Bouw-cao rond: salarissen met 10 procent omhoog
Na moeizame, maandenlange onderhandelingen hebben werkgevers- en werknemersorganisaties in de bouw een akkoord bereikt over de nieuwe cao voor bouw- en infrabedrijven.
Na moeizame, maandenlange onderhandelingen hebben werkgevers- en werknemersorganisaties in de bouw een akkoord bereikt over de nieuwe cao voor bouw- en infrabedrijven.
Strukton ontvangt 40,6 miljoen euro van de Staat ter compensatie voor de extreme kostenoverschrijdingen op het RIVM-project. Daarmee is het langdurige geschil tussen bouwer en opdrachtgever definitief beslecht.
Een aannemer die werkt voor een consument-opdrachtgever en de kostenconsequenties van meerwerk niet concretiseert, maakt zich mogelijk schuldig aan 'misleidende handelspraktijken'.
In hartje Utrecht begint de bouw van een van de meest besproken, meest complexe en misschien wel meest bijzondere bouwprojecten: Spark. "Een project waarvoor je doorzettingsvermogen moet tonen", zegt Bob Jansen van projectontwikkelaar Lingotto.
Houtbouw maakt een opmars bij woningcorporaties. De lagere bouwkosten voor houten woningen spelen mogelijk een rol. Dat blijkt uit de benchmark van branchevereniging Aedes.
Ondanks een langzaam krimpende bevolking, kampt Duitsland met een snel oplopend woningtekort. Bureaucratie, regelgeving en toenemend nationaal chagrijn staan snelle oplossingen in de weg. 'De situatie is onhoudbaar.'
Het aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen is in het tweede kwartaal fors toegenomen.
Op het podium van het Architectuurcentrum Eindhoven deed ik onlangs een oproep die ik vaker doe. Stop met ontwerpen en bouwen van woningen vanuit snelheid, efficiency, bouwkosten en platte spreadsheets. Verleg de focus naar waarden en bouw aan valuecases. Er ontstond een interessante discussie, met als centrale vraag: wie betaalt de rekening?
Schiphol steekt noodgedwongen nog eens 300 miljoen euro extra in de afbouw van de A-pier. Daarmee lopen de totale kosten op tot bijna 1,4 miljard euro, ruim een miljard meer dan waarvoor het project in 2018 werd gegund.
De bouwleges voor woningen, appartementencomplexen en bedrijfshallen zijn tussen 2021 en 2023 gestegen met gemiddeld 4 tot 5 procent per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Belangenorganisatie Vereniging Eigen Huis ziet een sterk neerwaartse trend dit jaar, maar waarschuwt wel voor onverklaarbaar grote verschillen.