Superkist: supersnel te plaatsen en arbovriendelijk

Superkist: supersnel te plaatsen en arbovriendelijk

Een pionier in schoor- en kransloze funderingsbekisting; dat is de Superkist in een notendop. De Superkist - verkrijgbaar in vijftien verschillende maten - is een innovatieve EPS-funderingskist van De Hoop Pekso uit Terneuzen. Arbovriendelijk én supersnel te plaatsen. En tijd is geld. "Aannemers die geld willen verdienen op fundering kunnen niet om de Superkist heen."

De Superkist kan worden gezien als de ultieme EPS-funderingskist voor funderingsbalken op paalfunderingen. “Hij is geschikt voor woningbouw en kleine utiliteitsbouw”, zegt rayonmanager Ric Grendelman. Met de Superkist kan dankzij slimme trekpennen in no time een fundering gemaakt worden.

Daardoor is de fundering veel makkelijker en sneller te plaatsen dan wanneer je gebruikmaakt van traditionele bekisting. De Superkist – een innovatie uit 2018 – is bovendien een uitstekend antwoord op het tekort aan vaklieden in de bouw, zegt de rayonmanager van De Hoop Pekso. Want ook op het gebied van funderingen zijn er te weinig handjes.

Kwaliteit, efficiëntie en snel resultaat

“Wie kiest voor de Superkist, kiest voor kwaliteit, efficiëntie en snel resultaat. Naast tijd wint de aannemer ook aan materiaal. Qua kosten is het zo’n 15 procent goedkoper dan de traditionele manier van bekisting.”

Je zou kunnen zeggen: meer met minder. Want door het minimaliseren van materiaalgebruik is ook het aantal handelingen – van het stellen tot aan de oplevering van de fundering – flink afgenomen. Wanneer het beton is gestort en afgewerkt, is de fundering ook echt klaar. Na de stort is het niet nodig om te ontkisten, hout af te voeren en schoon te maken. Het levert allemaal tijdwinst op.

Tijd en geld

Met wandelstokken wordt de Superkist aan de grond vastgezet. De Superkist bestaat uit een vaste U-vormige bekisting. “Boven- en onderbeugels en houten regels zijn niet nodig. Je hoeft ze niet aan te schaffen, niet aan te brengen en niet te verwijderen. Het scheelt geld en tijd’’, zegt Grendelman. Na de plaatsing van de kisten en de korfwapening worden speciale trekpennen in de bovenzijde van de wanden van de bekisting aangebracht.

Een eenvoudige handeling, want de Superkist is aan de bovenzijde voorzien van inkepingen. Deze trekpennen zorgen ervoor dat de kist sterk en maatvast is tijdens de betonstort. Afschoren en afkransen is niet meer nodig. “Vervolgens kan het beton eenvoudig en snel worden afgewerkt en gladgestreken”, aldus Grendelman.

Vijf breedtematen

Alle Superkisten zijn voorzien van een mes-groefverbinding op de kopse kanten. Een ander voordeel: de unieke zwaluwstaartverbinding in de wanden aan de binnenzijde zorgen voor een optimale hechting met het beton. “En de onderzijde van de Superkist heeft een wafelmotief. Dat zorgt voor meer stevigheid en stabiliteit op het zandbed.”

Een Superkist-element is 1,80 meter lang en bestaat uit één stuk. Daardoor is de kist langer dan andere kisten. Ze zijn per twee verpakt. De Superkist is leverbaar in vijf breedtematen (300, 350, 400, 450 en 500 mm) en drie hoogtematen (400, 450 en 500 mm). In totaal gaat het dus om vijftien verschillende balkmaten. Voor grotere funderingsmaten kunnen aannemers de EPS-Standaardkist van De Hoop Pekso gebruiken.

De Superkist is heel geschikt voor aannemers die geld en tijd willen besparen op funderingen, zonder in te leveren op kwaliteit”
— Ric Grendelman

Arbovriendelijk

En niet in de laatste plaats: de Superkist is arbovriendelijk, zegt Grendelman. “Je werkt comfortabel op hoogte. Dat is natuurlijk beter voor het welzijn van de mensen op het werk.” De plaatsing van de Superkist is eenvoudig, besluit Grendelman. Op de website van De Hoop Pekso staat een instructiefilmpje van nog geen vier minuten. Het proces wordt stap voor stap uitgelegd. “Ik zeg het nog maar een keer: de Superkist is heel geschikt voor aannemers die geld en tijd willen besparen op funderingen, zonder in te leveren op kwaliteit.”

Dit artikel is gesponsord door De Hoop Pekso.