Hoe Fijn Wonen meer betaalbare woningen bouwt voor minder geld

Hoe Fijn Wonen meer betaalbare woningen bouwt voor minder geld

Het kan de afgelopen tijd niemand zijn ontgaan: Fijn Wonen wil een verandering in de markt teweegbrengen. Vanaf april maakt het woonproduct van Van Wijnen een groot statement door het woningtekort aan de kaak te stellen op landelijke televisie en radio. 'Het is tijd voor een nieuwe manier van bouwen', stelt Fijn Wonen daar.

Volgens directeur Menso Oosting is industrialisatie daarin nog maar het begin. “Industrialisatie is een middel, maar we hebben ons vooral gericht op het ontwikkelen van betaalbare, veelzijdige producten. Méér woning voor minder geld. Met ons nieuwe assortiment zetten we straks een stap die nog niemand in Nederland heeft gezet.”

Zonder betaalbaarheid geen impact

Fijn Wonen deed uitgebreid marktonderzoek naar de behoeften van corporaties, ontwikkelaars en beleggers, en ontwikkelde het woning- assortiment op basis daarvan. Dat betaalbaarheid daarbij het uitgangspunt is, is volgens Oosting onvermijdelijk: “Als het niet betaalbaar is, kun je ook geen impact maken. We hebben ons daarom gericht op het slimmer inrichten van ons productieproces. Dankzij industrialisatie kunnen we sneller en efficiënter werken, met minder arbeidskrachten. Het bood ons de ruimte om de kwaliteit en toekomstbestendigheid van onze woningen aanzienlijk te verbeteren. En als ik het over toekomstbestendigheid heb, heb ik het niet alleen over circulariteit of het verlagen van het energieverbruik, maar ook over schoonheid. Het moeten woningen zijn die de wijk verrijken, niet alleen vandaag, maar ook morgen en overmorgen. Niet voor niets hebben de producten enorm veel architectonische mogelijkheden.”

Corporaties, ontwikkelaars en beleggers die een samenwerking met Fijn Wonen aangaan, kunnen onder andere keuzes maken op het gebied van de beukmaat en gevelarchitectuur in een blok. “Dat we daar in ons nieuwe assortiment hoogbouw aan toevoegen is helemaal bijzonder. Dat was een enorm ingewikkelde puzzel, maar het is ons gelukt. In Nederland gebeurt dat nog niet op het niveau waarop wij dat gaan doen.”

Niet normaal

In de campagne die in april is gelanceerd, wordt het contrast tussen de ‘normale’ manier van bouwen en de manier waarop Fijn Wonen het doet benadrukt. ‘Normaal moet je kiezen tussen betaalbaar, mooi en snel. Bij ons krijg je alle drie.’ Dat Fijn Wonen en Van Wijnen die belofte waar willen maken, blijkt onder andere uit de bouw van de nieuwe all electric fabriek, die vanaf 2022 operationeel is. De capaciteit schiet daarmee omhoog naar vierduizend woningen per jaar.

Normaal moet je kiezen tussen betaalbaar, mooi en snel. Bij ons krijg je alle drie”

Een land vol Fijn Wonen-woningen? Oosting ziet het wel zitten: “Met het assortiment dat we straks hebben, kunnen we in tachtig procent van de gevallen passende woningen bieden. En dan durf ik te stellen dat we mooiere woningen kunnen leveren dan voor dezelfde prijs op de traditionele manier kon. Zowel voor corporaties, beleggers in het middeldure huursegment als betaalbare koopwoningen. Daarmee kunnen we bijdragen aan het oplossen van het tekort en betaalbare, comfortabele woningen voor meer mensen beschikbaar maken.”

Vol ambitie

Fijn Wonen loopt voorop als het gaat om digitalisering. Er wordt constant gewerkt aan het optimaliseren van klantreizen en bijvoorbeeld het bestelproces, heel gebruikelijk bij industrialisatie. Het online bestellen van complete woonwijken is dichtbij. “Op dit moment kunnen we dankzij onze software al samen met een klant digitaal een woning of complete woonwijk configureren. Dat zou bij wijze van spreken in één middag kunnen. We bekijken dan verschillende scenario’s en er is meteen duidelijkheid over de prijs van die scenario’s. We kunnen dankzij ons productieproces en de tools die we hanteren meteen zekerheid bieden over prijs en levertijd”, licht Oosting toe.

Software speelt ook een grote rol wanneer de woningen worden bewoond, zo is er naar wens een dashboard beschikbaar waarop bewoners alle informatie over hun woning en energieverbruik kunnen aflezen en zijn er online video’s met uitleg over de woning. “De bewoner staat bij ons centraal. We vinden het belangrijk dat de bewoners niet alleen een mooi product krijgen, maar ook goede uitleg en service. Daarom kunnen ze altijd terecht bij onze eigen onderhoud- en beheerdienst die door ons en onze samenwerkingspartners is opgeleid,” vertelt Oosting.

De nieuwe all electric fabriek in Heerenveen is vanaf 2022 operationeel.

Toekomst

Hoe de toekomst er voor Fijn Wonen uit gaat zien? “We zijn constant bezig met het verbeteren van onze producten, bijvoorbeeld op het gebied van circulariteit. We zijn er trots op dat we nu al remontabele woningen kunnen leveren. En we blijven ons assortiment vernieuwen, maar onze allereerste ambitie is nu het opleveren van de fabriek en de eerste producties draaien voor tevreden klanten. Zo bouwen we stap voor stap op naar die vierduizend woningen per jaar. Daar hebben we voorlopig onze handen vol aan!”

Dit artikel is gesponsord door Fijn Wonen.

De weg naar verandering bewandel je niet alleen

De weg naar verandering bewandel je niet alleen

In een wereld waar tijd en menskracht schaars zijn, zien we bij veel organisaties minder tijd en ruimte om mee te denken over strategische vraagstukken. Dat is niet goed. Want juist nu is het essentieel om af en toe een stap terug te doen en na te denken over de toekomst.

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Prijsopdrijvende ontwikkelingen, een bevolkingsgroei die hoger uitpakt, kleiner wordende huishoudens en een flinke bouwachterstand. Hoe ga je daar als aannemer, projectontwikkelaar of woningcorporatie in hemelsnaam op langere termijn op inspelen? En hoe gaat de woningen- en gebouwenvoorraad zich überhaupt ontwikkelen? Met het rapport Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw van databedrijf BouwKennis krijg je antwoord op deze en nog veel meer bouwgerelateerde vragen.

Foto: Gemeente Amsterdam

Bouwwethouder Amsterdam: 'Een Woontop? We hebben geld nodig. Al het andere is gekloot in de marge'

Zonder extra geld voor woningbouw en infrastructuur gaat Minister Keijzer het aantal van jaarlijks 100.000 woningen "never nooit" halen. Dat zegt Reinier van Dantzig, wethouder Ruimtelijke Ordening in Amsterdam. "We hebben geld nodig. Dat is de gamechanger. Al het andere is gekloot in de marge."

De Scheg Oost is bouwrijp. Afbeelding: Google Earth

Vorm verwacht 'na stevige gesprekken' en rechtszaak te gaan bouwen op speculatiegrond Amstelveen

Voor het eerst lijken woningen gebouwd te worden op een plek die door een grondspeculant in honderden stukjes is doorverkocht aan honderden particuliere beleggers. Vorm moest ervoor langs de rechter.