Zowel voor de huidige als toekomstige generaties is gezond leven van belang. Een gezonde leefomgeving en binnenhuisklimaat is dan ook steeds nadrukkelijker een thema in de bouwwereld. “Wij doen dit zelf bijvoorbeeld door kritisch te kijken naar de gebruikte materialen in keukens en door oplossingen aan te dragen voor luchtfiltering”, vertelt Rob van de Koppel, directeur zakelijke markt Noord-Nederland van Gennu. Het bedrijf levert projectkeukens voor iedere generatie.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het steeds vaker over fijnstof, een verzamelnaam voor klein deeltjes in de lucht, zoals roet. Via inademing komt fijnstof terecht in neus, de bovenste en onderste luchtwegen en in de longen. Hoe kleiner de diameter van het stof, hoe dieper dit de longen binnendringt. Fijnstof komt vooral vrij bij verbrandingsprocessen; een open haard, kaarsen of het braden van vlees.
Gevaar van fijnstof
Op een interactieve kaart van TNO is per gemeente te zien op hoeveel dagen de daggemiddelde advieswaarde van de WHO voor fijnstof in 2022 is overschreden. Alle Nederlandse gemeente overschrijden de aanbevelingen van de WHO van maximaal 15 µg/m3, soms wel met meer dan 90 dagen. Het advies van de WHO is dat dit slechts 4 dagen per jaar zou mogen gebeuren.
PM10 (fijnstof) kan bij inademen binnendringen tot in de bovenste luchtwegen, PM2,5 (fijnstof) tot in de diepere luchtwegen en ultrafijn stof kan tot in de longblaasjes binnendringen en hier in het bloed worden opgenomen. Het wordt dan ook niet voor niets binnen de gezondheidszorg als de sluipmoordenaar van de 21ste eeuw gezien.
Geen energie verliezen
“Toen er nog voornamelijk op gas werd gekookt kwam er veel meer fijnstof vrij, maar ondanks de overstap naar inductie is dat nog steeds aanzienlijk”, weet Van de Koppel. “Het liefst zuig je de kookdampen direct af met een afzuigkap. Die afzuigkap ging vroeger direct naar buiten, maar tegenwoordig niet meer omdat we zo min mogelijk energie willen verliezen. Dan zou er veel warme lucht en daarmee energie linea recta naar buiten worden afgevoerd. Dat kost geld en is natuurlijk niet duurzaam.”
Toevoeging in de afzuigkap
Bij de huidige generatie goed geïsoleerde woningen, is het extra belangrijk om hier rekening mee te houden, zegt Stephen Franken, directeur zakelijke markt Zuid-Nederland. “In de avond is de luchtkwaliteit namelijk vaak het slechtst. Uit onderzoek van TNO blijkt zelfs dat in 15 procent van de woningen de fijnstofnorm wordt overschreden. Om een bijdrage te leveren aan een gezondere leefomgeving adviseren wij consumenten daarom actief om een toevoeging in de afzuigkap te installeren. Het is optioneel, maar wij voelen het wel als onze plicht om mensen hierover te informeren.”
Standaardfilters niet toereikend
Het nadeel van de standaardfilters is volgens de heren namelijk dat ze gemiddeld na acht maanden toe zijn aan vervanging. “Het rendement neemt bovendien snel af. Elk jaar heb je daardoor de handeling van de vervanging en het geluidsniveau neemt daarbij toe. Ook zijn de standaardfilters nauwelijks recyclebaar en vangen zij geen fijnstof af.”
100 procent rendement
Vandaar dat Gennu oplossingen met E.S.D-techniek promoot. Franken: “Deze komen – buiten het zicht – boven de afzuigkap. De levensduur is bij huishoudelijk gebruik tenminste twaalf jaar en gedurende deze periode blijft het rendement maar liefst 100 procent. Ook verbruiken ze weinig energie. Maar het belangrijkste: deze filter vangt ook ultrafijnstof af.”
Investering
Een nadeel: de initiële aanschaf van deze oplossing ligt hoger, want het vraagt een investering van zo’n 400 euro. Franken: “Met een standaardfilter ben je na twaalf jaar echter veel duurder uit gezien de directe aanschaf maar ook alle handeling die het afsturen en mogelijk monteren met zich meebrengt. We kennen hele rekenmodules waarin we de opdrachtgever laten zien dat de investering zich gegarandeerd terugverdient en dan hebben we het niet eens over de waarde van ieders gezondheid. Voor de huursector bieden we oplossingen tegen een maandelijkse vergoeding aan zodat zij gezien de hoeveelheid woningen niet direct voor een grote investering staan.”
Bewustwording bij consument
Om klanten en prospects te overtuigen van het belang, geeft Gennu alle bezoekers van de showroom die zich serieus komen oriënteren op een keuken, een Plasmamade Air Table Cleaner cadeau. Van de Koppel: “Met dit apparaat kan je je eigen bubble aan tafel creëren. Waar het ons om gaat, is dat doormiddel van een sensor gestuurde led-indicator en met hulp van de kleuren rood, blauw of groen, de luchtkwaliteit in jouw directe omgeving wordt gevisualiseerd. Dit zorgt voor bewustwording bij de consument.”
Klimaatneutraal
Gennu wil als intermediair de bouwwereld in contact brengen met specialisten op het gebied van luchtkwaliteit, zegt Franken. “Verder kijken wij al jarenlang kritisch naar materialen. Zo werken wij onder andere met een fabrikant als Häcker, de eerste keukenfabrikant wiens hele productportfolio klimaatneutraal over heel de keten wordt geproduceerd. Zo zit er de helft minder formaldehyde in hun spaanplaat ten opzichte van menig andere fabrikant, omdat zij zich wensen te conformeren aan de Amerikaanse nomering die ten opzichte van de Europese veel strenger is. Ook werken wij alleen met partijen die watergedragen lakken gebruiken. Wij willen een partner zijn die meedenkt en kritisch is op het gebied van binnenhuisklimaat en de leefomgeving.”
Dit artikel is gesponsord door Gennu.