Optimale samenwerking Bruynzeel Keukens en VDL De Meeuw bij 'grootste project ooit' 

Optimale samenwerking Bruynzeel Keukens en VDL De Meeuw bij 'grootste project ooit' 

Maar liefst 489 modulaire, herinzetbare woningen, verdeeld over zeven gebouwen. Zo omvangrijk is project NDW21 in Nijmegen. Voor Bruynzeel Keukens een uitgelezen kans om de CO₂-neutrale keuken toe te passen. Die werd dankzij een optimale samenwerking geheel volgens schema in een tiental varianten op de bouwplaats aangeleverd en gemonteerd.

De aanbesteding van NDW21 (dat staat voor ‘Nieuw Dukenburgseweg 21) werd gewonnen door de combinatie VDL De Meeuw, Woodstock Real Estate en DoepelStrijkers architecten. Met de bouw van de 489 woonunits werd het startschot gegeven voor een grootschalige herontwikkeling van het binnenstedelijke bedrijventerrein Winkelsteeg. Dat moet een nieuw en sterk werk-, woon- en verblijfsgebied worden tussen het Goffertpark en het Maas-Waalkanaal in Nijmegen. 

De flexwoningen zijn bedoeld voor jonge starters, studenten en spoedzoekers die snel een woning nodig hebben. Ze variëren in grote tussen 20 en 60 vierkante meter – van een studio tot driekamerappartement – en zijn in de fabriek al voorzien van de meeste essentiële zaken. Voor het aanleveren en op locatie installeren van de vele honderden keukens werd de hulp ingeroepen van Bruynzeel Keukens, die als onderdeel van De Keuken groep (DKG) in 2023 als eerste Nederlandse keukenfabrikant het hoogste niveau op de CO-Prestatieladder behaalde. Bruynzeel Keukens kan zichzelf voortaan terecht voorstellen als “voorloper op het gebied van duurzame initiatieven in de keukenbranche”. 

Goede werkrelatie is essentieel

“Met bijna 500 woningen is NDW21 voor ons het grootste project ooit,” vertelt Joziene van de Linde als commercieel directeur bij VDL De Meeuw. “Om een dergelijk omvangrijk project vlot te laten verlopen zijn goede werkrelaties essentieel en die hebben we zeker met Bruynzeel Keukens. In onze supply chain weet iedereen zijn taak en dan is het prettig wanneer toeleveranciers hun afspraken nakomen en samen met ons in de – vaak langdurige – relatie willen investeren.” Geprefabriceerde bouw vergt veel innovatie. Het is een industrieel proces waarin “vooral wordt voorgedacht in plaats van nagedacht,” aldus van de Linde, “en dan is het belangrijk om dat samen met partners zoals Bruynzeel Keukens te kunnen doen.” 

Een jaar lang keukens plaatsen

Keukens plaats je meestal tegen het einde van het bouwproces. Was het oorspronkelijk de bedoeling om de Bruynzeel-keukens vooraf in de fabriek van VDL De Meeuw in de units te plaatsen, later is alsnog besloten om het pas op de bouwplaats te doen. “Bij montage op locatie is de kans op vervoersschade en dergelijke veel kleiner,” zo licht Arthur Brok toe. Hij was als accountmanager zeer nauw betrokken bij het Nijmeegse keukenproject, waarvoor in februari 2023 groen licht werd gegeven. Na een jaar lang keukens leveren en plaatsen met een vaste montageploeg, kon afgelopen voorjaar het laatste van de zeven woongebouwen geheel op schema worden opgeleverd.  

Hoe lastiger de klus, hoe mooier voor ons”
— Arthur Brok

Gekozen voor uniformiteit

In overleg met de vier betrokken Nijmeegse corporaties – Talis, Woonwaarts, SSH& en Portaal – is qua kleuren van front en aanrechtblad voor uniformiteit gekozen in het tiental verschillende woningtypen: van single en together tot aan een driekamerappartement en dat alles ook in gespiegelde plattegrond. “Niet dat die uniformiteit voor ons echt nodig was, want ik zeg wel eens: hoe lastiger de klus, hoe mooier voor ons,” aldus Brok, “maar het bleek in dit geval wel handiger voor eventuele latere reparatie, aanpassingen en onderhoud.” 

Dit artikel is gesponsord door Bruynzeel Keukens.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.