'Goede timmerlieden van Sprangers zijn al weggekaapt'

'Goede timmerlieden van Sprangers zijn al weggekaapt'
Foto: Anneke Hymmen

De coronacrisis krijgt nauwelijks vat op bouwbedrijf Vrolijk uit Moerdijk. De bouwer groeide vooral dankzij logistieke panden van 20 miljoen omzet in 2014 naar 186 miljoen vorig jaar. "De retailmarkt gaat gewoon door en is juist beter geworden", ziet directeur-eigenaar Karel Vrolijk.

Een reuzensprong maakte Bouwbedrijf Vrolijk de afgelopen vijf jaar. Het bedrijf bestaat nog maar sinds 2002, en is sinds 2014 gegroeid van een omzet van 20 miljoen euro naar 186 miljoen euro. “We hadden het in de crisis moeilijk, toen hebben we moeten saneren”, vertelt Karel Vrolijk vanaf zijn vakantieadres in Spanje over een krakende telefoonverbinding. “We hebben daarna heel veel geïnvesteerd in mensen. Afgelopen jaren is het gaan draaien, zal ik maar zeggen.”

“Het beste halfjaar ooit”, kijkt Vrolijk op het eerste halfjaar van 2020 terug. De omzet zal dit jaar niet tot nauwelijks dalen ten opzichte van vorig jaar. Vanaf augustus 2019 zat er wel stroop in de pijplijn. Door stikstof. “De markt was wel goed, maar projecten kwamen moeilijker los, omdat de vergunningen niet afgegeven werden. Maar er zat genoeg werk in de pijplijn.”

Markt explodeerde

En toen kwam corona. “Er zijn wel projecten weggevallen, maar we hebben ook projecten aangenomen die we nu aan het uitvoeren zijn.”

Tweede derde van de omzet haalt het bouwbedrijf uit Moerdijk uit de ontwikkeling en bouw van logistieke panden. Een markt die de afgelopen tien jaar explodeerde. De Brabantse onderneming is verder ook landelijk actief als woningbouwer en bouwer van theaters, bioscopen en bedrijfspanden.

Een logistiek project van ruim 30 miljoen euro voor eigen ontwikkeling ging de ijskast in. “Engelse beleggers hebben de stekker eruit getrokken vanwege corona”, treurt Vrolijk. Toch ligt de utiliteitsmarkt niet op zijn gat. “De retailers komen nog steeds op de markt. Supermarkten als Lidl, Aldi en Albert Heijn hebben nieuwe panden en magazijnen nodig. Die markt gaat gewoon door en is juist beter geworden. We krijgen er direct of indirect opdrachten van.”

Scherper

“Bij dit soort opdrachten zie je wel dat het allemaal wat scherper gaat. Er is meer concurrentie en de prijzen staan onder druk.” Volgens Vrolijk zijn er meer aannemers bijgekomen de laatste jaren op de markt voor logistieke gebouwen. Onderaannemers die zich als hoofdaannemer op de markt begeven bijvoorbeeld. Met zijn allen vechten ze om een “iets” kleiner wordende taart. “Dan krijg je een dominospel”, doelt hij op een grotere kans op faillissementen.

BouwMonitor

De BouwMonitor is een onderzoek uitgevoerd door Cobouw en USP Marketing Consultancy. In dit onderzoek worden geënquêteerde bedrijven uit de bouw regelmatig bevraagd over hoe het bedrijf ervoor staat en wat de impact is van onder andere stikstof, PFAS  en het coronavirus. Bekijk de resultaten over juli. Karel Vrolijk van Bouwbedrijf Vrolijk deed ook mee aan de BouwMonitor. Wilt  u deelnemen aan of meer weten over het onderzoek? Neem dan contact op met Marloes Heijink (heijink@usp-mc.nl).

Lees ook wat Madeline Buijs, bouweconoom van ABN Amro, aan de BouwMonitor opvalt: Andere problemen steken weer de kop op.

Sprangers, dat vorige maand failliet ging, bouwde ook logistieke gebouwen, maar ging vooral kapot aan andere grote projecten, zoals Forum Rotterdam. “Een heel mooi bedrijf, met hele loyale mensen”, betreurt Vrolijk de ondergang van het bedrijf uit Breda.

In de race

Vrolijk haalde een aantal voormalig uta-medewerkers van Sprangers binnen. De bouwondernemer had ook graag timmerlieden van zijn voormalige concurrent in dienst willen nemen. “Maar die waren al weggekaapt. Goede timmerlieden vinden is echt een probleem.”

Voor twee ontwikkelposities met 110 woningen is Bouwbedrijf Vrolijk nog wel in de race. “We liggen op de stapel, maar ik weet niet of dat gaat lukken.”

Verdozing

De markt voor logistieke gebouwen is nog steeds goed, al wordt het vinden van nieuwe locaties wel een probleem. “Dat heeft te maken met de verdozing van Nederland”, legt Vrolijk uit. “In het verleden is er veel gebouwd op risico, maar dat wil de overheid niet meer hebben. Dat is een goede zaak, vind ik. Het risico is dat voor de leegstand gebouwd wordt. Je moet nu een huurder of eindgebruiker hebben om een positie te krijgen. Je kunt niet zomaar als ontwikkelaar een locatie kopen, daarop ontwikkelen en op risico een pand bouwen.”

Gunstige bijwerking van de schaarste aan grond is dat het bouwen op bestaande locaties (brownfieldontwikkeling) steeds aantrekkelijker wordt. “Omdat nieuwe locaties steeds duurder worden.”

Bouwbedrijf Vrolijk werkt aan het kantoor voor Pelikaan Travel Group in Etten-Leur. Foto: Bouwbedrijf Vrolijk

Veel geld in de markt

Kan Vrolijk nog winst maken in dit lastige coronajaar? “Ja”, klinkt het overtuigd. “Meer winst nog wel. Ik heb heel veel vertrouwen in de markt en het bedrijf dat we opgezet hebben. We worden qua rendement niet echt gestoord door corona. Je merkt dat er veel geld in de markt is en dat het toch wel doordraait.”

Voor de allergrootste bouwbedrijven wordt het volgens hem moeilijker. “Dat zijn instituten, hè. Als je kijkt naar de Cobouw50 en je maakt een vergelijking tussen de winstmarges van Ten Brinke Group en die van de grote bouwers, dan zouden sommige van die grote niet meer moeten bestaan, zal ik maar zeggen.” Met een omzet van 300 miljoen euro ben je volgens hem veel wendbaarder en stabieler dan met een omzet van 7 miljard. Maar alles is relatief. “Het kan ook fout gaan. Kijk maar naar Sprangers.”

Over de Cobouw50

Elk jaar publiceert Cobouw de ranglijst met vijftig grootste bouwbedrijven van Nederland. Welke bouwers staan erin en hoe doen zij het ten opzichte van elkaar? Alle ranglijsten, bedrijfsprofielen, interviews en analyses zijn nu gebundeld:

Om de Omgevingswet écht goed te begrijpen heb je Bouwwetten nodig

Als het om wet- en regelgeving gaat, kun je niet zeker genoeg zijn. Met inzichtelijke artikelen, stappenplannen en checklists laat Bouwwetten zien wat de gevolgen van wet- en regelgeving zijn voor de praktijk. In een tumultueuze periode met de introductie van de nieuwe Omgevingswet, is Bouwwetten een betrouwbare partner waar je antwoord op je vragen krijgt.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.