Uitdaging: slimme en duurzame verwarming in portiekflat

Uitdaging: slimme en duurzame verwarming in portiekflat

In de omgeving Nijmegen gaat een woningcorporatie de verwarmingsinstallaties in 55 appartementen sterk moderniseren. Dit verhoogt niet alleen het comfort, maar zorgt ook dat de energierekening voor de bewoners zal dalen. De nieuwe installatie draait op duurzame energie, en alleen als het erg koud is, zal een gasgestookte cv-ketel bijspringen.

Voor de slimme renovatie van de appartementen halen de zusterbedrijven Remeha en Fortes, samen met de installateur, aannemer en prefab-specialist Preworxs, alles uit de kast om de techniek efficiënt en zorgeloos aan te bieden. Het renoveren van portiekflats en appartementen is namelijk een uitdaging. Niet alleen omdat dergelijke woningen vaak over een complexe lay-out beschikken, maar vooral omdat het aanpassen van de installatietechniek al snel vergaande gevolgen heeft voor veel andere zaken in deze woningen.

De genoemde appartementen beschikken nu nog over gaskachels en een elektrische boiler van 80 liter in de badkamer. Buiten het feit dat het comfort hiermee niet aan de huidige wensen voldoet, brengt dit ook een fors energiegebruik met zich mee.

Met onze de prefab-installaties kan de installateur 80 procent van het werk vermijden”

Hr-ketel voor piekverbruik

In opdracht van de woningcorporatie creëerden de gezamenlijke partijen een voorstel waarmee zij zowel verwarming als tapwater grotendeels met duurzame energie regelen. Het gebouw krijgt daarvoor per vijf appartementen een monoblock lucht/water-warmtepomp met buffervat van waaruit de warmteafgiftesets in de individuele flats worden gevoed.

Naast de warmtepomp van Remeha en een buffervat hangt in de prefab-installatiekast ook een gloednieuwe Tzerra Ace-Matic hr-ketel die, alleen als het echt nodig is, kan bijspringen om de aanvoertemperatuur van slechts 50°C te halen.

warmtepomp
De warmtepomp van Remeha

Prefab-installatiekast

“Wij bouwen, speciaal voor dit project, elf prefab installatiekasten waarin we per kast de warmtepomp van 8 kW, de Tzerra Ace-Matic van 24 kW, en het buffervat met 200 liter inhoud plaatsen”, vertelt Johan Bogert van Preworxs. “Deze elf kasten leveren we straks compleet en getest op locatie aan. De installateur hoeft alleen nog de cv-leidingen naar de woningen aan te sluiten, evenals de elektrische voeding en de gasaansluiting.”

Voorgemonteerde warmte-afgifteset

Ook in de woningen is het installatiewerk minimaal. “Op de plek waar nu de elektrische boiler hangt, komt straks een volledig voorgemonteerde en complete warmte-afgifteset te hangen, inclusief een geïntegreerde kleine 15 liter boosterboiler.”

De installateur hoeft alleen nog de cv-leidingen naar de woningen aan te sluiten”

Gigantische opgave

Bogert ziet dat prefab-constructies steeds belangrijker worden. “Enerzijds omdat de verduurzaming snelheid vraagt; we hebben nu eenmaal een gigantische opgave. Anderzijds omdat installatiebedrijven moeite hebben om voldoende geschoold personeel te vinden. Met de prefab-installaties die wij maken, kan het installatiebedrijf zeker 80 procent van het werk vermijden dat ze gewoonlijk in het project uitvoeren.”

Specialist in warmteafgiftesets

Rutger van Halteren van Remeha heeft samen met zijn technische collega Nico Loppersum meerdere concepten bekeken die in dit project zouden kunnen passen. Daarbij hebben ze dankbaar gebruikgemaakt van de kennis en ervaringen bij Fortes, een specialist in warmteafgiftesets. In januari dit jaar is Fortes overgenomen door BDR Thermea Group, een concern waartoe ook Remeha behoort. Zo zijn de lijnen tussen de zusterbedrijven nu extra kort en vindt uitwisseling van kennis nog sneller en gemakkelijker plaats.

Remeha afgifteset met booster.

Geen grotere installatiekast

“We keken in eerste instantie naar een concept waarbij de warmtepomp en cv-ketel met een standaarduitvoering van de warmteafgifteset de vijf woningen zou bedienen”, zegt Van Halteren. “Maar dan moesten we met een hogere aanvoertemperatuur werken. Ook moest de capaciteit van de hr-ketel tenminste 50 kW zijn en het buffervat had 500 liter moeten zijn. Dit zou weer tot een grote installatiekast leiden die qua arbeid, maar ook vergunningtechnisch, problemen zou geven.”

Met boosterboiler naar 70°C

Bij de nu gekozen oplossing zorgen de warmtepompen en het gelaagde buffervat voor een aanvoertemperatuur van 50°C in de flats. “De warmteafgiftesets zorgen voor de warmtedistributie in de woning. Met de boosterboiler levert de afgifteset warm tapwater. Ook zorgt deze booster dat de watertemperatuur eens in de zoveel tijd tot 70°C wordt verhoogd, om aan de legionellavoorschriften te voldoen”, legt Loppersum uit.

Langer functioneren

De warmteafgifteset en boosterboiler passen uitstekend op de plek waar voorheen de elektrische boiler van 80 liter hing. Loppersum: “Het grote voordeel is energetisch. Doordat we een lagere aanvoertemperatuur kunnen hanteren, werkt de warmtepomp met een beter rendement en kan hij langer blijven functioneren. Dat scheelt aanzienlijk in het energiegebruik, ook als je het verbruik van de boosterboilers in de flats daarbij optelt.”

“Het concept dat we ontwikkelde is een mooie oplossing voor elke situatie waarin 2 tot 8 appartementen op één opwekker – collectieve ketel, warmtepomp of hybride installatie – worden aangesloten”, besluit Van Halteren.

Goede connectiviteit

“Onze keuze voor een overname door BDR Thermea Group was een hele bewuste”, vertelt Dirk Ockhuizen, directeur van Fortes. “In die combinatie zagen en zien we gewoon de meeste synergie en toekomstmogelijkheden voor ons bedrijf. Hier kan onze organisatie groeien, maar ook ons productportfolio past naadloos in de toekomst van de verduurzaming die Remeha en Fortes willen faciliteren.”

Dat blijkt eigenlijk direct in dit project, zegt Ockhuizen. “Door onze gecombineerde portfolio’s kunnen we in zo’n project de energievoorziening van A tot Z vanuit één concern leveren. Dat biedt voordelen in de engineering, planning, levering, maar in dit geval bijvoorbeeld ook in de connectiviteit van onze producten. Onze warmteafgiftesets communiceren feilloos met de buffer en de buffer weer met de warmtepomp en ketel.”

Dashboard

Remeha en Fortes bieden de woningbouwcorporatie en de installateur ook een dashboard waarmee zij de systemen kunnen inregelen en bemeteren, maar ook alle parameters kunnen monitoren, analyseren en als dat nodig is ook bijsturen en afsluiten. “Deze mogelijkheden worden in de toekomst alleen nog maar groter.”

Dit artikel is gesponsord door Remeha.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.