Hanzepark Lelystad is een kleinschalig project van achttien vrije sector huurwoningen. Het bestaat uit twee naast elkaar gelegen blokken van elk negen grondgebonden woningen. In opdracht van ontwikkelaar ReadyforLiving is Bouwbedrijf Noordersluis aangetrokken als hoofdaannemer van het project, Pluimers Isolatie is verantwoordelijk voor de isolatie. Hanzepark Lelystad is ontworpen door Van Manen en Zwart uit Drachten en ligt op een steenworp afstand van het centrum van Lelystad en nabij het station. De eerste huurders trekken er dit voorjaar in.
Inblaaswol voor nieuwbouw
Pluimers Isolatie is speciaal door Knauf Insulation geselecteerd om deze methode van isoleren in Nederland toe te passen. Supafil Cavity XL is een spouwmuurisolatie die is gebaseerd op Supafil Cavity Wall, een methode die vooral wordt toegepast bij na-isolatie van niet of slecht geïsoleerde spouwmuren bij bestaande woningen. Het inblazen van deze waterafstotende vlokken gebeurt van buiten naar binnen. In Nederland zijn intussen ruim 220.000 woningen op deze manier geïsoleerd.
Supafil Cavity XL laat zich het beste omschrijven als inblaaswol. Op het eerste gezicht lijken de waterafstotende vlokken op watjes, al voelen ze anders. Nijkamp: “Supafil Cavity XL is gemaakt uit tachtig procent gerecycled glas. Door behandeling met siliconen is dit materiaal bovendien waterafstotend gemaakt.”
Anders dan bij de Supafil Cavity Wall wordt deze isolatie van binnenuit aangebracht. Meer dan 70.000 nieuwbouwwoningen in het Verenigd Koninkrijk zijn op deze manier geïsoleerd. In Nederland heeft Pluimers intussen vele tientallen woningen volgens deze methode geïsoleerd. Nog niet zo heel veel, zeker niet in vergelijking met het Verenigd Koninkrijk, maar Nijkamp is ervan overtuigd dat de toepassing van het innovatieve isolatiesysteem van Knauf Insulation een vlucht gaat nemen. “De kwaliteit van dit product staat buiten kijf: thermische lekken zijn verleden tijd. Verder voldoet het product aan de hoogst mogelijke norm voor binnenluchtkwaliteit. ”
Na het inblazen in de spouwmuur gaan deze watjes, of vlokken, zich aan elkaar hechten. Wat dit product uniek maakt, is de vezelstructuur. Die structuur zorgt er namelijk voor dat het inblaaswol in een brede spouw optimaal wordt verdeeld, zonder dat het inzakt. Nijkamp legt uit: “Juist omdat deze wol los wordt ingeblazen, zijn er geen naden en kieren. Ook is de kans op lekken en het ontstaan van een valse luchtspouw nagenoeg nul. Er is geen sprake van thermisch verlies.”
Geen opslag en afval
Een ander groot voordeel van Supafil Cavity XL is dat de isolatiewol onder alle weersomstandigheden kan worden verwerkt. Of het nu regent, sneeuwt of waait, de specialisten van Pluimers kunnen hun werk ongestoord uitvoeren, aldus Nijkamp. Twee specialisten kunnen in principe twee rijwoningen per dag isoleren. Bovendien is opslag van isolatiematerialen op de bouwplaats verleden tijd. De verwerkers van Pluimers nemen ’s ochtends mee wat voor die dag aan isolatiemateriaal en machines nodig is. Aan het einde van de werkdag gaat alles, inclusief afval, weer retour.
Aaneengesloten thermische schil
In de traditionele bouw wordt eerst het binnenspouwblad opgetrokken, vervolgens wordt de isolatie geplaatst. Daarna wordt het buitenspouwblad gemetseld. Het zijn in de regel de metselaars die deze isolatie plaatsen. Niet ideaal, weet ook projectleider Evert-Jan Rebel van Bouwbedrijf Noordersluis. “Metselaars houden van metselen, daar ligt hun passie, daar zijn ze goed in. Ze zijn geen isolatiespecialisten. Daarbij komt: er is een groot tekort aan metselaars. Wanneer ze ook nog eens moeten isoleren, gaat dat uiteraard ten koste van hun metseluren.”
Noordersluis heeft niet eerder woningen gebouwd waarbij Supafil Cavity XL is toegepast. Rebel: “Voor ons was het de eerste keer dat wij met dit product hebben gewerkt. Al snel bleek dat er in rap tempo en met hoge kwaliteit werd geïsoleerd, en dus sneller kon worden gebouwd. Omdat de wol wordt ingeblazen, krijg je een aaneengesloten thermische schil zonder onderbrekingen. Wat ik verder een groot voordeel vind, is dat de opslag van isolatiematerialen op de bouw verleden tijd is. Je ziet geen pallets met isolatiedekens meer, die soms wekenlang op een bouwlocatie staan. Zonder snijafval en verpakkingsfolies wordt de afvalberg op de bouwplaats ook nog eens kleiner. Het afval dát er is, wordt aan het einde van de dag door Pluimers meegenomen. Ik ben overtuigd van de voordelen van dit product.’’
Bewezen systeem
Met dit innovatieve isolatiesysteem speelt Knauf Insulation in op de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen, die binnenkort van kracht wordt. Deze wet geeft meer zekerheid over de kwaliteit van het geleverde werk, aldus Rebel. In deze wet wordt de verantwoordelijkheid voor het leveren van kwaliteit behoorlijk aangescherpt, waarbij de focus van vooraf toetsen verschuift naar het bij de oplevering laten zien dat aan de voorschriften is voldaan. Nijkamp: “Pluimers heeft een flink aantal woningen met Supafil Cavity XL geïsoleerd. Met een warmtebeeldcamera is heel goed te zien dat de woningen bijzonder goed zijn geïsoleerd, zonder lekken en met bovengemiddeld hoge Rc-waardes. Ik ben er van overtuigd dat deze manier van isoleren de toekomst heeft.”
Foto’s Ruben Meijerink