Dataverantwoording

Op deze pagina vind je een alfabetisch overzicht van dataproviders en -bronnen, die Cobouw Pro regelmatig gebruikt voor journalistieke verhalen en voor de dashboards, inclusief een korte toelichting. Dit overzicht is niet compleet. 

ABF Research 

Het onderzoeksbureau ABF Research is gespecialiseerd in demografie, woningmarkt, ruimtelijke ordening, economie en zorg en beheert het Nederlandse standaardmodel voor demografische en woningmarktprognoses. De dashboards van Cobouw PRO zijn ontwikkeld in samenwerking met ABF Research. 

BAG
De Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) is een overheidsregistratie die gedetailleerde informatie bevat over alle adressen en gebouwen in Nederland, zoals bouwjaar, oppervlakte, gebruiksdoel en geografische locatie van panden. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het bijhouden van de gegevens en leveren deze aan de Landelijke Voorziening BAG, beheerd door het Kadaster.  

BDB 

Bouw(kosten)data levert sinds 1946 betrouwbare en actuele bouwkostendata aan de Nederlandse bouwsector. Het platform biedt informatie over kostenontwikkelingen voor de woningbouw, de utiliteitsbouw en de grond-, weg- en waterbouwsector.  

De Bedrijfstakatlas 

De Bedrijfstakatlas biedt inzicht in hoe werknemers in de bouw en infra hun werkomstandigheden en gezondheid ervaren. De data is gebaseerd op een periodiek onderzoek, waaraan werknemers vrijwillig deelnemen. De atlas is ontwikkeld door Volandis, het kennis- en adviescentrum voor de bouw- en infrasector.  

Bouwberichten 

Bouwberichten is een online database, die gedetailleerde informatie biedt over meer dan 400.000 geplande en lopende bouwprojecten in Nederland en België. Het platform verzamelt data zoals bouwlocaties, ramingssommen, opdrachtgevers, betrokken ondernemingen en projectdetails. 

Bouwkennis 

Bouwkennis is een kennisplatform dat marktinformatie, trends en analyses biedt aan professionals in de bouw-, vastgoed- en installatiebranche. Het helpt ondernemingen strategische beslissingen te nemen met behulp van data, marktrapporten, webinars en kennisbijeenkomsten over actuele thema's zoals duurzaamheid en innovatie.  

Bouwend Nederland 

Bouwend Nederland is de branchevereniging voor de bouw- en infrastructuursector in Nederland, met circa 4.500 aangesloten bouwbedrijven. De organisatie verzamelt en publiceert data over de bouwsector, waaronder economische ontwikkelingen, markttrends en kerncijfers. 

CBS 

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verzamelt en publiceert statistieken over de bouwsector, zoals cijfers over bouwproductie, vergunningen, arbeidsmarktontwikkelingen en investeringen. Deze gegevens bieden inzicht in trends zoals woningbouw, infrastructuurprojecten en duurzaamheid in de sector.  

DUO 

Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) beheert diverse gegevens met betrekking tot onderwijs en studiefinanciering in Nederland. Deze worden gebruikt voor het uitvoeren van wettelijke taken, zoals het toekennen van studiefinanciering, het innen van studieschulden en het verstrekken van diploma-informatie.  

EIB 

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) is een onderzoeksbureau, dat economische analyses uitvoert binnen de bouwsector en de gebouwde omgeving. Het EIB verzamelt en analyseert diverse data met betrekking tot de Nederlandse bouwsector over thema's zoals klimaat, duurzaamheid, infrastructuur, productie, arbeid, wonen en bouwen.  

EP Online 

EP-Online is de landelijke database van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) waarin energielabels en energieprestatie-indicatoren van alle gebouwen in Nederland zijn geregistreerd.  

Eurostat 

Eurostat is het statistiekbureau van de Europese Unie, verantwoordelijk voor het verzamelen, analyseren en publiceren van statistische gegevens over lidstaten. In de bouwsector biedt Eurostat data over onderwerpen zoals de bouwproductie, investeringen, vergunningen en werkgelegenheid binnen de EU. 

Hwbp Projectenboek 

Het Hoogwaterbeschermingsprogramma (Hwbp) is een samenwerking tussen de 21 Nederlandse waterschappen en Rijkswaterstaat, gericht op het versterken van dijken, sluizen en gemalen om overstromingen te voorkomen. Het Hwbp publiceert jaarlijks het Projectenboek, waarin alle geplande dijkversterkingsprojecten voor de komende jaren worden gepresenteerd. 

IBIS 

Het Integraal Bedrijventerreinen Informatie Systeem (IBIS) biedt uitgebreide informatie over circa 3.800 bedrijventerreinen in Nederland. De database omvat zowel kwantitatieve data, zoals bruto- en netto-oppervlakte  als kwalitatieve data, zoals milieuzonering, bereikbaarheid en de geometrie van de terreinen.  

IGG 

Adviesbureau IGG Bouweconomie is gespecialiseerd in bouwadvies, kostenbeheer en -beheersing voor utiliteitsbouw, woningbouw, renovatie en civiele techniek. Het BouwkostenKompas en de BouwkostenIndex verschaffen bouwkosteninformatie en kengetallen voor diverse bouwprojecten.  

Het Kadaster  

Het Kadaster is een overheidsinstelling die gegevens bijhoudt over vastgoed, percelen en grondgebruik. Het biedt informatie over eigendom, erfpacht, hypotheken, grenzen en geografische kaarten, die cruciaal zijn voor bouwprojecten en stedelijke ontwikkeling.  

Kamer van Koophandel 

Een van de belangrijkste taken van De Kamer van Koophandel (KVK) is het beheren van het Handelsregister, waarin alle bedrijven en rechtspersonen in Nederland zijn ingeschreven. 

KCAF 

Het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) is het nationale loket voor vragen en meldingen over funderingsproblemen. Via het loket kunnen woningeigenaren meldingen maken van (vermoedelijke) funderingsproblemen, die anoniem worden gedeeld op gemeenteniveau.  

KiM 

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM), onderdeel van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, voert onafhankelijk onderzoek uit en levert beleidsanalyses op het gebied van mobiliteit.  

Locatus 

Locatus verzamelt gegevens over winkels, winkelgebieden, woningbouwplannen en kantoren in de Benelux. De databases bieden inzicht in onder andere de locatie, branche, grootte en leegstand van winkelpanden en kantoren.  

Natura 2000 

Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden, gericht op het behoud van biodiversiteit door bescherming van bedreigde soorten en hun leefgebieden. De beheerde data omvat informatie over de geografische grenzen van deze gebieden, de aanwezige flora en fauna, en de specifieke habitattypen, die bescherming genieten.  

PBL 

Het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) levert data over trends in ruimtelijke ordening, duurzaamheid en de impact van klimaatverandering. Deze data helpt de bouwsector om te anticiperen op toekomstige woningbehoeftes, energieverbruik, en de noodzaak voor duurzame en klimaatbestendige bouw.  

PDOK 

Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK) is een platform dat de geodatasets van Nederlandse overheden ontsluit. Het door het Kadaster beheerde platform biedt actuele en betrouwbare geo-informatie voor zowel de publieke als private sector. PDOK is gebaseerd op open data en daarom voor iedereen vrij toegankelijk.  

Referentieraming OCW 

De Referentieraming van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is een jaarlijkse prognose, die de verwachte ontwikkeling van het aantal leerlingen en studenten in het bekostigd onderwijs in Nederland presenteert.  

Regionale Klimaatmonitor 

De Regionale Klimaatmonitor voorziet gemeenten en provincies van informatie om de voortgang van de energietransitie te monitoren. Het hoofddoel is het verzamelen en integreren van gegevens uit diverse bronnen om indicatoren te creëren die inzicht geven in energieverbruik, CO-uitstoot en hernieuwbare energie.  

RIVM 

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) beheert diverse datasets die relevant zijn voor de bouwsector. Een voorbeeld is de 3D-dataset geluid, die informatie biedt over geluidsemissies en -belasting, essentieel voor het plannen van bouwprojecten met betrekking tot geluidsnormen. Of de dataset verkeersaantallen, die inzicht geeft in verkeersintensiteiten en -stromen, cruciaal voor infrastructuurontwikkeling en verkeersmanagement. 

TenderNed 

TenderNed is het online platform waar onder andere overheidsopdrachten voor de bouwsector worden gepubliceerd, zodat bouwbedrijven eenvoudig kunnen inschrijven op aanbestedingen. Het biedt toegang tot gegevens zoals projectomschrijvingen, selectiecriteria, gunningen en deadlines voor inschrijving.  

TNO 

Kennisinstituut TNO speelt een belangrijke rol in de Nederlandse bouwsector door het ontwikkelen en toepassen van wetenschappelijke kennis om innovaties te stimuleren. De organisatie richt zich op thema's zoals circulair en industrieel bouwen, duurzame bouwmaterialen en emissiereductie.  

12Build 

12Build is een online platform biedt functionaliteiten zoals tender- en leveranciersmanagement, en een uitgebreide database van onderaannemers en leveranciers. Gebruikers kunnen projecten beheren, offerteaanvragen versturen en ontvangen, en samenwerkingen evalueren.