Dit zijn de nominaties voor de Cobouw Awards 2019

Dit zijn de nominaties voor de Cobouw Awards 2019

De negen genomineerden voor de Cobouw Awards 2019 in de categorieën Beste Werkgever, Meest Duurzame Project en Beste Product zijn bekend. 21 November zullen de winnaars bekend gemaakt worden.

Genomineerd voor Beste Werkgever

Dura Vermeer;
Het bouwconcern uit Rotterdam wil de beste mensen vinden en behouden. Deze mensen biedt Dura Vermeer een veilige werkomgeving, worden nauw betrokken bij de strategie en kunnen werken in een energieke en vitale werkomgeving, waar diversiteit inspireert en stimuleert, en waar zij zich kunnen ontwikkelen en ontplooien.

Binx Smartility;
BINX vindt het belangrijk dat medewerkers het werk doen waar ze goed in zijn en wat bij hen past. Medewerkers krijgen alle kans om zich verder te ontwikkelen en te groeien waar ze dat willen. De medewerkers zijn hier zelf in control, want eigenaarschap is bij BINX essentieel. Bij het bouw- en installatiebedrijf uit Groenlo werken geen managers maar coaches, zodat het eigenaarschap van de medewerkers wordt gestimuleerd.

Crux Engineering;
Het zijn niet de arbeidsvoorwaarden of het salaris dat een organisatie onderscheidend maakt als werkgever. Het draait om vertrouwen, trots en plezier. Aldus Crux, specialist in ondergronds bouwen. En dat blijft niet bij woorden alleen: sinds augustus 2019 is het Amsterdamse bedrijf namelijk Great Place to Work gecertificeerd.

Genomineerd voor Meest Duurzame Project

Triodos;
Het vrijwel geheel in hout opgetrokken nieuwe hoofdkantoor van de Triodos Bank in Driebergen-Zeist is volledig remontabel. Het gebouw past naadloos in zijn natuurrijke omgeving en blinkt uit in duurzaamheid en circulariteit. Het kantoor zelf is energieneutraal of zelfs -opwekkend, mede dankzij de toepassing van een warmte- en koudeopslag, het gebruik van ruim 3.000 m2 zonnepanelen en de plaatsing van 120 slimme, bi-directionele laadpalen. Naast EDGE, RAU Architecten en J.P. van Eesteren bestond het projectteam uit: Arcadis, Aronsohn, BBN, Bosman Bedrijven, Copijn, DGMR, Deerns en Ex Interiors en Lüning.

Bekijk de projectgegevens

Duurzame brandweerkazerne;
De brandweerkazerne van Surhuisterveen is zo circulair en duurzaam mogelijk gebouwd en bovendien remontabel gebouwd.  Daarnaast wordt er gebouwd conform een (circulaire) blauwdruk, die afgestemd is op alle typen brandweervoertuigen, waardoor het zeer goed opschaalbaar is. De duurzame brandweerkazerne is een project van de Veiligheidsregio Fryslân / Brandweer Fryslân, architect JOUS, Tamminga Bouw, Pranger Rosier Installaties Dokkum, Aannemingsbedrijf Witteveen Surhuisterveen.

Bekijk de projectgegevens

VV Ellen;
In Assen is een flat met 28 appartementen geheel integraal gerenoveerd naar nul-op-de-meter, waarbij de woonlasten na de renovatie gelijk zijn aan de woonlasten vooraf aan de renovatie. Alle onderdelen zijn zo op elkaar aangepast dat alles perfect op elkaar aansluit. Op het dak liggen genoeg zonnepanelen om het gehele gebouw van energie te voorzien. Voor de financiering van het project is gebruik gemaakt van het Asser Servicekosten model, waarbij de VVE een lening aangaat bij de bank. De bewoners betalen de lening af via de verhoogde servicekosten. De verhoging wordt zoveel mogelijk weggestreept tegenover de verminderde onderhouds- en energiekosten. De gemeente Assen verzorgt een waarborgfonds die bij calamiteiten de lening overneemt. Een project van Aannemer Renolution, architect Com_zone architecten en adviesbureau BouwNext.

Bekijk de projectgegevens

Genomineerd voor Beste Product

Flexibele mal van mbX;
mbX / Concrete Valley ontwikkelde een flexibele mal waarmee op een slimme en efficiënte manier dubbelgekromde betonelementen kunnen worden geproduceerd. Dat gaat sneller en levert veel minder afval op. De innovatie beleefde zijn primeur op het station Arnhem, werd toegepast in een metrostation in Londen en krijgt na ingrijpende doorontwikkeling nu ook een plek bij de productie van de gekromde dak en gevelpanelen voor de Mall of the Netherlands.

PowerNest van Ibis Power;
PowerNest is een dakvullende energiemodule voor hoogbouw vanaf vijf lagen. Die verdubbelt zo'n beetje het beschikbare oppervlak voor zonnepanelen en benut ook nog de windenergie die dankzij slim geplaatste louvers veel hoger is dan gebruikelijk in stedelijke omgevingen. Met een Powernest wordt tot wel zes keer meer energie opgewekt dan tot nu toe mogelijk en kan hoogbouw tot 14 lagen volledig in eigen energie voldoen.

Nokverdamper van Tegnis;
De nokverdamper is in feite een langgerekte buitenunit voor warmtepompen. Hij is 4,5 meter lang en past in de nok van een zadeldak die is uitgerust met een flinke luchtspouw. Die zorgt voor natuurlijke trek waardoor er altijd voldoende lucht langs de verdamper stroomt. Er zijn daardoor geen geluidproducerende ventilatoren nodig om de luchtstroom op gang te brengen en het rendement van de warmtepomp gaat omhoog.

De stemming is gesloten op vrijdag 25 oktober. Op 21 november zullen de winnaars bekend gemaakt worden.

* Procedure: lees hier over de spelregels van de Awards >>

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.