Cobouw Awards 2021:
Genomineerd in de categorie Duurzaamheid
In de categorie voor het meest duurzame project van het jaar was de jury aangenaam verrast door de verscheidenheid aan inzendingen. Na de pitches vielen de Rotterdamse Baan van BAM en de gemeente Den Haag en de volledig biobased gerenoveerde boerderij uit 1910 door architect Ralf van Tongeren af. De drie projecten die wel naar de finale gaan zijn:
- BioPartner 5
BioPartner 5 bleek een permanente zoektocht naar het hergebruik van materialen die in nabijheid te vinden waren. Jan Willem ter Steege en Josse Popma van Popma Ter Steege Architecten lieten zich zelfs niet uit het veld slaan toen de eerste staalbouwer hardop mompelde of hij toch niet nieuw staal mocht leveren. Geen sprake van, niet minder dan 165 ton staal van 750 meter verderop werd hergebruikt. Dit laboratorium bewijst dat je met veel creativiteit en doorzettingsvermogen nieuwe gebouwen kunt maken van eerder gebruikte materialen.
- De Verwondering
De Verwondering is een duurzame nieuwe school in Almere waar veel hout is toegepast, natuurlijke ventilatie en die zelfs over een openluchtlokaal beschikt.
- Ecodorp Boekel
Ecodorp Boekel laat werkelijk niets aan het toeval over. Het dak van glas, zonnepanelen en nog een laag glas, is zelfs bestand tegen de zwaarste hagelbui. Hoewel het Ecodorp bovenal de som is van een hoop experimenteerruimte en innovaties op het gebied van klimaatvriendelijk bouwen, heeft het ook een bijzonder oog voor de biodiversiteit en haar gemeenschap.
Stem voor de Duurzaamheid Award >>
Genomineerd in de categorie Innovatie
De jury van de Innovatie-Award was vooral getroffen door de urgentie van de inzendingen dit jaar. Bijna alle innovaties hadden een antwoord op één van de grote vraagstukken van dit moment, zoals de woningproblematiek, energietransitie en onderhoud van verouderde infra. Van de overgebleven inzenders haalde Althen Sensors met haar Smartbrick om kademuren te monitoren nét niet de eindronde. Ook Interface viel af. Het bedrijf ontwikkelde een biocomposiet rug voor haar tapijttegels en nam na 65 jaar afscheid van bitumen als grondstof. Door naar de eindstrijd zijn:
- HOUTbaar Huis
Het HOUTbaar Huis van TBI en Sustainer Homes is een concept voor seriematig te bouwen woningen samengesteld uit houten modules. Ze arriveren voorzien van installaties, gevels en andere componenten op de bouwplaats. Bij Doetinchem verrijst een assemblagefabriek met een capaciteit van 500 woningen per jaar. De modules worden opgetrokken uit LVL, laminated veneer lumber dat grotere overspanningen mogelijk maakt en waarvan minder materiaal nodig is dan het bekendere CLT.
- iWell
iWell levert met haar Cube een oplossing voor congestie op het stroomnet. De thuis- of wijkbatterij van de Utrechtse startup heeft dezelfde functie als de stortbak in de WC: in korte tijd een grote stroom leveren, waar het leidingstelsel niet op is berekend. Op die manier wordt het stroomnet gestabiliseerd, hoeft niet verzwaard te worden en vormt geen belemmering voor de energietransitie.
- Triple Solar
Triple Solar, dat al langer zonnepanelen levert met een warmtewisselaar eronder. Dat scheelt ruimte op het dak en maakt een rumoerige buitenunit van lucht-/water-warmtepompen overbodig. Aan het programma voegt het jonge bedrijf uit Amsterdam nu een zelf ontwikkelde warmtepomp toe met een vermogen van 3,5 Kw. Compact, lichtgewicht, modulair, betaalbaar en met propaan als koudemiddel. Woningen hebben geen installatieruimte meer nodig; een installatiekast volstaat.
Stem voor de Innovatie Award >>
Genomineerd in de categorie Young Talent
Uit de vele inzendingen voor de Young Talent Award werden vijf talenten uitgekozen die een pitch mochten houden voor de jury: Carlos Klein, Christa Fung-A-Loi, Hugo Ward, Twan Manders en Stefanie Stubbé. Drie gaan door naar de volgende ronde en maken kans om Cobouw Young Talent van het jaar te worden:
- Carlos Klein
Carlos Klein, directeur van Klein Groep en directeur van Rc Panels. Een echte ondernemer die kansen ziet en creëert. Hij heeft een duidelijke visie over de toekomstige bouw: die moet gedigitaliseerd en geïndustrialiseerd worden. Met zijn ondernemingen maakt hij daarin de eerste stappen. Hij haalt energie uit de ontwikkelingen die spelen in de sector: “Het is de kans van de eeuw om nu in de bouw te werken.”
- Twan Manders
Twan Manders is projectleider Next bij Kuijpers. Hier ontwikkelt hij een modulaire WKO-installatie om stappen te maken in de energietransitie. Hij is een doener die niet zomaar opgeeft. De bouw moet gaan veranderen, vindt Manders. Van projecten naar producten. En het moet allemaal een stuk duurzamer: “Voor de toekomstige generaties.”
- Stefanie Stubbé
Stefanie Stubbé, werkzaam als consultant Water and Finance International bij Royal HaskoningDHV. Ze houdt zich op de internationale markt bezig met duurzame waterinfrastructuur en drinkwaterinstallaties. Duurzaamheid zou wereldwijd uitgerold moeten worden, vindt ze. Haar boodschap: meer aandacht voor een holistische en multidisciplinaire bouw.
Stem voor de Young Talent Award >>
Genomineerd in de categorie Digitalisering
Het tweede jaar van de Digitalisering Award laat zien hoe hard het gaat met de digitale transformatie. Twintig bijzonder gevarieerde en kwalitatieve inzendingen leidden tot vijf gedreven pitches en uiteindelijk tot deze drie genomineerden:
- BAM Infra ADAPT Asfalt
BAM infra heeft met ADAPT Asfalt een applicatie ontwikkeld waarmee wegeninspecties vergaand geautomatiseerd worden. Een meetauto uitgerust met een LIDAR scanner rijdt de weg af en vergaart alle data over de staat van het asfalt. Aan de hand daarvan kan met algoritmes tot op de centimeter nauwkeurig worden vastgesteld hoe de weg erbij ligt. Intelligente technologie die via dashboards ontsloten wordt en slim onderhoud mogelijk maakt.
- CEMS – CRUX Engineering
CEMS - CRUX Engineering introduceert met PileCore en VibraCore twee cloud-based tools. PileCore dimensioneert automatisch paalfunderingen en VibraCore voorspelt of trillingen door het heien van palen of intrillen van damwand tot schade kan leiden. De rekenharten (cores) zijn een mogelijke gamechanger. Het model van de Cores, die beschikbaar zijn via een API, leidt ertoe dat het “urenfabriek-model” van adviesbureaus onder druk komt te staan. De rol van de ingenieur zal veranderen en de waarde en kwaliteit van het geleverde product of dienst zal bepalend worden.
- TerraScope
TerraScope is een modern, toegankelijk platform voor beheersing en ondersteuning van ruimtelijke ontwikkeling. Het bevat een bibliotheek met duizenden relevante datalagen, landelijk én lokaal. Data die vooral voor projecten in de energie- en infrasector belangrijk zijn. De kracht van TerraScope is dat deze data voor de gebruiker eenvoudig doorzoekbaar en bruikbaar zijn. Met een paar kliks zijn alle mogelijke toegankelijke data aangaande bodemaspecten te verzamelen om deze vervolgens risicogestuurd met zicht op alle mogelijke raakvlakken te ontsluiten.
Stem voor de Digitalisering Award >>
Procedure
Van alle inzendingen hebben de jury’s per categorie drie inschrijvers genomineerd. Lezers van cobouw.nl kunnen tot en met 22 oktober hun stem uitbrengen. Op 16 november worden de winnaars bekendgemaakt tijdens het Cobouw Event in het Afas Theater in Leusden.
Breng je stem uit >>