VDL Energy Systems gaat bouw helpen met energieopslag

VDL Energy Systems gaat bouw helpen met energieopslag
Met energieopslagsystemen zoals de e-PU500 kan VDL Energy Systems een belangrijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van bouwplaatsen met een beperkte of helemaal geen elektriciteitsvoorziening.

Het wordt een van de grootste uitdagingen voor de bouw: werken zonder de uitstoot van stikstof en CO2. Om die transitie naar een emissieloze bouwplaats te versnellen is energieopslag en voeding nodig in de vorm van grote batterijsystemen. VDL-dochter Energy Systems uit Almelo maakt dergelijke energieopslagsystemen en noemt ze Electrical Power units (e-PU).

Overstappen van fossiele brandstoffen op de hernieuwbare energie van zon en wind klinkt gemakkelijker dan het is. Enerzijds moeten allerlei machines worden aangepast en bijvoorbeeld worden voorzien van een elektrische aandrijving, anderzijds roept dat meteen de vraag op waar al die elektriciteit vandaan moet komen. Bouwplaatsen in een stedelijke omgeving hebben vaak wel netaansluitingen, maar die zijn meestal niet zwaar genoeg. Bouwplaatsen die wat verder van de bewoonde wereld af liggen zijn al bij voorbaat in het nadeel, want wat te doen als er helemaal geen aansluiting op het elektriciteitsnet te vinden is?

Volgens VDL Energy Systems is het antwoord op die essentiële vraag te vinden in de productie en levering van energieopslagsystemen op basis van lithium-ion batterijtechnologie. Deze productlijn heet de VDL Electrical Power Units (e-PU) en bestaat uit een serie van batterijopslagsystemen lopend van de e-PU45 tot de e-PU500.

Deze electrical power units komen er met een breed scala aan mogelijkheden en zo nodig helemaal op maat gemaakt voor specifieke toepassingen op de bouwplaats. Dat op maat bouwen kan door VDL Energy Systems volgens aangeleverde specificaties of via advisering over de beste oplossing voor een bepaalde situatie. Daarbij kunnen de vermogens van de energieopslagsystemen uiteenlopen van 45 kVA (e-PU45) tot 250 kVA (e-PU500), met een opslagcapaciteit van 60 kWh (e-PU45) tot 500 kWh (e-PU500). De energieopslagsystemen die VDL ontwikkelt zijn modulair schaalbaar tot 1 MWh of groter.

VDL Energy Systems gaat bouw helpen met energieopslag
Door zijn multidisciplinaire ontwerp kan de e-PU45 vanuit meerdere bronnen (on-grid en off-grid) emissievrije en geluidsarme energie leveren voor verschillende toepassingsgebieden.

Van e-PU45 naar grotere e-PU500

Het begon na de overname van Siemens Hengelo met de bouw van gasturbines en compressoren voor de olie- en gasindustrie en inmiddels verlegt VDL Energy Systems in de nieuwe fabriek in Almelo steeds meer de focus naar de systemen van de toekomst: electrolysers, fuelcells en batterijsystemen voor de opslag van groene stroom. Als eerste opslagsysteem kwam daar de e-PU45 uit voort. Het is een batterijopslagsysteem ter grootte van een bouwaggregaat en perfect geschikt als elektriciteitsvoorziening op de bouwplaats en bij evenementen. Door zijn multidisciplinaire ontwerp is hij toepasbaar in een verscheidenheid van configuraties, zowel on-grid als off-grid, waarmee hij emissievrije en geluidsarme energie kan leveren. Op bouwplaatsen en in een stedelijke omgeving is de compacte e-PU45 inzetbaar als hoofdkrachtbron, maar ook voor peak shaving (dat is het aftoppen van stroompieken), als noodstroomvoorziening of zelfs voor het opladen van elektrische voertuigen en machines. Inmiddels maakt de e-PU45 deel uit van de eigen serie producten van VDL Energy Systems, een serie die varieert van grootschalige batterij-energie-opslagsystemen (electrical power units) tot aan een waterstofgenerator van 250 kVA: de Hydrogen power unit (h-PU).

De verschillen tussen de e-PU45 en zijn grote broer zijn flink. Bij de e-PU45 praten we over een eigen gewicht van 1250 kg en een uitgangsvermogen van maximaal 45 kVA. De e-PU500 weegt 8200 kg, is omhuld door een 10 ft container en biedt een continu vermogen van 265 kVA met de mogelijkheid van een 15 minuten durende powerpiek van 360 kVA.

VDL Energy Systems gaat bouw helpen met energieopslag
VDL Electrical Power Units (e-PU) heet de productlijn die bestaat uit een serie van batterijopslagsystemen lopend van de e-PU45 tot de e-PU500.

Wat het milieu erbij gebaat is

De milieu-impact van deze opslagbatterij is niet te versmaden: in tien jaar tijd kan hij zo’n 184.000 liter fossiele brandstof besparen en daarmee 464.600 kg CO2-uitstoot, waarmee hij zijn waarde voor de door stikstof geteisterde bouwsector al bij voorbaat bewijst. Deze getallen komen voort uit een pilot die VDL Energy Systems samen met een bouwonderneming heeft uitgevoerd.

De grotere e-PU500 is in staat om voor 500 kWh aan groene stroom op te slaan. Door deze grote opslagbatterij te plaatsen in woonwijken of op bedrijfsterreinen kan hij als tijdelijke opslag fungeren voor de door bewoners en bedrijven met hun zonnepanelen opgewekte groene stroom, zodat ze die niet direct zelf hoeven te gebruiken of terug te leveren aan het op veel plekken al overbelaste elektriciteitsnet. Daarmee gaan deze grote opslagbatterijen een belangrijke functie vervullen in de elektriciteitsvoorziening.

Volop in ontwikkeling

VDL heeft de bestaande energieopslagsystemen in anderhalf jaar tijd ontwikkeld, gebouwd en op de markt gebracht. Zover is het nog niet met twee andere energiesystemen waaraan in Almelo volop wordt gewerkt: de electrolyser en een waterstof fuelcell-systeem. Met een electrolyser kan groene stroom worden omgezet in waterstof, waarna een fuelcell-systeem het weer kan omzetten in elektriciteit.

Zowel de nu al inzetbare compacte e-PU45 en grote broer e-PU500, als de in ontwikkeling zijnde electrolyser en het waterstof fuelcell-systeem laten overduidelijk zien, dat VDL Energy Systems een belangrijke bijdrage kan leveren aan de verduurzaming van ook uw bouwplaats!

Dit artikel is gesponsord door VDL Energy.

Energietransitie

Hoe draagt de bouw bij aan de overgang naar groene energie? Welke uitdagingen en kansen zijn er?