Bewijs dat industriële bouw een gevarieerde wijk oplevert

Bewijs dat industriële bouw een gevarieerde wijk oplevert
Parkwijk in Lelystad

Als je Parkwijk in Lelystad binnenloopt, zie je woningen met één, twee en drie lagen met een kap erop of met plat dak. Alle gevels zien er verschillend uit. De hoogte varieert, het metselwerk varieert, de dakgoten en dakpannen verschillen, stenen en kozijnen tref je er aan in allerlei kleuren. Dit straatbeeld is het bewijs dat industriële bouw zorgt voor een gevarieerde wijk.

Thomas van Houwelingen, adjunct-directeur Van Wijnen Projectontwikkeling Noord en betrokken bij de gebiedsontwikkeling van Parkwijk, vertelt: “In totaal realiseren we hier ruim 130 woningen, een mix van koop en huur, groot en klein. Daarvan komen er 28 uit onze woningfabriek in Heerenveen.” De gemeente wilde een nieuwbouwwijk waar elke woning anders zou zijn. Van Wijnen stelde voor om daarbij industrieel gebouwde Fijn Wonen-woningen in te zetten. “Helemaal oneindig is het aantal keuzes niet, maar een paar miljoen opties zijn er wel”, zegt Van Houwelingen. Het resultaat is een afwisselende en kleurrijke buurt. Inmiddels hebben de eerste bewoners de sleutel gekregen.

Voor de Fijn Wonen-woningen zijn alle opties al getoetst aan het Bouwbesluit”
— Hidde Luinenburg, projectmanager Fijn Wonen

Meer vrijheid

Waar corporaties meestal kiezen voor een serie dezelfde woningen – allemaal dezelfde prijs, een eenduidige uitstraling en geen verrassingen tijdens het onderhoud – kent een PPO-project (Projectmatig Particulier Opdrachtgeverschap) meer vrijheid. Parkwijk is het eerste project waar particuliere kopers hun eigen industriële Fijn Wonen-woning hebben ontworpen.

Eigen woning samenstellen

“De kopers kwamen één voor één bij ons op kantoor”, vertelt Hidde Luinenburg, projectmanager Fijn Wonen. “Daar toonden we onze monsterborden met daarop allerlei soorten metselwerk, dakpannen, dakgoten en de mogelijkheden voor de buitenkozijnen. De mensen wezen aan wat ze mooi vonden en stelden zo hun eigen woning samen. De architect was bij de gesprekken aanwezig voor advies. Hij hield ook het totaalplaatje van de gevarieerde woonwijk in wording in het oog en kon bijvoorbeeld vertellen welke dakgoot of kleuren de buren hadden gekozen.”

Uniek ontwerp voor elke woning

Niet alleen voor de buitenkant, ook voor het interieur kozen bewoners hun favoriete opties, van andere indelingen tot sanitairpakket en de kleur van de tegels. Op het moment dat het ontwerp voor elke unieke woning klaar was, lag er een definitief digitaal plan. Robots voeren het digitale plan, waarin codes staan voor elk uniek onderdeel, uit in de woningfabriek.

Tempo in woningbouw

De realisatie van een Fijn Wonen-woning gaat snel. Dat komt doordat het proces anders in elkaar zit dan bij een reguliere woning die op de bouwplaats wordt gebouwd. Luinenburg: “Bij reguliere woningen maak je een ontwerp. Vervolgens moet je dat toetsen aan het Bouwbesluit. Ook moet je calculeren wat de financiële consequenties zijn van het gewenste ontwerp. Dat kost tijd en het leidt vaak tot herzieningen. Voor de Fijn Wonen-woningen zijn alle opties al getoetst aan het Bouwbesluit. Wij weten precies wat wel en niet kan én wat de financiële consequenties zijn. Dat maakt het makkelijker om keuzes te maken en dit versnelt het proces.”

De snelheid zit niet alleen in de ontwerpfase, maar ook in de bouwtijd; de componenten uit de woningfabriek worden op de bouwlocatie in elkaar gezet met een tempo van een woning per dag.

Gevarieerde wijk

Parkwijk is het levende bewijs dat industriële bouw een gevarieerde wijk oplevert. Van Houwelingen: “We organiseren open dagen en mensen reageren enthousiast. Wat grappig is, is dat een bezoeker laatst keek naar al die verschillende dakgoten en ik hem hoorde zeggen dat uniformiteit misschien toch mooier was geweest. Wat is mooi? De gemeente heeft bij dit project het lef gehad om veel vrijheid te geven en Fijn Wonen heeft laten zien dat dat kan met industriële bouw.”

Dit artikel is gesponsord door Fijn Wonen.

Cobouw Award Infra

  • Meld je uiterlijk 30 augustus aan
  • Dé Award voor het meest innovatieve product
  • Vernieuwend en voorbij het prototype-stadium
  • Niet langer dan anderhalf jaar geleden op de markt gebracht
Cobouw Award Infra