Op weg naar circulariteit
In 2050 is Nederland circulair. Die deadline geldt ook voor de bouw. Iedere partij is er dan ook mee bezig en ook op het gebied van tegels maken we grote stappen. De hoofdbestanddelen van tegels zijn zand en klei. Deze natuurlijke ingrediënten zijn in overvloed aanwezig in de natuur, klei moet zelfs uit de natuur gewonnen worden anders slippen rivieren simpelweg dicht. Tegels hebben daarnaast ook een lange levensduur, waarbij ze niet allen hun kwaliteit maar ook hun uitstraling behouden. Mosa gaat daarbij al een stap verder. Want Mosa heeft de Cradle to Cradle Certified® Gold behaald.
Mosa streeft ernaar afval te verminderen, energie te besparen en maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen op basis van vijf hoofdcriteria: zuivere grondstoffen, een groot hergebruikspotentieel, laag energieverbruik, milieuvriendelijk waterbeheer en goede arbeidsomstandigheden. Dankzij het Mosa Take Back-systeem, waarbij snijresten worden verzameld en grof gemalen, zodat ze weer als grondstof kunnen worden gebruikt voor nieuwe tegels, zet Mosa concrete stappen op weg naar circulariteit.
Tegels hebben aantoonbaar de laagste totale milieu-impact
Life cycle assessments (LCA’s) en environmental product declarations (EPD’s) bevestigen de superieure milieuprestaties van de keramische tegelvloer. Van alle soorten vloeren heeft de tegelvloer de laagste totale milieu-impact. Keramische tegels dragen bijvoorbeeld minder bij aan de opwarming van de aarde, tasten de ozonlaag het minste aan en hebben het laagste smogpotentieel. Er is een onderdeel waar er voor de tegel nog winst te behalen is: het energie verbruik tijdens productie. Daarbij is de CO2 footprint van Mosa 31% lager van het gemiddelde in de tegelindustrie (bron Ecoinvent 3.4)
Mosa tegels bestaan voor 30% uit secundaire materialen
De productie van keramische tegels is energie-intensief. Bedrijven als Mosa zijn continu bezig met het verduurzamen van het productieproces. Momenteel onderzoekt de mogelijkheden voor het toepassen van hernieuwbare energie voor ovens en andere processen.
Daarnaast heeft Mosa meer dan 30% van de massa van keramische tegels weten te vervangen door het gebruik van secundaire materialen, zonder enig negatief effect op productieprestaties of -ontwerp. Ook het produceren gebeurt lokaal en daarmee zo duurzaam mogelijk. 85% van grondstoffen komt namelijk binnen een straal van 200 km rondom Maastricht en dat geldt ook voor het afzetgebied. Waar andere vloeroplossingen minder energie-intensief zijn in het productieproces, zijn de milieu-impact én de kosten van de keramische tegelvloer gedurende de levensduur aanzienlijk lager.
Echt besparen op energiekosten met een tegelvloer
Keramische tegels zijn de duurzaamste vloeroplossing voor woningen en commerciële gebouwen. De grondstoffen van een keramische tegel zijn duurzaam en dat wordt bevestigd door onafhankelijke LCA’s en EPD’s. Daarnaast kenmerkt de tegel zich door zijn warmtegeleidende eigenschappen. Want dankzij de veruit laagste warmtegeleidingsweerstand van alle vloerafwerkingen, kunnen tegels warmte makkelijk opnemen en afgeven in een ruimte.
Niets is zuiniger dan een tegelvloer
Vooral in combinatie met een warmtepomp en vloerverwarming is de tegel een echte winnaar. Zo kun je tot maar liefst 50% op energie- en stookkosten besparen! Bovendien is een tegenvloer, zeker in deze tijd van energietransitie, ook nog eens de meest energie-efficiënte en dus kosteneffectieve oplossing. Daarnaast zijn tegels de meest onderhoudsvriendelijke vloerafwerking, alleen regulier schoonmaken is noodzakelijk en een tegelvloer overleeft meestal de levensduur van het gebouw zelf.
Vloertegels zijn dus veruit de meest toekomstbestendige oplossing voor energie-efficiënte woningen en gebouwen. Goed voor mens én planeet dus.
Dit artikel is gesponsord door Mosa.