Cobouw50 Award
Coen Hagedoorn Bouwgroep heeft de Cobouw50 Award voor best presterende bouwonderneming van het jaar gewonnen.
Het bouwbedrijf uit Huizen kreeg de prijs dinsdagavond tijdens de uitreiking van de Cobouw Awards overhandigd.
Het is voor de derde keer dat Coen Hagedoorn de Cobouw50 Award in de wacht sleept. Een unicum, want geen enkele andere bouwer lukte dat tot dusver. Coen Hagedoorn liet dit jaar Bouwgroep Dijkstra Draisma, de winnaar van 2021 en 2022, net achter zich. Op de derde plaats eindigde Thunnissen Groep, die dit jaar voor het eerst kans maakte op de Cobouw50 Award.
Om de winnaar van de Cobouw50 Award aan te kunnen wijzen, beoordelen Cobouw en accountantsbureau PwC al veertien jaar samen de vijftig grootste bouwondernemingen van Nederland op hun financiële performance en soliditeit over de afgelopen drie jaar. Daarbij wordt onder meer gekeken naar winstgevendheid, kaspositie, benutte leencapaciteit en de solvabiliteit.
Lees over de winnaar: Coen Hagedoorn: 'Efficiency is onze grote kracht'>>
SDG Award
De aanmoedigingsprijs voor meest duurzame bouwer, oftewel de Cobouw SDG Award, gaat dit jaar naar Heijmans.
De Rosmalense bouwer eindigde in het onderzoek van Cobouw en PwC naar de duurzaamheidsrapportages van negen grote bouwbedrijven mede bovenaan, omdat het concern uitgebreid rapporteert over haar duurzaamheidsdoelen en concrete kpi’s en kengetallen publiceert. Bovendien neemt de onderneming veel initiatief om haar supplychain te verduurzamen, zo spoort ze met haar inkoopbeleid leveranciers aan om CO2 te reduceren, en heeft ze veel duurzame marktproposities.
Lees over de winnaar: Heijmans steekt nek uit met doel om te verduurzamen >>
Bouwvrouw Award
Marieke Mentink wint de Cobouw Bouwvrouw Award van 2022.
Volgens de jury heeft Mentink een duidelijke visie op maatschappelijke thema’s die spelen in de bouw. “Ze weet met haar leiderschapskwaliteit mensen mee te krijgen in innovatieve ontwikkelingen en het verbeteren van processen op gebied van digitalisering, duurzaamheid en veiligheid. Ze heeft impact op het gebied van diversiteit door het opzoeken van de publiciteit voor haar persoonlijk als rolmodel in de bouw én door het stellen van concrete doelen bij onder andere genderdiversiteit.”
Lees over de winnaar: De missie van Marieke Mentink: bouwen met de mens centraal >>
Digitalisering Award
De Cobouw Award in de categorie Digitalisering gaat naar Common Data Environment van Croonwolter&dros.
Uit het juryrapport: “Wat op het eerste oog een niet heel sexy en vooral heel technisch IT-project leek te zijn, blijkt niets minder dan een baanbrekende wereldprimeur van Nederlandse bodem. Het Common Data Environment, of in zijn populaire, meer pakkende naam: de Datawasstraat, zorgt ervoor dat bij het complexe miljardenproject van de nieuwbouw van de Pallas-reactor in Petten alle betrokkenen bij ontwerp en bouw altijd met dezelfde werkelijkheid werken. Die ligt in de namelijk bouwpraktijk nooit eenduidig vast door het gebruik van verschillende softwaretools die onderling gebrekkig communiceren. Het common data environment maakt daar een einde aan.”
De jury prijst de heldere visie, het doorzettingsvermogen en het digitale vakmanschap die dit tot stand hebben gebracht. Dat het ook nog met open standaarden gebeurt, volledig transparant en in lijn met ISO-normen is meer dan lovenswaardig en een prachtige uitnodiging aan de hele digitale bouwwereld om zich deze manier van werken eigen te maken en verder te ontwikkelen.
Lees over de winnaar: Elke wijziging gaat altijd eerst door de data-wasstraat >>
Young Talent Award
Nienke Groenewegen is het Cobouw Young Talent van het jaar.
De jury was unaniem in haar keuze voor Groenewegen. Zij ziet in de tenderstrateeg/tendermanager van Van Hattum en Blankevoort een echte ambassadeur voor de sector. “Ze inspireert jonge mensen voor het vak en straalt haar waardering voor de infrasector duidelijk uit. Ze heeft een heldere ambitie en ze weet binnen de vrij traditionele infrasector mensen mee te krijgen in nieuwe ontwikkelingen. Ze heeft hierdoor impact en zet haar talenten in om de bouw diverser, duurzamer en digitaler te maken.”
Lees over de winnaar: Als iedereen op zijn eigen eilandje blijft zitten missen we kansen >>
Duurzaamheid Award
Het hoofdkantoor van Havep, een ontwerp van Paul de Ruiter Architects, is het meest duurzame project van het jaar.
Volgens de jury sprong de inzending van Havep voor de Cobouw Duurzaamheid Award niet direct in het oog, maar het kantoorgebouw annex fabriekshal bewijst wel dat er een antwoord is op de goedkope en vaak lelijke verdozing in Nederland.
“Hergebruik waar het kan, functioneel waar het moet. Met zijn integrale meesterschap toont Paul de Ruiter andermaal dat duurzaam bouwen veel meer is dan een optelsom van zonnepanelen en hout. Een duurzaam gebouw dat letterlijk en figuurlijk past als een warme jas. En ja, het project was duurder, maar hiermee toont de opdrachtgever dat een prijs uit het huidige economische systeem niet meer de norm kan zijn, willen we de aarde redden.”
Lees over de winnaar: Duurzaam onder komen Havep knipoogt naar vroeger tijden >>
Innovatie Award
De Houtkern Bouwmethode van CircleWood wint de Cobouw Innovatie Award.
De Houtkern Bouwmethode is een doorwrocht systeem om houten hoogbouw mogelijk te maken met behoud van maximale architectonische vrijheid.
De jury was onder de indruk van de multidisciplinaire aanpak: het systeem is door een groot team van specialisten ontwikkeld en zeer gedetailleerd; geen aspect lijkt over het hoofd te zijn gezien. “De knoop vergt misschien erg veel staal en doet op eerste gezicht afbreuk aan het biobased karakter. Tegelijkertijd geeft de knoop. de vrijheid om de modules van vlakke vloeren en gelamineerde houten kolommen te stapelen en onderling te koppelen. Hij zorgt voor stabiliteit, verdeelt de krachten over de CLT-vloer, zorgt voor akoestische ontkoppeling en schept ruimte voor leidingen, kabels en installaties”, aldus de jury.
Het bewijs dat de Houtkern Bouwmethode werkt, is volgens de jury overtuigend geleverd bij het Natural Pavillion op de Floriade. En de plannen voor een hotel in Ede zijn vergevorderd, waarmee gestapelde houten hoogbouw, modulair, stikstofvrij en file-to-factory, zijn belofte kan gaan inlossen.
Lees over de winnaar: Slimme stalen knoop helpt houtbouw naar grote hoogte >>