'Slim wandsysteem helpt de bouw verduurzamen'

'Slim wandsysteem helpt de bouw verduurzamen'
Joanne de Jong en Tom van Engelen, sinds 1 oktober de nieuwe directieleden van Gyproc en Isover Nederland.

'Making the world a better home': dat is de belofte van Saint-Gobain, wereldwijd producent van innovatieve bouwmaterialen. "We zijn ons bewust van de voortrekkersrol en willen leider zijn in lichtgewicht en duurzaam bouwen", zegt marketing directeur Tom van Engelen van Gyproc & Isover Nederland, onderdeel van Saint-Gobain. De jongste innovatie is het Gyproc Smart wandsysteem, met een MKI die maar liefst 40 procent lager is met behoud van prestaties.

Iedereen die bij Saint-Gobain werkt, voelt zich verantwoordelijk voor de impact die het bedrijf heeft op mens en natuur, vervolgt sales directeur Joanne de Jong van Gyproc & Isover Nederland. De bouw verduurzamen vraagt om een andere kijk op de huidige bouwmethoden en -materialen. Dat betekent slimmer omgaan met grondstoffen en bestaande materialen, de productie én de mensen. De Jong: “De doelstelling in Europa is om in 2050 CO2-neutraal én 100 procent circulair te zijn, maar wij willen daar al eerder zijn. De bouw moet duurzamer. Als Saint-Gobain dragen we zo goed mogelijk ons steentje bij. We zoeken iedere dag naar verbetering van processen en producten. Elke innovatie moet een duurzaamheidselement hebben. Sterker, elke innovatie wordt daarop beoordeeld.”

Om de missie en visie handen en voeten te geven, handelt Saint-Gobain op basis van vier kernwaarden. Deze zijn samen te vatten in één zin, zegt De Jong: “We zetten de klant centraal en leveren innovatieve oplossingen met onderbouwde prestaties en die de bouw verder verduurzamen”.

CO2-uitstoot daalt aanzienlijk

Gyproc is ‘s werelds grootste producent van innovatieve oplossingen voor de droge en natte binnenafbouw. Met de vier kernwaarden in het achterhoofd is het Gyproc Smart wandsysteem ontstaan. Als duurzame alternatief voor de meest toegepaste Metal Stud® wandsystemen. Van Engelen: “De ontwikkeling en productie van Metal Stud® binnenwanden is onze core business. Om te blijven innoveren, hebben we besloten om de meest toegepaste wand - de wand met dubbele gipsplaat - kritisch onder de loep te nemen, met als doel deze op alle elementen verder te verduurzamen." De Jong vult aan. “Een gipswand is in basis al een duurzame keuze. Toch hadden we de ambitie om de MKI verder te verlagen. Maar wel onder een belangrijke voorwaarde: dat de prestaties van het wandsysteem gelijk zouden blijven, dus met een brandwerendheid van zestig minuten en een geluidsisolatie van 50 dB."
Dat is goed gelukt, zegt Van Engelen: “We gebruiken nu één gipsplaat van 18 millimeter dik, in plaats van twee gipsplaten van elk 12,5 millimeter. Minder gips, minder karton. Ook gebruiken we bij dit systeem 25 procent minder C-profielen, want de hart-op-hart afstand is 90 centimeter, in plaats van 60 centimeter. Dat betekent dus ook minder schroeven. Minder materiaal betekent ook minder transport en montage op de bouwplaats. De uitstoot van CO2 daalt aanzienlijk, terwijl aan de prestaties en de kwaliteit niet is ingeboet."

Wandsysteem met de laagste MKI

De Metal Stud® profielen van het nieuwe wandsysteem zijn geproduceerd in een elektrische oven en bestaan voor 97 procent uit gerecycled staal. Het toegepaste glaswol – afkomstig van zusterbedrijf Isover – bestaat voor minimaal 70 procent uit gerecycled glas. Ook wordt een natuurlijker binder gebruikt.

De eerste Gyproc Smart wandsystemen zijn twee maanden geleden geplaatst door een van onze Gyproc Professionals. De verwerking is vergelijkbaar met de montage van een traditionele Metal Stud® wand, aldus De Jong. “Ons uitgangspunt was om de meest duurzame wand te ontwikkelen. Precies wat klanten van ons kunnen verwachten. Het Gyproc Smart wandsysteem heeft de laagste MKI, terwijl de prestaties hoog zijn. Dus een perfecte oplossing voor iedereen die kritisch naar duurzaamheid kijkt."

Dit artikel is gesponsord door Gyproc Nederland.