Minder werk voor hetzelfde geld, RWS gaf in 2022 weer 1 miljard uit
Rijkswaterstaat besteedde vorig jaar minder opdrachten uit, blijkt uit gunningenonderzoek van Cobouw. Er ging één mega-aanlegproject over de toonbank.
Rijkswaterstaat besteedde vorig jaar minder opdrachten uit, blijkt uit gunningenonderzoek van Cobouw. Er ging één mega-aanlegproject over de toonbank.
Waar worden energie-, grond-, weg- en waterbouwprojecten gebouwd in Nederland? En om hoeveel projecten gaat het precies? De plannen met kerncentrales in Zeeland vallen op.
Door eisen te stellen aan een aanbesteding, kunnen opdrachtgevers de verduurzaming van de infastructuur bevorderen. Het Rijk nam het voortouw en provincies en grotere gemeenten volgen nu.
Toekomstige investeringen in de infrastructuur zullen vooral draaien om capaciteitsverhoging en instandhouding van bestaande verbindingen.
Ondanks meerdere waarschuwingen van de Europese Commissie lappen inkopers van gemeenten, Rijkswaterstaat en ProRail de regels voor het publiceren van aanbestedingsdata in TenderNed aan hun laars. In 2021 telde Cobouw 92 gunningen van bouwprojecten met een fictieve opdrachtwaarde van slechts 1 euro of minder. Waarom doen ze dat?
De grootste hofleveranciers van Rijkswaterstaat haalden minder tenders binnen dan in 2020, blijkt uit het Gunningenonderzoek door Cobouw. Ruim veertig contracten voor nieuwbouw en onderhoud van infrastructuur gingen er vorig jaar bij Rijkswaterstaat over de toonbank. "Contracten worden met vertraging op de markt gezet."
Deskundigen waarschuwen dat de renovatiekosten van gemeentelijke civiele kunstwerken zwaar worden onderschat. Dit komt door een gebrek aan gegevens over de staat van verouderde objecten, met name bruggen, blijkt uit onderzoek van Cobouw Insights.