Rockpanel en de voordelen van basalt als onuitputtelijke grondstof

Rockpanel en de voordelen van basalt als onuitputtelijke grondstof
HAUT Zwijndrecht met gevelbekleding door Rockpanel.

De eisen van duurzaam bouwen worden steeds scherper. De gevelbekleding van Rockpanel komt aan die eisen ruimschoots tegemoet. Dat vertaalt zich in een gunstige MKI-score. "400 m2 van onze gevelbekleding komt uit slechts 1 m3 grondstof. Onder meer dat maakt het een duurzame keuze."

Nu er op duurzaamheidsgebied steeds meer op de markt komt, krijgen klanten ook steeds specifiekere wensen. Een grote trend op het gebied van gevels is een natuurlijke uitstraling. Die is op verschillende manieren te realiseren, zoals door het gebruik van hout. “Hout wordt vaker en vaker toegepast, denk aan constructies van HSB of CLT”, ziet ook Pieter van den Heuvel, businessmanager Nederland bij Rockpanel (onderdeel van de wereldwijde ROCKWOOL Group).

Duurzaamheid en gevelbekleding

Wanneer je echter gaat inzoomen op de onderdelen van een gebouw, op de concrete toepassingen, dan ontdek je dat hout niet overal goed scoort. “Bijvoorbeeld houten vloeren en wanden hebben een overduidelijke positieve MPG als je ze vergelijkt met betonnen vloeren en wanden.” Maar in het bijzonder bij gevelbekleding valt iets op: hout scoort daar minder goed, bijvoorbeeld omdat het niet uit Europa komt en nog verduurzaamd moet worden. Een van de alternatieven voor hout is Rockpanel, een in hoge mate circulair product.

“Een nieuwe Rockpanel-plaat bestaat tot wel 50 procent uit gerecyclede materialen die anders afval zouden zijn”, vertelt Van den Heuvel. “Omdat het grootste deel van onze grondstoffen – zoals basalt uit de nabije Eiffel – niet degraderen, kan Rockpanel altijd volledig gerecycled worden tot nieuwe grondstof, dit noemen we Rockcycle. Een mooi voorbeeld van re-use is het project Altis in Rijswijk, waarbij gebruikte gevelplaten een tweede bestemming hebben gekregen als wandbekleding van een parkeergarage in een nieuw sportcentrum.”

Het Rodenborch college is voorzien van Rockpanel gevelbekleding. Het ontwerp is van RoosRos Architecten. Burgland Bouw realiseerde het project te Rosmalen.
Het Rodenborch college is voorzien van Rockpanel gevelbekleding. Het ontwerp is van RoosRos Architecten. Burgland Bouw realiseerde het project te Rosmalen.

Gunstige MKI-score

Een belangrijk doel in de bedrijfsvoering van Rockpanel is het minimaliseren van de footprint. “De eisen van duurzaam bouwen worden steeds scherper. Dat is terug te zien in de MPG. Hoe lager de footprint van de som van bouwmaterialen, hoe beter. Bij de Nationale Milieu Database, NMD, worden de indicatoren berekend tot de zogeheten MKI-score (Milieu Kosten Indicatie) per product.”

Rockpanel heeft een zeer lage footprint en de MKI-score is dan ook gunstig. “Dat heeft verschillende oorzaken, zoals dat onze primaire grondstof, basalt, bijna onuitputtelijk is. Alle producten van de ROCKWOOL Group, dus ook Rockpanel, zijn eindeloos recyclebaar zonder verlies van kwaliteit. Ook is de productie uiterst efficiënt. Ter illustratie, 400 m2 gevelbekleding komt uit slechts 1 m3 grondstof. Dat maakt de gevelbekleding van Rockpanel een duurzame keuze.”

Duurzaam als steen, verwerkbaar als hout, zeggen we zelf. Rockpanel is licht van gewicht en gemakkelijk direct te monteren.”

Rockpanel is niet alleen een duurzaam product, maar heeft nog vele andere voordelen. Denk aan onderhoudsarm, kleurvast en brandveiligheid (zie kader). En niet te vergeten makkelijk te gebruiken. Van den Heuvel: “Duurzaam als steen, verwerkbaar als hout, zeggen we zelf. Rockpanel is licht van gewicht en gemakkelijk direct te monteren zonder dat je daarvoor speciale gereedschappen nodig hebt. Je kunt het zo op maat zagen en vormen. Dan heb ik het nog niet eens over de esthetische kant van onze gevelbekleding. Dankzij de prachtige uitstraling biedt ons natuurlijke product het ideale evenwicht tussen esthetiek en functionaliteit.”

Dit artikel is gesponsord door Rockpanel.

Cobouw Award Duurzaamheid

  • Meld je uiterlijk 30 augustus aan
  • Dé Award voor het meest duurzame project
  • Utiliteit of Woningbouw
  • Opgeleverd tussen 1 juli 2023 en 1 september 2024
Cobouw Award Duurzaamheid

Cobouw Award Infra

  • Meld je uiterlijk 30 augustus aan
  • Dé Award voor het meest innovatieve product
  • Vernieuwend en voorbij het prototype-stadium
  • Niet langer dan anderhalf jaar geleden op de markt gebracht
Cobouw Award Infra
Hoe FAAY en Qbix samenwerken aan circulaire zorgwoningen

Hoe FAAY en Qbix samenwerken aan circulaire zorgwoningen

Bij de bouw van 99 zorgwoningen in het Limburgse dorp Amstenrade hebben FAAY Vianen BV en Qbix - het nieuwe 2D modulaire en flexibele bouwsysteem van Holland Composites - elkaar gevonden. Wat beide bedrijven bindt? "We geloven allebei in circulair, flexibel en remontabel bouwen met biobased materialen'', zegt commercieel directeur Sven Erik Janssen van Holland Composites.

Joanne de Jong en Tom van Engelen, sinds 1 oktober de nieuwe directieleden van Gyproc en Isover Nederland.

'Slim wandsysteem helpt de bouw verduurzamen'

'Making the world a better home': dat is de belofte van Saint-Gobain, wereldwijd producent van innovatieve bouwmaterialen. "We zijn ons bewust van de voortrekkersrol en willen leider zijn in lichtgewicht en duurzaam bouwen", zegt marketing directeur Tom van Engelen van Gyproc & Isover Nederland, onderdeel van Saint-Gobain. De jongste innovatie is het Gyproc Smart wandsysteem, met een MKI die maar liefst 40 procent lager is met behoud van prestaties.

Het materieel voor de op- en afbouw is volledig emissieloos. Foto: Into The Great Wide Open / Laura van der Spek

Vlieland-festival proeftuin voor emissieloze bouwplaats

Muziekfestival Into The Great Wide Open op Vlieland wil een voorbeeld zijn voor de emissieloze en duurzame bouw. Knikmopsen en heftrucks draaien er volledig op stroom van een waterstofcontainer en batterijcontainers.

Foto: Shutterstock

Meer hittepreventie nodig in de bouw

De bouw neemt beperkte maatregelen tegen hitte en dat kan beter. Volandis zette zo veel mogelijk praktische voorbeelden op een rij in een hitteprotocol, maar pleit voor meer preventieve maatregelen.