All-Electric Ready hybride warmtepomp versnelt energietransitie

All-Electric Ready hybride warmtepomp versnelt energietransitie
Rob Spoelman (Managing Director van NIBE Energietechniek) : ‘Hybride warmtepomp in veel gevallen een uitkomst.’

Een hybride warmtepomp is een uitstekende oplossing om direct al flink te besparen op het gebruik van aardgas. Maar uiteindelijk is hybride een tussenstap op weg naar een 100% gasloze toekomst. Om te voorkomen dat de energietransitie straks stagneert, moeten we er dus voor zorgen dat we nu geen halve maatregelen nemen. Kortom: kies je voor hybride, ga dan in elk geval voor een All-Electric Ready oplossing.

Rob Spoelman, Managing Director van NIBE, benadrukt dat hij de huidige populariteit van hybride warmtepompen zeker toejuicht. Toch brengt hij tegelijkertijd graag enige nuance aan in de huidige trend, omdat hierbij volgens hem een locked-in situatie van de cv-ketel dreigt te ontstaan.

Spoelman: “De snelgroeiende belangstelling voor hybride warmtepompen is afgelopen jaar – aangewakkerd door de sterk gestegen gasprijs – uitgegroeid tot een ware run op deze producten. Terwijl we in mei jongstleden nog de aankondiging kregen dat de hybride warmtepomp vanaf 2026 de minimale norm wordt, lijkt die datum nú al te ver weg."

"Waar ik een kanttekening bij plaats, is dat men hierbij lijkt te willen vasthouden aan de bekende combinatie van een warmtepomp met een cv-ketel, waarbij de warmtepomp niet zonder de cv-ketel kan werken. Dit zou je in mijn optiek eigenlijk niet meer moeten willen. Het zou beter zijn als de normen worden opgesteld aan de hand van de actualiteit waarbij wordt gestuurd op een All-Electric Ready hybride variant als tussenstap.”

Vertraging energietransitie voorkomen

Spoelman benadrukt dat de hybride warmtepomp in veel gevallen absoluut een uitkomst kan zijn. “Een hybride warmtepomp levert toch al een flinke reductie op het gasverbruik op. Zeker wanneer het niet mogelijk is om de overstap naar 100% gasloos in één keer te maken. En dat is uiteraard pure winst voor consument én klimaat. Maar wat ik hierbij signaleer, is dat veel woningeigenaren – net als partijen uit de toeleveringsketen – vooral naar het heden kijken en minder naar de lange termijn. Hierdoor wordt de combinatie warmtepomp/cv-ketel al gauw gezien als dé oplossing die de komende 15 jaar voor verwarming en warm water zorgt. De All-Electric warmtepompinstallatie komt daarna pas in beeld."

"Maar wat nu als de ketel na een aantal jaar het eind van zijn levensduur bereikt, terwijl de hybride warmtepomp nog niet aan vervanging toe is? De warmtepomp kan soms niet zonder een cv-ketel werken. Bijvoorbeeld omdat er geen boiler aan kan worden gekoppeld. Of omdat het vermogen van de warmtepomp te weinig is voor voldoende cv-verwarming. Dan zit er niets anders op dan de cv-ketel weer om te wisselen voor een nieuwe. Hierdoor blijf je weer jarenlang gas verbruiken waarmee je de energietransitie in feite vertraagt.”

Langetermijnvisie essentieel

Het is volgens Spoelman belangrijk om al bij de keuze voor een hybride warmtepomp rekening te houden met de mogelijkheid om op termijn alsnog over te kunnen stappen op een All-Electric installatie.

“Zo’n zogeheten All-Electric Ready hybride warmtepomp kan namelijk – net als een All-Electric warmtepomp – onafhankelijk van een cv-ketel functioneren. Wél is het hiervoor van belang dat bij het ontwerp van de hybride installatie als eis wordt meegenomen dat de warmtepomp op termijn eenvoudig op een warmwaterboiler kan worden aangesloten. Dit voorkomt een locked-in situatie van de cv-ketel wanneer men later op een gasloze installatie wil overstappen.”

Gefaseerd toewerken naar gasloos

Spoelman pleit er daarom voor om de handen ineen te slaan en er samen voor te zorgen dat All-Electric de norm wordt en – wanneer de situatie om een hybride oplossing vraagt – in te zetten op een All-Electric Ready warmtepomp.

“Is het bijvoorbeeld mogelijk om op termijn op het gebied van woningisolatie nog een of twee verbeterstappen te maken, dan zou je daarop kunnen anticiperen. Door in de hybride installatie een warmtepomp op te nemen die past bij de warmtebehoefte van de woning ná het uitvoeren van die extra stappen. Tot die tijd werkt de All-Electric Ready warmtepomp dan samen met de cv-ketel, daarna kan hij het alleen af. Zo kan een woningeigenaar gefaseerd toewerken naar een gasloze comfort-installatie."

Deze langetermijnvisie is nodig om de energietransitie tot een succes te maken”

"Deze langetermijnvisie is nodig om de energietransitie tot een succes te maken. We weten allemaal dat we uiteindelijk tóch van het gas af moeten, dus laten we dan nú alvast de juiste keuzes maken. Wat NIBE betreft betekent dit: All-Electric waar het kan en All-Electric Ready hybride in alle overige situaties. Zo houd je de toekomstige optie voor 100% gasloze installaties altijd open.”

Kosten

Wat Spoelman zeker niet onderbelicht wil laten, is dat een All-Electric Ready oplossing niet méér hoeft te kosten. Als je de juiste keuzes maakt. “Normaliter is een warmtepomp natuurlijk al ontworpen om All-Electric te kunnen werken. Hij moet het hele jaar door – bij buitentemperaturen van -20 °C tot +40 °C – zonder cv-ketel kunnen functioneren. Als je het daarnaast mogelijk maakt om – als de cv-ketel is afgeschreven – eenvoudig een warmwaterboiler op de warmtepomp aan te sluiten, dan kan de overstap naar 100% gasloos op termijn vlekkeloos en relatief voordelig verlopen.”

All-Electric mogelijk zónder hybride tussenstap

De focus ligt momenteel vooral op
hybride warmtepompen. Daardoor blijft volgens Spoelman vaak onderbelicht dat veel bestaande woningen best in één keer kunnen worden voorzien van een 100% gasloze cv-installatie. “Terwijl dát uiteindelijk toch de bedoeling van de hele energietransitie is. We hebben bij NIBE meer dan 40 jaar ervaring met de toepassing van All-Electric warmtepompen in het veeleisende Zweedse klimaat. We passen deze warmtepompen ook in Nederland al meer dan 20 jaar toe. Hierdoor weten we uit de praktijk dat warmtepompen in heel veel situaties best in één keer autonoom als een all-electric cv-installatie kunnen functioneren.”

Dit artikel is gesponsord door NIBE Energietechniek.

Energietransitie

Hoe draagt de bouw bij aan de overgang naar groene energie? Welke uitdagingen en kansen zijn er?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.