Algeco Solar: plug & play systeemzonnepanelen voor modulaire daken

Algeco Solar: plug & play systeemzonnepanelen voor modulaire daken

Algeco breidt zijn 360 graden service verder uit met Algeco Solar. "Met deze plug & play oplossing helpen wij klanten om hun energiekosten en ecologische voetafdruk bij het gebruik van modulaire gebouwen te verlagen", legt country manager Algeco Nederland Borut Nastran uit.

Nastran: “Dit geldt met name in de zomer, wanneer de energievraag voor het koelen van het gebouw en een gezond binnenklimaat toeneemt.” Algeco biedt meer dan alleen huisvesting en opslag op de bouwplaats. Voor klanten die volledig ontzorgd willen worden is er de Algeco 360° service. Deze service staat voor totaalinrichting. Nastran: “Wij kunnen in principe alles leveren, van meubilair en sanitaire voorzieningen tot wifi. Maar ook veiligheidsoplossingen, zoals rookmelders, brandblussers, bewegingsmelders en camera’s. En nu dus ook zonnepanelen.”

Met deze nieuwe plug & play oplossing voorziet Algeco modulaire gebouwen van duurzame zonne-energie. Het systeem bestaat uit een stalen dakframe met vijf fotovoltaïsche panelen en levert tot 2.175 wattpiek per eenheid. “De geproduceerde zonne-energie is voldoende om de stroomvoorziening van standaardverbruikers in een containermodule te garanderen. Het gaat dan bijvoorbeeld om verlichting, airconditioning, netwerktechnologie, maar ook pc’s, telefoons en printers”, legt Nastran uit.

Modulaire gebouwen

De op een flexibel draagframe geïnstalleerde zonnepanelen maken een snelle en eenvoudige installatie mogelijk: na levering en inbedrijfstelling door een gecertificeerd bedrijf kan het systeem onmiddellijk in gebruik genomen worden. Nastran: “Doordat het een plug & play systeem is, zijn de kosten ook veel lager dan bij de installatie van traditionele zonnepanelen.” Het stalen frame heeft een helling van vijf procent, waardoor regenwater makkelijker kan weglopen. Bovendien is Algeco Solar uitgerust met micro-omvormers en een communicatiegateway. Hiermee kan de elektriciteitsproductie en zelfvoorzieningsgraad van het containergebouw op elk moment worden gecontroleerd via een WLAN-toegang op een mobiel apparaat.

Doordat het een plug & play systeem is, zijn de kosten ook veel lager dan bij de installatie van traditionele zonnepanelen”

“Algeco Eco Solutions, waaronder zonnepanelen, LED-verlichting, sensoren en waterpompen inverters, hebben de komende jaren onze focus. Dit initiatief sluit aan bij ons streven naar een duurzamere toekomst, in lijn met onze Modulaire Group Net Zero 2050-aanpak. Hiermee helpen wij klanten om hun CO2-footprint te verlagen”, zegt Nastran.

Ook het ESG (Environmental, Social, and Governance) rapport over 2023 toont de toewijding van Modulaire Group en Algeco om tegen 2050 Net Zero te bereiken. “Belangrijke prestatie-indicatoren in het rapport zijn onder andere een vermindering van 30,7 procent in Scope 1 en 2 marktgerelateerde emissies, waarbij 67 procent van de gebruikte energie afkomstig is van hernieuwbare bronnen. Ook is een vermindering van 55 procent van het gezamenlijk waterverbruik gerealiseerd. Daarnaast is 75 procent afvalreductie naar stortplaatsen bewerkstelligd en hebben alle werknemers samen 5.145 uur aan vrijwilligerswerk verricht. En last but not least hebben wij vier EcoVadis-medailles ontvangen voor onze duurzaamheidsinspanningen, waaronder één medaille voor Algeco Nederland.”

Dit artikel is gesponsord door Algeco Solar.

Cobouw Award Duurzaamheid

  • Meld je uiterlijk 30 augustus aan
  • Dé Award voor het meest duurzame project
  • Utiliteit of Woningbouw
  • Opgeleverd tussen 1 juli 2023 en 1 september 2024
Cobouw Award Duurzaamheid
Hoe FAAY en Qbix samenwerken aan circulaire zorgwoningen

Hoe FAAY en Qbix samenwerken aan circulaire zorgwoningen

Bij de bouw van 99 zorgwoningen in het Limburgse dorp Amstenrade hebben FAAY Vianen BV en Qbix - het nieuwe 2D modulaire en flexibele bouwsysteem van Holland Composites - elkaar gevonden. Wat beide bedrijven bindt? "We geloven allebei in circulair, flexibel en remontabel bouwen met biobased materialen'', zegt commercieel directeur Sven Erik Janssen van Holland Composites.

Joanne de Jong en Tom van Engelen, sinds 1 oktober de nieuwe directieleden van Gyproc en Isover Nederland.

'Slim wandsysteem helpt de bouw verduurzamen'

'Making the world a better home': dat is de belofte van Saint-Gobain, wereldwijd producent van innovatieve bouwmaterialen. "We zijn ons bewust van de voortrekkersrol en willen leider zijn in lichtgewicht en duurzaam bouwen", zegt marketing directeur Tom van Engelen van Gyproc & Isover Nederland, onderdeel van Saint-Gobain. De jongste innovatie is het Gyproc Smart wandsysteem, met een MKI die maar liefst 40 procent lager is met behoud van prestaties.

Het materieel voor de op- en afbouw is volledig emissieloos. Foto: Into The Great Wide Open / Laura van der Spek

Vlieland-festival proeftuin voor emissieloze bouwplaats

Muziekfestival Into The Great Wide Open op Vlieland wil een voorbeeld zijn voor de emissieloze en duurzame bouw. Knikmopsen en heftrucks draaien er volledig op stroom van een waterstofcontainer en batterijcontainers.

Foto: Shutterstock

Meer hittepreventie nodig in de bouw

De bouw neemt beperkte maatregelen tegen hitte en dat kan beter. Volandis zette zo veel mogelijk praktische voorbeelden op een rij in een hitteprotocol, maar pleit voor meer preventieve maatregelen.