Op een vernieuwende manier het personeels- en woningtekort aanpakken

Op een vernieuwende manier het personeels- en woningtekort aanpakken
Beeld: ADS Groep

Projectspecialist Velox staat bekend om de vernieuwende manier waarop het bedrijf projectondersteunende diensten levert in de bouw-, installatie- en civiele techniek. Hierdoor zijn meer dan 125 professionals dagelijks via Velox actief op projecten in de gehele keten, van opdrachtgevers en ontwikkelaars, en van bouwers en adviesbureaus tot gebruikers en gebouweigenaren.

Velox ziet drie belangrijke ontwikkelingen in de markt, namelijk: woningtekort, personeelstekort en de energietransitie. Uitvoerder Harry Vermeij, die namens Velox werkt aan de nieuwbouw van woningbouwcomplex De Cascade in Utrecht, voelt zich thuis bij de aanpak van Velox. “Er is niets mooiers dan een project te realiseren voor een tevreden opdrachtgever, waar mensen prettig en duurzaam kunnen wonen.”

Wooncomplex De Cascade

Aan de rand van Utrecht bouwt ADS groep een prachtig wooncomplex met 90 woningen, onderverdeeld in appartementen, eengezinswoningen en penthouses. Vermeij is van start tot oplevering medeverantwoordelijk voor het project. “Hier komen alle aspecten samen die het vak van uitvoerder zo leuk maken”, vertelt hij enthousiast. “De techniek, het aansturen van mensen en de contacten met de opdrachtgever.”

We moeten veel meer laten zien hoe mooi de bouw is, om de instroom van jongeren te vergroten”

Vermeij is met recht een ervaringsdeskunkundige. Nadat hij de lts en de mts doorliep, begon hij begin jaren ’80 op de bouw. Al snel groeide hij door naar uitvoerder, een rol die hij sinds tien jaar als ZZP’er uitoefent. Zo kwam hij ook met Velox in contact: “Ik had gereageerd op een advertentie en had meteen een goede klik. Het is een leuke club met jonge en gedreven mensen. De drie pijlers spraken me ook aan en via Velox kwam ik op dit mooie project terecht.”

Aan de rand van Utrecht bouwt ADS groep een prachtig wooncomplex met 90 woningen, onderverdeeld in appartementen, eengezinswoningen en penthouses. Beeld: ADS Groep

Uitdagingen maken het interessant

Op het project De Cascade kan Vermeij als uitvoerder zijn hart ophalen. Het project kenmerkt zich door een grote verscheidenheid aan woningen, van appartementen en eengezinswoningen tot penthouses. Het markante complex kent bovendien de nodige uitdagingen: “Het is een heel mooi en dynamisch ontwerp, met terugspringende gevels en bloembakken die geïntegreerd zijn in de terrassen en de balkons. Bovendien zijn het splitlevelwoningen, waardoor er drie niveaus in elkaar overlopen. Het is een complex project, maar die uitdagingen maken het ook interessant!”

Ik vind het heerlijk om dagelijks op de bouw te komen en samen met de mannen en vrouwen iets moois neer te zetten”

Meebouwen aan Nederland

Met zijn jarenlange ervaring komt Vermeij in het hele land regelmatig gebouwen tegen die hij heeft helpen realiseren. Dat is ook een van de mooiste kanten van het bouwvak, vindt hij. “Het is prachtig om mee te mogen bouwen aan Nederland. Zo ben ik nog steeds trots als ik het Stedelijk Museum in Amsterdam zie, waar ik als Uitvoerder de nieuwbouw verzorgde”. Die trots op het werk is iets wat de sector ook beter zou moeten communiceren, vindt Vermeij: “We moeten veel meer laten zien hoe mooi de bouw is, om de instroom van jongeren te vergroten.”

Blijf nieuwsgierig

Voor Velox is het belangrijk om professionals in te zetten die beschikken over de nieuwste kennis en inzichten. Mensen die niet alleen de kennis van nu bezitten, maar ook bezig zijn met de technieken van morgen, mensen die future proof zijn. De pay-off van het bedrijf is niet voor niets ‘Let’s build the future. Together.’

Voor Vermeij is dat een vanzelfsprekendheid: “Een van de belangrijkste eigenschappen voor een uitvoerder, maar eigenlijk voor iedereen die serieus met zijn vak bezig is, is om altijd nieuwsgierig te blijven. Je moet continu je kennis vergroten en openstaan voor nieuwe dingen. Of dat gaat om de digitale ontwikkelingen of over nieuwe technieken, de bouw verandert razendsnel en daarin moet je mee.”

Energietransitie

Een belangrijke pijler voor Velox is de energietransitie. Hierin wil het projectbureau de verantwoordelijkheid nemen om bij te dragen aan de omslag naar een duurzame en toekomstbestendige gebouwde omgeving. Vermeij ondersteunt deze aanpak en ziet in de praktijk hoe de energie- transitie dagelijks vorm krijgt: “Ik heb de laatste jaren verschillende woningbouwprojecten nul-op-de-meter opgeleverd en ik vind dat een groot succes. Die nieuwe technieken werken super, hooguit zijn er soms wat opstartproblemen, maar dat komt dan meestal doordat de installateurs soms niet de mensen beschikbaar hebben om de installaties goed in te regelen.”

Woningtekort en personeelstekort

Ook daar komt het tekort aan gekwalificeerde medewerkers om de hoek kijken. Daar komen de drie pijlers van Velox samen, want de energietransitie en het woningtekort vragen niet alleen om kwalitatieve, uitvoerende oplossingen, maar ook om gemotiveerde mensen met kennis van de nieuwste technieken en ontwikkelingen.

Samen iets moois neerzetten

Vermeij is iedere dag weer blij als hij op de bouwplaats komt. “Ik zou niets liever willen zijn dan uitvoerder. Ik vind het heerlijk om dagelijks op de bouw te komen en samen met de mannen en vrouwen iets moois neer te zetten.”

Dit artikel is gesponsord door Velox.

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Met Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw heb je geen glazen bol nodig

Prijsopdrijvende ontwikkelingen, een bevolkingsgroei die hoger uitpakt, kleiner wordende huishoudens en een flinke bouwachterstand. Hoe ga je daar als aannemer, projectontwikkelaar of woningcorporatie in hemelsnaam op langere termijn op inspelen? En hoe gaat de woningen- en gebouwenvoorraad zich überhaupt ontwikkelen? Met het rapport Prognose Lange Termijn Woning- en Utiliteitsbouw van databedrijf BouwKennis krijg je antwoord op deze en nog veel meer bouwgerelateerde vragen.

Jelmer Hoogland. Foto: Christiaan Krouwels

Carrière | 'Een staking is altijd het laatste middel dat je aangrijpt'

Jelmer Hoogland doorliep naar eigen zeggen een "atypische" carrière. Als buschauffeur rolde hij het vakbondswerk in en maakte er zijn beroep van. Sinds kort is de CNV-vakbondsbestuurder landelijk onderhandelaar voor de afbouwsector. Daarnaast blijft hij ook nog betrokken bij de net gestarte cao-onderhandelingen voor bouw en infra.

Foto: ANP / Joost van den Broek / de Volkskrant

Onderzoekers: 'Zelfdoding lijkt groter taboe in de bouw dan in andere sectoren'

Volgens onderzoekers rust er in de bouw een groot taboe op zelfmoord en het voorkomen daarvan. 'Fysieke veiligheid is erg belangrijk in de bouw, de mentale veiligheid zou dat ook moeten zijn.'

Foto: Gemeente Amsterdam

Bouwwethouder Amsterdam: 'Een Woontop? We hebben geld nodig. Al het andere is gekloot in de marge'

Zonder extra geld voor woningbouw en infrastructuur gaat Minister Keijzer het aantal van jaarlijks 100.000 woningen "never nooit" halen. Dat zegt Reinier van Dantzig, wethouder Ruimtelijke Ordening in Amsterdam. "We hebben geld nodig. Dat is de gamechanger. Al het andere is gekloot in de marge."