Een rechtsbijstandverzekering: loont dat?

Een rechtsbijstandverzekering: loont dat?

Niemand zit te wachten op conflicten. En als ze ontstaan, kan dat een hoop geld gaan kosten. Zeker als je een advocaat nodig hebt. Als bedrijf of zelfstandig ondernemer is het daarom altijd verstandig om een rechtsbijstandverzekering te hebben. Ondanks de soms ingewikkelde voorwaarden en uitsluitingen. Want een rechtsbijstandpolis is relatief goedkoop.

Je kunt veel conflicten misschien zelf oplossen, maar de kans bestaat dat je er een keer niet uitkomt met elkaar. Denk aan klanten die niet betalen of leveranciers die niet leveren. Een opdrachtgever kan ontevreden zijn omdat je niet hebt geleverd wat hij dacht dat je zou leveren. Wordt het menens, dan is er altijd wel een advocaat waar je terecht kunt voor juridische hulp. Maar met een rechtsbijstandverzekering ben je vaak net zo goed geholpen. Belangrijk verschil: het heeft geen zin om een polis af te sluiten als je al een geschil hebt. De verzekeraar komt alleen in actie als het gaat om een zogenoemd onvoorzien risico. En als je al een (dreigend) conflict hebt, is dat niet het geval. Je moet dus al verzekerd zijn voordat het conflict ontstaat.

Ook buiten de rechtbank handig

Voor de prijs hoef je het niet te laten. De premie voor een rechtsbijstandpolis is relatief laag: je bent verzekerd vanaf enkele honderden euro’s per jaar. En ook als je niet voor de rechter komt te staan, heb je iets aan. Een rechtsbijstandverzekering biedt namelijk over het algemeen ook hulp bij de incasso van uitstaande facturen. Is een rekening te laat betaald, dan kan de verzekeraar het innen van het openstaande bedrag van je overnemen. Weigert de klant alsnog te betalen, dan heb je hulp bij het via de rechter betaald krijgen van je factuur.

Werknemers

Ook met werknemers kun je conflicten krijgen. Daarvoor kun je bijstand vragen van je rechtsbijstandverzekeraar. En raakt een medewerker onder werktijd buiten zijn schuld betrokken bij een verkeersongeval, dan geeft de polis ook recht op juridische bijstand. Een rechtsbijstandverzekering garandeert niet dat conflicten nooit ontstaan en ook niet dat ze eerder worden opgelost. Maar het scheelt wel een hoop rompslomp. Zo kun je bijvoorbeeld ook overeenkomsten laten toetsen: zitten ze juridisch wel goed in elkaar? Je verzekeren van rechtsbijstand is daarom extra aan te raden als je met nieuwe activiteiten begint, sterk groeit of gaat samenwerken met nieuwe partijen.

Aandachtspunten

De rechtsbijstandpolis is natuurlijk geen juridisch luilekkerland. Houd rekening met de volgende beperkingen:

  • Conflicten die ontstonden voordat of net nadat je de verzekering afsloot, zijn niet verzekerd. Er wordt vaak een wachttijd van drie maanden aangehouden.
  • Heb je te maken met buitenlandse opdrachtgevers of leveranciers, let dan op: geschillen buiten Nederland zijn niet altijd verzekerd.
  • Je kunt vaak onbeperkt een beroep doen op de juristen van de verzekeraar. Meestal krijg je ook de kosten vergoed als andere specialisten nodig zijn, maar alleen als die door de verzekeraar worden ingeschakeld.
  • Heb je een fiscaal conflict, dan geeft de rechtsbijstandverzekering niet thuis.
  • Kwesties die te maken hebben met merkenrecht of octrooirecht zijn meestal niet verzekerd. Heb je een conflict over een handels- of domeinnaam, dan kun je je verzekeraar wel inschakelen.

Vrije advocaatkeuze

Als je een advocaat nodig hebt, hoef je niet per se gebruik te maken van iemand die door je verzekeraar wordt aangedragen. Je mag een eigen advocaat kiezen, maar daar zitten wel voorwaarden aan vast: het moet gaan om een administratieve of gerechtelijke procedure. Dat laatste levert meestal geen discussie op, maar de meningen verschillen over wat precies een administratieve procedure is. Ook daar zijn soms rechtszaken over. De Hoge Raad oordeelde een paar jaar terug bijvoorbeeld dat een ontslagprocedure bij het UWV als administratieve procedure geldt. De kosten van een advocaat naar eigen keuze worden altijd tot een maximum vergoed en er geldt bijna altijd een eigen bijdrage. Dat varieert per verzekeraar. En niet alle verzekeraars bieden de mogelijkheid een eigen advocaat te kiezen.

Let er bij de keuze voor een verzekeraar ook op of je een vast aanspreekpunt hebt of steeds met een andere medewerker te maken krijgt. De rechtsbijstandpolis is vaak een van de onderdelen van een verzekeringspakket. Zo’n pakketverzekering kan goedkoper zijn.

Beter dan een advocaat?

En dan nu de hamvraag: is de dienstverlening van een rechtsbijstandverzekeraar net zo goed als die van een advocatenkantoor? Dat kan zowel bij verzekeraars als bij advocaten afhangen van de persoon die jouw belangen behartigt. Maar je kunt niet zonder meer zeggen dat een advocaat altijd beter is. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft het een paar jaar geleden laten onderzoeken voor zogenaamde ‘civiele handelzaken’. Dat zijn zaken over bijvoorbeeld arbeidsrecht en overeenkomsten. De conclusie was dat rechtsbijstandverzekeraars over het algemeen hoger scoren op kwaliteit dan advocaten. Volgens de onderzoekers worden klanten van rechtsbijstandverzekeraars net zo goed geholpen als klanten die zelf een advocaat contracteren.

Meer advies van CobouwVak

Bouwpensioen: zes waarschuwingen >>

Zin en onzin van een collectieve ongevallenverzekering >>

Ketenaansprakelijkheid: hoe voorkom je dat jij opdraait voor problemen van jouw onderaannemer >>

Opdrachtgevers en zzp’ers: zorg dat zelfstandige niet wordt aangemerkt als schijnzelfstandige >>

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.