Cobouw Pro | apr 2025
Bouwers hadden in februari gemiddeld voor 11,3 maanden aan werk, blijkt uit cijfers van het EIB. Net als vorige maand is dat getal niet veranderd.
Het aantal flexwoningen steeg in 2024 naar bijna 6.500, flink meer dan eerder. Het eerdere doel is nog altijd ver weg .
De bouw van 220.000 woningen komt in gevaar als het kabinet strenge regels voor waterbeheer en bodem besluit te implementeren. Dat stelt het Economisch Instituut voor de Bouw op basis van een bouwkaart van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ophoging van de grond kan de oplossing brengen. Kosten: 2,5 miljard euro.
Roland Berger ziet veel groeipotentieel voor prefabwoningproducenten. De huidige capaciteit bedraagt bijna 37.000 woningen en kan met verbeteringen oplopen tot 56.000. Voor dit jaar wordt 13% groei verwacht.
Woningbouw in uiterwaarden en rivierbedden is alleen nog bij hoge uitzondering toegestaan. Ook binnendijkse bouwlocaties moeten mogelijk wijken.
Brancheorganisatie Bouwend Nederland vreest dat 93,5 miljard euro aan investeringen in bouwprojecten gevaar loopt door stikstof. Het gaat om projecten die in de buurt van kwetsbare natuurgebieden liggen.
Prijzen van commercieel vastgoed zijn tussen 2022 en 2023 met zo'n 13 procent gedaald. Ondertussen bleven de huren wel groeien. Het rendement van beleggers is hierdoor gegroeid, schrijft ING. De komende tijd blijft het sentiment naar verwachting positief. Wel lopen de rentes naar verwachting iets op.
Wie in 2023 verhuisde, ging verder van het werk wonen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De gemiddelde orderportefeuille in de totale bouwnijverheid was in januari goed voor 11,3 maanden werk. Dat is ongeveer vergelijkbaar met een maand eerder. Zo'n 15% van de bedrijven ziet personeelstekorten als belemmering, blijkt uit de conjunctuurmeting bouwnijverheid van EIB.
Bouwen met hout mag dan lichter zijn en verstandig lijken in de strijd tegen het CO2-probleem, over de brandveiligheid van houten gebouwen woedt momenteel een hevige discussie. Een nieuwe brandveiligheidsnorm voor houtbouw is in aantocht. Niet iedereen is enthousiast. Houtbouwers vrezen fiks hogere kosten en uitval van projecten.
Is er discussie over de Wet betaalbare huur. Veel projectontwikkelaars vinden de wet een gedrocht, maar er nu alweer vanaf stappen creëert op de markt ook weer extra onzekerheid. Verschillende belangenorganisaties zeggen tegen het FD dat ze de wet vooralsnog liever houden. Voor bouwers kan de Wet betaalbare huur ook positief uitpakken: grotere beleggers zijn aan het uitponden, maar bouwen daar veelal nieuw voor terug. Eerder becijferde CBRE dat de wet dan ook voor iets meer nieuwbouw zou kunnen zorgen. We schreven daar vorige week dit verhaal over.
Voor het eerst sinds 2021 meer vergunningen voor nieuwbouwwoningen.
Pensioenfondsen kunnen jaarlijks 13.000 betaalbare huurwoningen bouwen.
Daarvoor waarschuwt de Algemene Rekenkamer
Ze hoopt dat gemeenten nu wel aankloppen voor geld voor tijdelijke woningen.
65 procent van de bezwaren tegen woningbouwplannen blijkt ongegrond. Tienduizenden woningen zijn daardoor vertraagd.
De renteverlagingen en een dalende inflatie zorgen er met name in Europa voor dat de bouwsector herstelt.
In 2027 worden 100.000 woningen gerealiseerd, schreef minister Mona Keijzer aan de Tweede Kamer. “Daar komen wij niet op uit”, zegt Taco van Hoek, directeur van het EIB.
Drie megaprojecten waarmee het in 2025 heel anders kan lopen.
De Cobouw50: dé lijst met de vijftig grootste bouwbedrijven van Nederland.
Minder woningen, minder wegen en langere procedures dan gehoopt. De kenmerkende cijfers van 2024.
Initiatieven voor woningdelen komen vaak niet van de grond. Gemeenten kunnen meer doen.
De ambitie om 290.000 nieuwe seniorenwoningen te bouwen voor 2030 is ver uit zicht. Of het nu zorgwoningen of nultredenwoningen betreft, de aantallen die dit jaar worden opgeleverd, schieten ernstig tekort. En de woningen die worden opgeleverd, sluiten niet goed aan op de woonwensen van senioren.
De vergrijzing en het toenemend aantal eenpersoonshuishoudens beïnvloeden de woonbehoeften. De vraag naar kleinere, toegankelijke woningen groeit.
De behoefte aan seniorenhuisvesting neemt rap toe. Het aanbod blijft fors achter. "Er zijn pragmatische en moedige bestuurders nodig."
De bouw is in tien jaar sterk vergrijsd. Werkgevers doen er goed aan te investeren in de vitaliteit van hun werknemers, zeggen experts.