Constructonderzoek
De woningcorporatie zag uiteindelijk af van sloop en nieuwbouw en gunde bouwbedrijf Ooijevaar de renovatie van de Kleurenflats. Voorafgaand aan de renovatie heeft het bedrijf een jaar voorbereidingstijd genomen. Paul: “Je hebt iets gewonnen, maar je weet nog niet wat je definitief gaat maken!” Daarom wordt eerst gestart met het design en constructonderzoek naar de bouwtechnische eigenschappen en bijvoorbeeld de aanwezigheid van asbest. Maar ook naar de omgeving en de routing. “Je wil dat je alle risico’s bekeken hebt. Wat doen we als er brand uitbreekt en wat als er zo’n harde wind staat dat we de kozijnen niet naar boven kunnen brengen?”
Bouwbedrijf in de genen
Stephan Vooijs, technisch risicodeskundige bij Nationale-Nederlanden, houdt zich al decennialang bezig met schade en preventie. Hij kent Paul goed. “Tijdens het proces merk je dat bouwbedrijf Ooijevaar aan alles gedacht heeft, daar hoef ik dan niet op te sturen. Eigenlijk willen we ook zo min mogelijk sturen. We vinden het fijn dat preventie in de genen zit van het bouwbedrijf zelf. Wat ik al helemaal niet wil, is zaken clausuleren en zeggen: als je dit of dat niet doet, heb je geen dekking. Dat moet je als verzekeraar niet willen, maar als bouwbedrijf ook niet, vind ik. We doen er samen alles aan om schade te voorkomen en als dat toch een keer fout gaat, dan moet daar gewoon dekking voor zijn. We moeten wel op elkaar kunnen vertrouwen.”
Paul weet uit ervaring dat je niet 100% van de risico’s kunt afdichten. “Er zijn altijd dingen die tijdens het proces naar voren komen..’'
Snel schakelen
Bouwtechnisch vielen de verrassingen erg mee, op de sparing in een aantal vloeren na. Paul: “We zijn per ongeluk door de bewapening heen gegaan en hebben daar ter plekke een oplossing voor moeten zoeken. We hadden te laat door dat we die sparing niet hadden mogen maken. Dat is een menselijke fout en dat had iemand moeten controleren. “
Een schade meldt Paul bij zijn adviseur, Edward Molenaar van You Sure. Zijn rol zit niet zozeer in de bouwkundige elementen, maar in het koppelen van de juiste partijen aan elkaar. Tegen de juiste voorwaarden en premies. Edward: “Eén van onze kernwaardes is naast het zoeken naar een goede match, dat we betrokken zijn op elkaar. Vandaar dat we elkaar ‘Edward’ en ‘Paul’ noemen en niet ‘meneer Vlaar’ en ‘meneer Molenaar’.” Een aanmeldingsproces ligt dezelfde dag nog bij Stephan in zijn mailbox. “We willen snel schakelen.”
Concrete antwoorden op vragen
De drie partijen weten elkaar dus goed te vinden. Paul waardeert de ondersteuning van Stephan en Edward. “Ik heb niet de tijd om een schade compleet zelf af te handelen. Dan is het prettig als er wat aan de hand is, er vragen zijn of er iets geregeld moet worden, dat dit via Edward loopt en dat hij die handeling van ons overneemt.”
Ook Edward maakt gebruik van de kennis van Stephan. Als een werk bij hem gemeld wordt met alle bijzonderheden van het project dan zet hij dat eerst door naar Stephan. “Als daar vragen uitkomen, wil ik concrete antwoorden kunnen geven. Als ik dus zelf iets niet begrijp van het bouwkundige stukje, dan bel ik Stephan rustig op.”
Labelsprong
Wat betreft verduurzamen, was het hoognodig om deze flats aan te pakken. De keuze om niet te slopen, maar te renoveren is de eerste duurzame stap. “Als je die betonconstructies gaat slopen, komt er gigantisch veel materiaal, enorm veel stof en CO 2 vrij.”, zegt Paul. “Je bespaart dus al veel energie door de flat te laten staan.” De tweede stap was het substantieel omlaag brengen van de energiekosten: van F- en G-labels naar A-labels.
Verduurzaming heeft geen gevolgen voor het risicoprofiel
Heeft verduurzaming gevolgen voor de risico’s? Stephan: “Dat zou zeker kunnen en dat nemen we dan ook mee in de check van een project. Er worden namelijk ook heel wat nieuwe technieken toegepast. We hebben als verzekeraar besloten dat we de dekking van de CAR-verzekering en de aansprakelijkheidsverzekering niet beperken als het gaat over verduurzamen en nieuwe technieken. Ons standpunt is: de klant zo goed mogelijk ondersteunen. Van de eerste heipaal tot het laatste stukje dakbedekking.”
Paul vindt het een voordeel dat het werk aangemeld moet worden. Zo wordt hij ertoe aangezet om nóg eens goed na te denken of hij alle risico’s heeft gezien en besproken. Paul: “En als er dingen zijn, dan kan ik daarover altijd van gedachten wisselen met Stephan. Dus het zorgt voor extra bewustzijn binnen je onderneming én bij jezelf als directie van een bouwbedrijf. Ik denk dat dat heel goed is.”
Bouw met de & van Nationale-Nederlanden
Ondernemen in de bouw kent specifieke risico’s. En je krijgt steeds meer te maken met nieuwe technieken en regels, bijvoorbeeld door verduurzaming. Wat betekent dit voor je verzekeringen? Bij Nationale-Nederlanden bieden we je verzekeringen die passen bij je bedrijf. Samen met je adviseur ondersteunt ons ervaren team je daarbij. Ontdek de & van Nationale Nederlanden.
Dit artikel is gesponsord door Nationale-Nederlanden.