De finalisten voor de Cobouw Awards in de categorieën Duurzaamheid, Young Talent, Innovatie, Infra en Digitalisering zijn bekend. Zij maken in november kans op een van de bokalen.
In totaal dongen ruim negentig inschrijvingen mee naar een van de Cobouw Awards van 2023. Na een eerste selectie bleven er daarvan vijfentwintig over die tijdens een pitch de jury’s voor zich mochten proberen te winnen.
Op 21 november worden in het AFAS Theater in Leusden de winnaars bekendgemaakt. Dan ook zal de Cobouw50 Award voor de best presterende bouwonderneming van het jaar worden uitgereikt, alsmede de aanmoedigingsprijs voor de meest duurzame bouwer van Nederland. Dit jaar wordt tijdens het Cobouw Event ook weer de Cobouw Bouwvrouw van het jaar bekendgemaakt.
Dit zijn de finalisten:
Digitalisering CloudPiling
Tijd, materiaal én kosten besparen bij het ontwerpen van diepfunderingen? Dat kan met CloudPiling. Geïntegreerde cloud-based software, gespecialiseerd in paalfunderingen, grondkeringen en ankers. Zo bereken je in een minimum van tijd verschillende alternatieven en optimaliseer je ongezien de uitvoeringskosten en CO2-uitstoot.
ILS Configurator
Digitaal samenwerken in de bouw? Wij maken het makkelijk! Met de ILS Configurator kun je voorafgaand aan je project eenvoudig afspraken maken over het uitvragen en aanleveren van bouwwerkinformatie. Het is een gebruiksvriendelijk hulpmiddel voor de expert en de beginner, dat digitale samenwerking met projectpartners slimmer, sneller én leuker maakt.
KUBUS/BIMcollab
BIMcollab heeft een integratie tussen haar producten ontwikkeld op basis van IDS, een open data-formaat gedefinieerd door BuildingSmart om dataspecificaties te bepalen voor BIM-modellen. Hierdoor kunnen stakeholders specificaties begrijpen, en de software specificatie gebruiken voor validaties. Het bevordert communicatie, verificatie en nauwkeurigheid gedurende de gehele gebouw-levenscyclus.
Duurzaamheid Boschgaard
Boschgaard is een collectief woongebouw met negentien sociale huurwoningen met gemeenschappelijke functies en een buurtcentrum. Het is het eerste woongebouw gemaakt van secundaire materialen op deze schaal in Nederland. Met 80 procent hergebruik behalen we het tienvoudige van het Nederlands gemiddelde. Het is een schoolvoorbeeld van ecologisch en betaalbaar wonen.
Toekomstbestendig kantoor MIX architectuur
Als ontwerper van woonomgevingen met positieve impact op mens en natuur, ontwierp MIX architectuur een toekomstbestendig eigen kantoor. Het houten paviljoen ligt aan de bosrand en op loopafstand van station Ede-Wageningen, op de grens van stad en landschap. Het is maximaal duurzaam, gebouwd met biobased materialen en nu al Paris Proof.
Rivierduinen Silvolde
Bewoners van de nieuwe woonbuurt Rivierduinen wonen niet op de duinen, maar midden in het duinenlandschap van de Oude IJssel. De eeuwenoude rivierduinen zijn in ere hersteld en vormen de basis voor deze bijzondere buurt. Deze toekomstbestendige, natuurinclusieve woonplek bevat 59 duurzame woningen, een gemeenschappelijke buitenruimte, kas en moestuin.
Infra Bay Replacement Program TenneT - proof of concept
Voor een opschaalbare aanpak zette TenneT 5 hoogspanningsstations als UAV-GC-project in de markt. Strukton kreeg opdracht voor de ontwikkeling van een proof of concept voor een GIS-station en doorliep deze samen met TenneT. Het resultaat: nieuwe processen, systemen en technologie. Een blauwdruk klaar voor landelijke uitrol.
Meer informatie
Renovatie van de Markbrug
De Markbrug tussen gemeenten Moerdijk en Halderberge werd duurzaam gerenoveerd met de totaalaanpak 'Operatie Brugrenovatie'. Betonreparaties, waterdichte coating en meer voerden BAM Infra, Sealteq en Nebest uit voor de twee gemeenten, op basis van drone-inspecties en 3D-modellen. Met minder omgevingshinder, materialen en CO2-uitstoot verlengden ze met het bouwteam de levensduur van de brug met dertig jaar.
Meer informatie
Renovatie Piet Heintunnel
Na bijna 25 jaar intensief gebruik was de Piet Heintunnel in Amsterdam toe aan een renovatie en diende zij aan de vigerende wet- en regelgeving te gaan voldoen. Heijmans, Yunex Traffic en de gemeente Amsterdam vervingen in een alliantie de installaties, systemen, besturing. Tevens werden stempelramen en hittewerende bekleding aangebracht.
Meer informatie
Innovatie AllShield Blue
AllShield Blue is een lichtgewicht, witte dakcoating met A1-brandveiligheid. Het maakt platte daken brandveilig voor zonnepanelen en vliegvuur, verhoogt het rendement van zonnepanelen, houdt het gebouw koel en is goedkoper dan nieuwe bitumen. Als klap op de vuurpijl: verzekeraars bieden dekking voor de opstal.
Meer informatie
Holle Prefab Schroefpaal, HPS
Een funderingspaal die de voordelen van prefabbeton en in de grond gevormd paalsysteem combineert. Geen trillingen of herrie, maar ook geen twijfel over de draagkracht van de paal. Onderaan zit een gietijzeren punt die rechtstreeks wordt aangedreven door de boormotor. De stalen drijfstang door de holte wordt na afloop getrokken.
Meer informatie
Van Berlo scheurvrije en CO2-arme betonvloer
Betonnen bedrijfsvloeren in grote distributiecentra vertegenwoordigen tot wel 50 procent van de CO2-uitstoot van het gebouw. Van Berlo heeft een revolutionaire oplossing ontwikkeld die vloeren duurzaam - tot wel 50 procent minder CO2-uitstoot - én scheurvrij maakt. Het geheim? Een uniek betonmengsel, een nieuwe manier van bouwen en 24/7-monitoring.
Meer informatie
Young Talent Gijs Mulkens (28)
Gijs Mulkens is bedrijfsleider van de afdeling elektro/solar bij Breman Zuid. Mulkens zette de afdeling zo'n anderhalf jaar geleden op binnen Breman. Hij vindt dat energie voor iedereen betaalbaar en bereikbaar moet zijn en zou graag zien dat werktuigbouwkundige techniek en elektrotechniek dichter bij elkaar komen.
Titia Rouwé (28)
Titia Rouwé werkt als tendermanager bij BAM Infra. Ze werkt aan de vooruitgang van duurzaamheid en samenwerking voor BAM, opdrachtgevers en de sector. Daarnaast verbindt ze jongeren binnen de sector met elkaar via Jong Buitenwerk. Ze vindt dat de bouw oude patronen moet loslaten om alle veranderingen van nu aan te kunnen.
Nirul Ramkisor (32)
Nirul Ramkisor werkt als beleidsmedewerker klimaatadaptatie en gebouwde omgeving bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ramkisor houdt zich druk bezig met het veranderende klimaat en hoe de leefomgeving klimaatadaptief kan worden ingericht. Zo werkt hij aan een nationale aanpak klimaatadaptatie voor de gebouwde omgeving en hoopt hij dat klimaatadaptatie meer wordt meegenomen in het ontwerp.