Steeds meer partijen tonen interesse in prefab betoncasco van Circle

Steeds meer partijen tonen interesse in prefab betoncasco van Circle

Het is optimaal circulair en snel inzetbaar, het steeds verder verfijnde prefab betoncasco van het Circle-bouwconcept. Productmanager Jeroen Adriaansen heeft er hoge verwachtingen van en baseert dat op het toenemend aantal uitgevoerde en in ontwikkeling zijnde projecten. De samenwerking met meerdere bouwpartners en opdrachtgevers begint duidelijk zijn vruchten af te werpen.

Géanne Kremer en Hille Meetsma. Foto: Reyer Boxem

De waardesprong van 'heilige grond': sociale woningen met dank aan de kerk in Winsum

De Protestantse Gemeente in Winsum gaat haar eigen grond gebruiken voor betaalbare tiny houses en een voedselbos.

Foto: Jean Pierre Reijnen

Woonvraagstuk van de toekomst opgelost: compacte houten huizen op maat

Voor honderd procent gemaakt van hout, grote keuzevrijheid in het ontwerp en eenvoudig te verplaatsen. Met de RxDOMI willen Tessa Peters en Rolf van Boxmeer iets significants toevoegen aan het bestaande aanbod van duurzame microwoningen.

Elf minihuisjes op een van hoogstgelegen plekken Nederland

Elf minihuisjes op een van hoogstgelegen plekken Nederland

'Op de Bees', zo gaat het tiny house park heten dat volgend jaar in het Limburgse dorp Schimmert verrijst. Het gaat om elf minihuisjes met maximale vloeroppervlaktes van vijftig vierkante meter, zegt voorzitter Marcel van Kasteren van vereniging Op de Bees. "De zeventien bewoners mogen zelf bepalen hoe hun huisje er uit komt te zien: die vrijheid hebben we gekregen. Veel mensen denken bij een tiny house aan een pipowagen op wielen, maar daar is geen sprake van: het worden echt minihuisjes. We zoeken de grens van het maximale op."

Foto: Vincent Muller

Waar blijven de bouwers van het Wikihouse?

Banken, gemeenten en zelfbouwers staan niet in de rij voor het WikiHouse. "Afwijkende concepten hebben tijd nodig", meent Vincent Muller, één van de oprichters van de Stichting WikihouseNL. "De minister kan ook iets doen. Open staan voor echte zelfbouw bijvoorbeeld. Waarom? Je bespaart er materialen mee, CO2-uitstoot en bouwkosten."

De houten neus van Pinokkio

De houten neus van Pinokkio

Onlangs kwam ik bij het wisselen van de ene- naar de andere Tv-zender midden in een uitzending van het programma "Half Holland Dakloos". Een documentairereeks van de VPRO waarin Yora Rienstra langsgaat bij mensen die bezig zijn met oplossingen voor de wooncrisis.

Wat we wél kunnen leren van tiny houses

Wat we wél kunnen leren van tiny houses

Tiny houses, ik heb er nooit in geloofd. Zogenaamd klein wonen. Ze staan gemiddeld met z'n drieën op een hectare. Dus stel je voor dat we die miljoen woningen als tiny houses maken, dan hebben we 330.000 hectare grond nodig. Een verdubbeling van het huidige bebouwde oppervlak in Nederland!

Foto: Eran Oppenheimer

'Als we zo doorbouwen staan we met de rug naar de samenleving'

Nieuwbouwwoningen bieden onvoldoende antwoord op de klimaatverandering en de vergrijzing van Nederland. Dat zegt Tineke Lupi, programmamanager van het Woningbouwatelier Almere. "Met showcases los je geen maatschappelijke problemen op."

De NOM-woning zijn van Fijn Wonen, het geïndustrialiseerde woonproduct van Van Wijnen. Beeld: Rijswijk Wonen.

Snelle bouwtijd voor De Schakel in Rijswijk

Ze zijn duurzaam, comfortabel, toekomstbestendig en worden in rap tempo gebouwd: de 48 nul-op-de-meter-eengezinswoningen en 8 microwoningen aan de Karel Doormanlaan in Rijswijk. Het project heeft de naam 'De Schakel' meegekregen, met veel aandacht voor groen.

Foto: Petra Platschorre

Het bouwen voor de 'nieuwe daklozen' knelt, tiny house mogelijke oplossing

Al jaren zet Monique Onvlee zich in om kleine huizen te realiseren voor economisch dak- en thuisloze mensen. Nog een paar drempels te gaan en met een beetje geluk staan er in het voorjaar dertig woningen om deze groep op te vangen. "Het enige wat deze mensen niet hebben, is een huis."