Waaraan moet een perfect raam voldoen?

Waaraan moet een perfect raam voldoen?

Al ben je als specialist nog zó overtuigd van de kwaliteit van je kunststof kozijn en het hoogwaardige beslag, pas door te testen krijg je bewijs. Meten is weten. Ploeg kozijnen heeft de kozijnen die het maakte voor een groot project in Arnhem uitvoerig getest bij SIEGENIA. Conclusie: ze kunnen wel tegen een (wind)stootje.

Stel: je koopt een prachtige woning in een woontoren op 70 meter hoogte. Maar na de eerste de beste flinke regenbui blijken de ramen toch niet zo water- en winddicht als gedacht. Met alle gevolgen van dien voor je nieuwe parketvloer… Om deze reden is Bert Steenvoorden, adviseur Zakelijke Markt bij Ploeg kozijnen (zie kader), groot voorstander van het vooraf grondig testen. Een omvangrijk project waarvoor Ploeg kozijnen nieuwe kozijnen testte, betrof het Arnhemse complex Kronenburg. “In opdracht van Woonzorg Nederland moesten daar seniorenwoningen worden gerenoveerd. Aannemersbedrijf Hemubo schakelde ons op zijn beurt in voor de werkzaamheden aan de kozijnen”, vertelt Steenvoorden. Heel concreet betekende dit, dat de 185 grote draaikiepramen die niet meer voldeden, moesten worden vervangen. “Het waren kunststof kozijnen en grote draai-kiepramen, de bewoners klaagden onder meer over tocht. Verklaarbaar, want de sluitnokken waren helemaal versleten.”

SIEGENIA ramen

Grote draai-kiepramen

Een belangrijke eis van Woonzorg Nederland was echter, dat bij vervanging de bestaande afmetingen moesten worden behouden. “Het ging om grote draai-kiepramen, van 1,50 meter hoog en 1,45 meter breed. Dat formaat moest gehandhaafd blijven. Dan hoefde Woonzorg Nederland niet opnieuw vergunningen voor de gevel aan te vragen. Maar ook de bewoners vonden het een prettige afmeting. Het complex was acht verdiepingen hoog, dus een groot raam was ideaal bij een verhuizing.” Ploeg kozijnen toog daarop naar Duitsland, naar Wilnsdorf om precies te zijn. Daar staat het testcentrum van beslagleverancier SIEGENIA. Steenvoorden: “Samen met SIEGENIA testten we daar de nieuwe kozijnen op wind- en waterdichtheid.”

Het SIEGENIA-testcentrum

Voor introductie op de markt, de terugkomende RAL-audit of als bewijs dat er op veilige wijze wordt voldaan aan de verhoogde eisen van bouwers en architecten: er zijn veel goede redenen producten te controleren op wind-, lucht- en slagregendichtheid.

Op het gekalibreerde dichtheidstestbank in het SIEGENIA-testcentrum kunnen na de eerste pretests nog laatste tekortkomingen worden hersteld om herhalingscontroles bij het testinstituut te vermijden.

Het testcentrum beschikt over gedegen kennis helpt graag om ramen en/of balkondeuren succesvol te laten certificeren en documenteren door de medewerkers van een testinstituut.

De voordelen:

  • Pretest, test, afname: alles in één stap
  • Hulp op locatie en tijdens de test: indien nodig hulp bij de systeemoptimalisering
  • Optimalisaties ook nog na de pretest mogelijk: herhalingscontroles bij het instituut met extra kosten kunnen vermeden worden
  • Verhoging van uw verkoopkansen dankzij relevante certificaten en documenten
  • Combineren met andere tests mogelijk – bijvoorbeeld geluidsisolatietests

Testen op windvlagen

Steenvoorden legt uit hoe dat in de praktijk gaat. “Je moet je voorstellen dat er een grote opstelling in een ruimte staat, de testbank, waar het te testen kozijn wordt ingeklemd. Vervolgens testen ze het kozijn eerst op wind, dan op water en ten slotte op de combinatie wind en water. Neem de windtest als voorbeeld. Bij zo’n test wordt de windkracht op het kozijn om te beginnen heel geleidelijk opgebouwd. Dat gaat dan van 100 naar 200 naar 300 Pascal (de eenheid voor wind- en waterdruk, red.), en zo verder. Daarna worden ook harde windvlagen getest. Hoe reageert het kozijn bijvoorbeeld als je ineens van 0 naar 400 of 600 Pascal gaat?”

Orkaankracht

Het resultaat van de ‘Kronenburg-test’ op de kunststof kozijnen van Ploeg met het TITAN-beslag van SIEGENIA was verbluffend: waardes van maar liefst 900 Pascal werden gehaald. “Dat is te vergelijken met orkaankracht”, stelt Steenvoorden, “terwijl het Bouwbesluit voorschrijft dat een raam een wind- en waterdichtheid moet hebben van ten minste 450 Pascal. Een uitstekend resultaat dus.” Hij benadrukt dat het vreemd oogt: een raam met SIEGENIA-beslag dat wordt getest in een testcentrum van SIEGENIA. “Alsof een slager zijn eigen vlees keurt. Maar weet dat de testbank van SIEGENIA zélf ook weer wordt getest, door KOMO, SKG of VMRG. Die voldoet dus aan alle voorwaarden.”

Klimaatverandering

Het testen van kozijnen is niet alleen van belang om zekerheid te krijgen over water- en winddichtheid - om problemen zoals geschetst in de eerste alinea te voorkomen - maar ook om je als gevelbouwer te profileren. Steenvoorden: “Je kunt er niet meer omheen, het klimaat verandert. We hebben steeds vaker te maken met extreme waterhoeveelheden en stormen. In ons continue streven naar kwaliteit, spelen we daar dan ook logischerwijs op in, door te testen bij SIEGENIA, een partner die ook nog eens gespecialiseerd is in draai-kiepbeslag. En die dus weet waar een perfect raam aan moet voldoen.”

Ploeg kozijnen

Ploeg kozijnen is een echt familiebedrijf, zegt Bert Steenvoorden. Oprichter Jos van der Ploeg begon in 1980 met een eenmanszaak. In 2020 bestaat het bedrijf uit Nieuw-Vennep 40 jaar. Steenvoorden: “Toen ik bij Ploeg begon, hadden we zo’n vijftig medewerkers. Inmiddels hebben we ongeveer 140 vaste werknemers, dertig eigen monteurs voor de particuliere markt, zo'n veertig ingehuurde monteurs voor de zakelijke projecten en een omzet van 24 miljoen euro.”

Enorme groei

Steenvoorden zelf heeft de enorme groei de afgelopen tien jaar van dichtbij meegemaakt. Met de kunststof kozijnen bedient Ploeg diverse markten, van particulieren en zakelijk tot VvE’s en grote projecten. Voor die laatste categorie is Steenvoorden adviseur. “Je moet dan denken aan grote renovaties, tot wel driehonderd woningen, maar ook aan nieuwbouwprojecten.” Ploeg kozijnen is daarbij een echte bouwteampartner. “We richten ons op ketensamenwerking met andere bouwbedrijven. Daarbij wordt Ploeg ingeschakeld om de kunststof kozijnen te produceren en te monteren. En we maken altijd gebruik van SIEGENIA-beslag, vanwege de kwaliteit en duurzaamheid ervan.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met SIEGENIA.

TBI zet in op duurzame innovatie binnen 21 bedrijven

TBI zet in op duurzame innovatie binnen 21 bedrijven

Ondernemerschap en innovatie gaan bij TBI hand in hand. Door te investeren in een innovatie-ecosysteem wordt vernieuwing aan alle kanten gestimuleerd bij het concern van 21 verschillende techniek-, bouw- en infraondernemingen. "Innovatie is cruciaal. Als je maatschappelijk relevant wilt zijn, dan moet je aansluiten op maatschappelijke behoeften."

'Deze bouwsoftware haalt de toekomst bij ons naar voren'

'Deze bouwsoftware haalt de toekomst bij ons naar voren'

Familiebedrijf Groothuis Bouwgroep haalt de toekomst naar voren door in te zetten op automatisering. Dat doen algemeen directeur Claudi Groothuis en directeur Productie & Financieel Hendrik Eikelenboom met een nieuw ICT-landschap. Belangrijk onderdeel is de overstap naar de ERP-software van AFAS. Wat dat nu al brengt? Een efficiëntere en eenduidigere manier van werken. En die toekomst? "Die komt inderdaad dichterbij. We gaan van registreren naar analyseren."

Waarom epoxy giethars een slimme keuze is voor prefab bouw

Waarom epoxy giethars een slimme keuze is voor prefab bouw

Moderne bouwprojecten vereisen snelheid en precisie, maar hoe bereiken ze zulke strakke afwerkingen? Eén van de oplossingen ligt volgens Arno van Oosten, eigenaar van Epoxywinkel.nl, in het gebruik van innovatieve materialen zoals epoxy giethars. "Dit wordt steeds vaker ingezet in de prefab bouwsector. Door zijn veelzijdigheid en duurzame eigenschappen is epoxy giethars uitgegroeid tot een populaire keuze."

De Pirrouet-steen onderscheidt zich door gebruik te maken van gezuiverde minerale reststromen uit de staalindustrie als grondstof.

Innovatie: bouwen aan de toekomst met CO2-negatieve gevelsteen

In Almere worden zestig duurzame woningen gebouwd. Bij dit project, Groen Nobelhorst, werken Heutink Groep en Heren 5 architecten nauw samen. Als eerste in Nederland kozen ze voor Vandersanden's CO₂-negatieve Pirrouet-gevelsteen. "Deze innovatie past perfect bij Groen Nobelhorst: samen zetten we dit project op de kaart als een voorbeeld van duurzaam bouwen en nemen we verantwoordelijkheid voor de toekomst."