Netcongestie omzeilen? Het kan met slimme tussenoplossingen

Netcongestie omzeilen? Het kan met slimme tussenoplossingen

Het stroomnet raakt overbelast en dat is slecht nieuws voor de bouw- en infrasector. Door de netcongestie zit je knel: je moet duurzamer werken waardoor de vraag naar elektrisch materieel toeneemt, maar je hoort steeds vaker dat er geen of te weinig stroom beschikbaar is. Hoe los je dat op?

“Netcongestie is een groot probleem voor de bouw- en infrasector, maar er zijn manieren om hiermee om te gaan”, zegt Rick van Beelen, Business Unit Manager Power & HVAC bij Boels. “Het verstoppingsprobleem is de afgelopen jaren gegroeid omdat we op zoek zijn naar manieren om minder fossiele brandstoffen te gebruiken, zoals aardgas, benzine en diesel. Die worden meer en meer vervangen door windmolens en zonnepanelen opgewekte elektriciteit. Helaas zijn wind- en zonne-energie instabiele bronnen, want ze zijn zeer tijd- en weersafhankelijk.” 

Het moment van aanbod van zon- en windenergie sluit bovendien niet goed aan op de uren van de grootste afname. “Veel zonne-energie overdag gaat eigenlijk verloren omdat we pas later op de dag, als de zon onder gaat of is, het hoogste stroomverbruik zien. Dit betekent dus dat vraag en aanbod niet goed op elkaar aansluiten.” 

Om door te kunnen bouwen, moet je gebruikmaken van tijdelijke oplossingen”
— Rick van Beelen, Business Unit Manager Power & HVAC bij Boels

Geen elektrische aansluiting

“De gedeeltelijke overstap van fossiele energie naar duurzame energie is snel gegaan, te snel voor ons toch al verouderde stroomnet,” aldus Van Beelen. “De transportleidingen tussen grootschalige energie-opwekkers en de over het land verspreide kleine en grote afnemers kunnen het sterk gegroeide aanbod niet meer verwerken. Hierdoor krijgen steeds meer bestaande en nieuwe afnemers ‘nee’ te horen op hun aanvraag voor een (grotere) elektrische aansluiting.”

Tijdelijke oplossingen

Dit heeft desastreuze gevolgen: bouwprojecten vallen stil of worden vertraagd, de elektriciteitsprijzen stijgen fors en uitstootvrij bouwen wordt steeds lastiger. “Om door te kunnen bouwen, moet je gebruikmaken van tijdelijke oplossingen zoals peak shaving en tijdelijke stroomopslag.” 

Peak shaving met batterijsysteem 

Met peak shaving kun je letterlijk de pieken in de stroomvraag afvlakken. Dat doe je door de inzet van een batterijsysteem met voldoende opslag. Die batterij kun je ’s nachts – in de (goedkope) daluren – rustig laten opladen, omdat dan het elektriciteitsnet voldoende kan leveren en op de bouwlocatie alleen de camerabeveiliging en noodverlichting aan staan. Krijg je dan in de loop van de volgende werkdag met stroomtekort te maken, dan schakelt het batterijsysteem automatisch bij en merk je niets van de netcongestie. 

Diverse energieopslagsystemen

“Boels verhuurt diverse energieopslagsystemen (EOS),” legt Van Beelen uit. “Dit varieert van draagbare accupakketten met een vermogen van 1600 of 2000 watt (voor bijvoorbeeld elektrische handgereedschappen) tot met een vorkheftruck te verplaatsen batterypacks en accucontainers met vermogens van 45 tot maar liefst 318 kVA (bij 400 volt).” 

Kosten zo laag mogelijk

Werken met een tijdelijke elektriciteitsvoorziening is ingewikkelder dan het lijkt. “Daarom is goed advies van groot belang”, benadrukt Van Beelen. “Enerzijds om veilig te kunnen werken, anderzijds om de kosten zo laag mogelijk te houden. De specialisten van Boels kunnen je concreet helpen met alle vragen over tijdelijke energievoorziening. In een persoonlijk gesprek adviseren ze graag over de oplossing die het beste aansluit bij het betreffende project.” 

Dit artikel is gesponsord door Boels

Energietransitie

Hoe draagt de bouw bij aan de overgang naar groene energie? Welke uitdagingen en kansen zijn er?

Cobouw Award Duurzaamheid

  • Meld je uiterlijk 30 augustus aan
  • Dé Award voor het meest duurzame project
  • Utiliteit of Woningbouw
  • Opgeleverd tussen 1 juli 2023 en 1 september 2024
Cobouw Award Duurzaamheid