Combinatievloer van schuimbeton: duurzaam en comfortabel

Combinatievloer van schuimbeton: duurzaam en comfortabel

Hij is licht én sterk, heeft een hoge isolatiewaarde, gaat vocht en schimmel tegen, weert muizen en ratten en is 100 procent recyclebaar; de combinatievloer van Woodstock Vloeren, gemaakt van schuimbeton met een geïsoleerde noppenplaat. "Ik durf te stellen dat Woodstock zich met deze combinatievloer écht onderscheidt."

Woodstock Vloeren – met hoofdkantoor en showroom in het Noord-Hollandse Obdam – is ruim 25 jaar expert in vloeren voor bedrijven en particulieren. Het bedrijf levert eindvloeren (denk aan woonbeton, parketvloer en microcementvloer) en dekvloeren (zoals magnesietvloer, anhydrietvloer en zandcement dekvloer). Woodstock heeft zich bovendien gespecialiseerd in het isoleren van woningen met schuimbeton, al dan niet in combinatie met vloerverwarming. Sterker: daarin is het bedrijf marktleider in Nederland.

Warmte kan niet naar buiten en koude lucht kan niet naar binnen”

Duurzaam alternatief

De combinatievloer van schuimbeton met geïsoleerde noppenplaat is vooral heel geschikt voor oude huizen waarin de houten vloer vervangen moet worden. Dat moet bijvoorbeeld wanneer er sprake is van houtrot in de balken, al dan niet in combinatie met vocht, zwammen of schimmel in de kruipruimte. “Zeker wanneer je boven gaat stoken, kan in de kruipruimte enorm veel vocht ontstaan, met alle gevolgen van de dien”, zegt directeur Bart Strooper. “Onze combinatievloer is een mooi en duurzaam alternatief. Je kruipruimte verdwijnt inderdaad, maar dan is het wel gedaan met schimmel en vocht, muizen en ratten, noem maar op. En vanwege de isolerende eigenschappen van schuimbeton kun je jaarlijks een paar honderd euro op je energierekening besparen.’’

Grondige inspectie

Het vervangen van een oude, al dan niet rotte houten vloer voor een combinatievloer van schuimbeton neemt gemiddeld zo’n tien dagen in beslag. Specialisten van Woodstock doen namelijk alles, te beginnen met de sloop van de oude vloer. Vervolgens wordt de kruipruimte grondig geïnspecteerd, aldus Strooper. “Oude rioleringsbuizen en waterleidingen worden eventueel vervangen, denk aan een gresbuis: dan ruilen we die om voor pvc. We passen het in elk geval zo aan dat alles voldoet aan het bouwbesluit.’’

Woodstock vloeren

Ontzorgen van a tot z

Met andere woorden: wie een vloerrenovatie door Woodstock laat uitvoeren, wordt volgens de directeur volledig ontzorgd. “We regelen alles, van a tot z. Daar zijn wij de beste in. En we zijn leverancier van een totaalpakket aan vloeren, daar heeft de klant alleen maar baat bij.’’

Geen koudebrug

Wanneer de kruipruimte ‘bouwrijp’ is, wordt met onder meer folie een waterdichte plastic bak in die ruimte gemaakt. Daardoor kan het cement niet mengen met grondwater. Ook wordt een zogenaamde randstrook of randfoam aangebracht, precies op het niveau waar de nieuwe dekvloer komt. Strooper: “Deze randfoam voorkomt een koudebrug in de woning. De warmte kan niet naar buiten, maar nog belangrijker: koude lucht kan niet naar binnen. De vloer kan krimpen en uitzetten, zonder dat er scheurvorming kan ontstaan.’’

Omdat er zo weinig cement wordt gebruikt, is de uitstoot van CO2 minimaal”

Luchtbelletjes in het beton

Schuimbeton – ook wel gasbeton of cellenbeton genoemd - is een vloeibaar betonmortel dat bestaat uit cement, water, schuimmiddel en lucht. “Omdat er zo weinig cement wordt gebruikt, is de uitstoot van CO2 minimaal’’, zegt Strooper. Het schuimmiddel zorgt ervoor dat er kleine luchtbelletjes in het beton ontstaan. Deze luchtbelletjes geven het beton na uitharding isolerende eigenschappen.

De vier componenten worden in een schuimbetonpomp gemengd tot een kwark-achtig schuimmiddel. Vervolgens wordt dit onder hoge druk door slangen naar de werkvloer verpompt. Omdat schuimbeton vloeibaar is, verdeelt het zichzelf over de oppervlakte. Met een spaan wordt de oppervlakte uiteindelijk waterpas gemaakt. Woodstock maakt gebruik van zelfontwikkelde, elektrische schuimbetonpompen en biologische schuimvormers.

Hoge RC-waarde

Na het uitharden van het schuimbeton – na twee of drie dagen beloopbaar – wordt de geïsoleerde noppenplaat aangebracht. Met deze plaat kan een RC-waarde tot 5 ontstaan. Dat is boven het gemiddelde, want het Bouwbesluit zegt 3,5. Bovenop de noppenvloer kan bijvoorbeeld een dekvloer van anhydriet worden aangebracht, of een zandcementdekvloer.

Woodstock vloeren

Blijven innoveren

Woodstock Vloeren hecht aan duurzaam ondernemen en innovaties op het gebied van duurzaamheid, aldus Strooper. “Iedereen weet dat we in Nederland van het gas af moeten en dat we duurzamere grondstoffen moeten gebruiken. Woodstock Vloeren denkt graag mee over gasloze verwarming, het naar beneden krijgen van de CO2-uitstoot en innovaties op vloerengebied.”

Zonnewarmte in vloeren

Zo voert de vloerenspecialist uit Obdam momenteel proeven uit met het opslaan van zonnewarmte in vloeren. Strooper: “Het gaat om zonne-energie via de zonnepanelen op het dak die je overdag niet nodig hebt. Deze warmte kan worden opgeslagen in een verdichte vloer, zodat de warmte in de avonduren gebruikt kan worden. Het scheelt zo een paar graden. Het is dezelfde techniek als een ouderwetse speksteenkachel.”

Transparant

Bij deze proeven is een student van de Technische Universiteit Delft betrokken. Ook heeft Woodstock contact met instanties als Kiwa en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland over deze innovatie. “Er wordt onder meer gekeken naar stralingswarmte, verdienmodel en terugverdientijd”, licht Strooper toe. “Daar zijn we eerlijk en transparant over. Dat willen we sowieso zijn, want mensen die een nieuwe vloer willen, gaat vergelijken en willen weten wat de kosten zijn. Op onze website staat alles beschreven, dus ook de nadelen van schuimbeton: wanneer schuimbeton is gestort, kun je de ruimte een week lang niet gebruiken. Mensen willen een eerlijk verhaal, maar de nadelen wegen niet op tegen de voordelen, integendeel.”

Dit artikel is gesponsord door Woodstock Vloeren.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.