Toekomstige bewoners ontwerpen eigen huis in Nexum

Toekomstige bewoners ontwerpen eigen huis in Nexum

Een zelfontwerp project, dat is Nexum in een notendop. Nexum bestaat uit 18 nul-op-de-meter woningen in de Zoetermeerse wijk Palenstein. MyOwnHome, onderdeel van Bébouw Midreth BV, is de ontwikkelaar van het project en tevens de hoofdaannemer. "Toekomstige bewoners zijn hun eigen architect", zegt Maickel van den Burg van Bébouw Midreth, een Koninklijke VolkerWessels onderneming. Alle huizen zijn intussen verkocht. De kopers zijn vooral jonge stellen, al dan niet met kind.

Er worden 4 hoekwoningen en 14 tussenwoningen gebouwd die in twee rijen worden gerealiseerd. Op deze locatie bevond zich in het verleden een school. “De toekomstige bewoners zijn hun eigen architect”, zegt Maickel van den Burg van Bébouw Midreth. Aan de hand van een online ontwerpmodule – ook wel Woonnconfigurator genoemd – kunnen ze hun eigen woning ontwerpen. Tot op zekere hoogte, aldus Van den Burg. Want alle woningen krijgen een plat dak en zijn opgebouwd uit metselwerk. Korbee van der Kroft Architecten heeft de basis ingrediënten van de configurator samengesteld. Van den Burg: “Mensen kunnen zelf de grootte van het huis bepalen, maar ook de indeling, de kleur van het metselwerk, type kozijn en wel of geen uitbouw. De keuzevrijheid is groot.” De architect gaf weliswaar advies tijdens een aantal sessies, maar de bewoners bepaalden.

De energiemeter staat aan het einde van het jaar, bij normaal gebruik, op nul. Elke woning krijgt 25 zonnepanelen op het dak. Verder worden alle huizen voorzien van een bodemwarmtepomp. Van den Burg: “Met die pomp maak je in de zomermaanden gebruik van de kou uit de grond, terwijl je in de winterperiode juist warmte uit de grond haalt.”

In de gasloze huizen is straks geen radiator te vinden. Althans, niet in het zicht: de huizen hebben vloerverwarming. Verder is er sprake van CO2 gestuurde ‘balansventilatie’ met warmteterugwinning. “Er komt altijd frisse lucht naar binnen, terwijl de vuile lucht naar buiten trekt. In principe hoef je nooit meer een raam open te doen”, aldus de projectontwikkelaar. Een ander voordeel van een NOM-woning is dat de huiseigenaar 25.000 euro extra kan lenen bij de bank. “Dat kan, omdat ze geen energierekening krijgen. Dat geld kun je dus bijvoorbeeld gebruiken voor een uitbouw die normaal gesproken boven je budget ligt.”

Nexum verrijst straks in de wijk Palenstein, die in het verleden geen al te beste naam had. In 2005 hebben de gemeente Zoetermeer en de corporaties De Goede Woning, Vestia en Vidomes een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor de herstructurering van de wijk. Daarin zijn afspraken gemaakt over de renovatie en sloop van een groot aantal sociale huurwoningen, welzijnsvoorzieningen en de nieuwbouw van een mix van sociale huurwoningen en koopwoningen en nieuwe welzijnsvoorzieningen. In totaal worden ruim 500 nieuwe woningen, 3.500 m2 aan winkels, en 2.000 m2 aan maatschappelijk onroerend goed gebouwd.

Dit is het tweede project van Bébouw Midreth in Palenstein. In Asseliershof heeft de bouwende ontwikkelaar vorig jaar november 21 MyOwnHome nul-op-de-meter woningen opgeleverd. Met Nexum wordt vlak voor de bouwvak begonnen: eerst worden de bodemwarmtepompen aangelegd, daarna wordt de grond bouwrijp gemaakt. Eind augustus kan de bouw van start, zodat het project nog voor de zomer van 2020 wordt opgeleverd.


Plaats: Zoetermeer
Opdrachtgever: Bébouw Midreth BV
Ramingsgroep: 2.1 miljoen euro
Nummer: 502511


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Wekelijks op de hoogte blijven van de belangrijkste ontwikkelingen van de mkb-aannemer? Meld je dan aan voor de CobouwVak nieuwsbrief.

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Hoe Marsh bouwprojecten versnelt tijdens beroepsprocedures

Vastgoedprojecten lopen steeds vaker vertraging op door regels en procedures rondom bouwen. Hierdoor lopen beleggers, bouwbedrijven en projectontwikkelaars het risico dat hun project niet gerealiseerd kan worden. Marsh biedt een nieuwe oplossing waarmee een project beschermd wordt tegen de gevolgen van vertraging of annulering van een vergunning door beroepen en negatieve rechterlijke uitspraken bij de Rechtbank of Raad van State.

Foto: De Groot & Visser

Met overname door Franse bouwgigant breekt voor gevelbouwer De Groot & Visser nieuw hoofdstuk aan

Familiebedrijf De Groot & Visser is sinds september onderdeel van de Franse bouwgroep Léon Grosse. Voor de gevelbouwer een stap vooruit om grote bouwprojecten beter het hoofd te bieden.

Partnermanager Arnold Nonnekes & COO Rutger van der Starre van Svea Finans.

Mkb kiest steeds vaker factoring als bankvrije financiering

Bankvrije financiering wordt steeds populairder in het mkb. Volgens recent onderzoek van Stichting MKB Financiering werd in 2023 maar liefst 36 procent van de mkb-financieringen tot één miljoen euro verstrekt via non-bancaire financiering. Factoring, een financieringsvorm waarbij bedrijven hun facturen verkopen aan een externe partij, is daarbij zelfs met 29 procent gegroeid.

De Heeren van Essen: urban villa's in nieuwe woonwijk Middelburg

De Heeren van Essen: urban villa's in nieuwe woonwijk Middelburg

In de nieuwe woonwijk Essenvelt in Middelburg verrijst De Heeren van Essen, een project met 32 luxe appartementen. De gebouwen liggen aan een kronkelende laan aan de rand van de nieuwbouwwijk.