verschillende bouwbedrijven die deze circulaire modules gebruiken als onderdeel van hun modulaire woonconcepten.

Om in korte tijd grote aantallen betaalbare en duurzame woningen te kunnen faciliteren, ontwikkelde CascoTotaal het modulaire 3D-betoncasco Circle. Door de modules met een oppervlakte van 35 vierkante meter te koppelen, kan er woonruimte in allerlei afmetingen en vormen mee samengesteld worden; van vrijstaande compacte studio’s tot grotere rijwoningen en zelfs appartementengebouwen tot vier bouwlagen.

De circulaire betoncasco’s zijn niet alleen snel in elkaar te zetten tot het gewenste woningtype, maar ook makkelijk aan te passen, te demonteren en te verplaatsen voor hergebruik. Dat maakt ze geschikt voor zowel permanente als tijdelijke woningen. Om ze zo flexibel mogelijk te kunnen gebruiken, zijn de casco’s standaard voorzien van sparingen voor wanden en een trap.

We kunnen onze projecten zelfs dicht bij Natura 2000-gebieden realiseren”
— Productmanager Jeroen Adriaansen van CascoTotaal

Conceptmatig bouwen

Als toeleverancier is CascoTotaal, onderdeel van het familiebedrijf De Hoop Terneuzen, direct al op zoek gegaan naar ketensamenwerking om op die manier met Circle de meeste impact te kunnen maken. “Wij zoeken de samenwerking op met bouwbedrijven om samen met hen concepten uit te rollen en in de markt te zetten. Bij modulair bouwen moet je conceptmatig denken en die concepten vanaf de start al goed uitwerken,” zegt productmanager Jeroen Adriaansen.

27 flexwoningen

Bouwgroep Peters is een van de bouwbedrijven die de 3D-betoncasco’s als basiselement toepassen voor hun modulaire woningen. Circle is het fundament van het modulaire concept HIVE, waarmee Bouwgroep Peters voorziet in flexibele en permanente huisvesting. In Kapelle heeft het bouwbedrijf 27 flexwoningen geplaatst met de Circle-casco’s als basis.

Kant-en-klaar op transport

Voor de afbouw van de casco’s heeft CascoTotaal op zijn terrein een aparte hal ingericht die losstaat van de productie van Circle. Daar kunnen bouwbedrijven de complete afbouw van de binnenkant voor hun rekening nemen, waarna de Circle-modules kant-en-klaar op transport gaan naar de bouwplaats. Dat CascoTotaal altijd een voorraad betoncasco’s beschikbaar heeft, bekort de bouwtijd van projecten enorm, legt Adriaansen uit. “De afbouw kan daardoor meteen opgestart worden.”

CascoTotaal 3D-betoncasco

Grote vraag

Inmiddels zijn er al de nodige woningbouwprojecten gerealiseerd met Circle-casco’s. Adriaansen verwacht dat dat aantal snel zal toenemen nu steeds meer bouwers na het doorlopen van het vergunningstraject zover zijn dat ze mogen bouwen. Het ziet er ook naar uit dat binnenkort meer bouwbedrijven Circle gaan toepassen in hun woonconcept. De vraag is groot en er lopen gesprekken met meerdere partijen die interesse hebben in een samenwerking met CascoTotaal.

Duurzaam betoncasco

Dat Circle circulair en breed inzetbaar ontworpen is, maakt het betoncasco bovendien erg duurzaam. Bij de productie wordt ook nog eens 30 procent minder beton gebruikt dan bij andere bouwmethoden. Doordat de modules in één keer gestort worden, is het mogelijk om de wanden en vloeren dunner uit te voeren. Ze hebben bovendien geen cementdekvloer nodig.

Minder transport nodig

Vergeleken met een regulier bouwproject is de milieubelasting op de bouwplaats minimaal. Productie en afbouw van de Circle-casco’s gebeurt immers in de fabriek en er is daardoor ook veel minder transport nodig naar de bouwplaats. Adriaansen: “Dat helpt ons te bouwen op plekken waar weinig uitstoot mogelijk is. We kunnen onze projecten zelfs dicht bij Natura 2000-gebieden realiseren.”

Circle in het kort

Circle is door CascoTotaal ontwikkeld in nauwe samenwerking met KAAN Architecten en ingenieursbureau ABT. Het is een doorontwikkeling van de 3D-betoncaso’s die het dochterbedrijf van De Hoop Terneuzen al produceerde. Met Circle biedt CascoTotaal nu een bouwsysteem op basis van gestandaardiseerde modules, die geschikt zijn voor zowel tijdelijke als permanente woningen.

Geplaatst als legoblokjes

Het casco wordt als één element in een 3D-betonmal gestort en is 9,6 meter lang en 3,6 meter breed. De modules zijn als legoblokjes horizontaal en verticaal te plaatsen, zodat er allerlei type woongebouwen gevormd kunnen worden. Door de scheiding van constructie, afbouw en installatie kunnen de casco’s ook weer makkelijk losgekoppeld en hergebruikt worden.

Dit artikel is gesponsord door CascoTotaal.