Ecodorp Boekel: symbool voor de toekomst

Ecodorp Boekel: symbool voor de toekomst
Middels de 3 wooncirkels ontstaat een woonomgeving die de gezamenlijkheid en de privacy optimaal samen brengt. De relatie met de natuur is hierbij de bindende factor. Beeld: Van Laarhoven Combinatie Architecten

Een accu met daarin duizend kuub basalt, een stroomkabel die gemaakt is van afval en muren met kalkhennep die CO2 opslaan: ecodorp Boekel - een ambitieus burgerinitiatief - wordt gekenmerkt door tal van innovaties en primeurs op het gebied van groen bouwen.

Ecodorp Boekel is een in aanbouw zijnde wijk in het gelijknamige dorp in Noord-Brabant en bestaat uit dertig klimaatadaptieve en klimaatpositieve huurwoningen, zes mantelzorgwoningen, een buurthuis, een boomhuttenhotel, een kennis- en educatiecentrum, een werkplaats en kantoren.

Eigen voedselproductie

Het is de bedoeling dat de bewoners zo veel mogelijk hun eigen voedsel produceren (70%). Dat is mogelijk door de aanleg van een voedselbos, een permacultuurtuin en een viskwekerij. De woningen komen in drie cirkelvormige gebouwen met een binnentuin: per gebouw komen tien woningen en twee mantelzorgwoningen.

Architect Huub van Laarhoven is verantwoordelijk voor dit hele ontwerp. Ecodorp Boekel is de opdrachtgever van het project en Eco+Bouw is de ecologische hoofdaannemer. De bouw is eind oktober begonnen.  “Als alles volgens planning verloopt, worden de eerste woningen in september opgeleverd. In november of december zijn de overige woningen klaar’’, zegt initiatiefnemer Ad Vlems, tevens voorzitter van het ecodorp.

CO2-negatief

Wat Vlems betreft staat het ecodorp symbool voor de toekomst van het bouwen: “De bouwsector zorgt voor ongeveer een derde van alle CO2-uitstoot. Wij hebben ingezet op klimaatpositief bouwen. Dat betekent onder meer bouwen met gerecycled materiaal en organische, hernieuwbare materialen, bij voorkeur uit de regio.”

De initiatiefnemer spreekt zelfs van CO2-negatief bouwen. “De woningen worden gemaakt met kalkhennep. Daardoor wordt veel CO2 opgeslagen in de muren, meer dan nodig is om ze te bouwen.’’ Ook bijzonder is het gebruik van een speciaal voor het ecodorp ontwikkelde, ondergrondse stroomkabel. Vlems: “Die kabel is gemaakt van afval en herbruikbaar. Als de kabel in de toekomst om wat voor reden dan ook niet meer nodig is, kun je hem volledig uit elkaar halen en zijn de materialen opnieuw te gebruiken.’’ De buizen van de vloerverwarming in alle huizen zijn eveneens gemaakt van afval en makkelijk te hergebruiken.

Basaltaccu

"Spraakmakende innovatie is de basaltaccu", vervolgt Vlems. De via zonnepanelen opgewekte energie wordt straks opgeslagen in een soort kelder met een diameter van vijftien meter en een diepte van zeven meter. In die kelder ligt duizend kuub basaltstenen. Vlems: "De elektriciteit wordt omgezet in warmte, waarbij de stenen een temperatuur van zo’n 450 graden bereiken. Via een warmtewisselaar worden de huizen verwarmd en is er warm tapwater.’’

Ook vernieuwend zijn de vloeren: die zijn gemaakt van gewapend geopolymeerbeton, een alternatief voor beton. Deze vloeren zijn honderd procent circulair en even sterk als beton mét cement.

Toekomstgericht bouwen

Het ecodorp is bovendien een zogenaamde SDG-wijk. SDG staat voor Sustainable Development Goals. Deze zeventien ontwikkelingsdoelen zijn vastgesteld door de Verenigde Naties, voor een betere wereld in 2030. Daarbij gaat het onder meer om een leven zonder armoede en honger, goede gezondheid en welzijn, kwaliteitsonderwijs, gendergelijkheid en betaalbare duurzame energie. In het kennis- en educatiecentrum wordt veel aandacht besteed aan deze ontwikkelingsdoelen.

Vlems gelooft heilig in het project. “We móeten anders bouwen. Met Eco+Bouw hebben we gelukkig een aannemer die er precies zo over denkt. Experts van TNO vertelden me onlangs dat wij een hoop innovaties toepassen die cruciaal zijn voor de toekomst van de bouwsector. Dus ja, ik hoop dat veel bouwbedrijven ons voorbeeld gaan volgen.’’


Plaats: Boekel
Opdrachtgever: Vastgoedvereniging Ecodorp Boekel
Ramingsgroep: 5.1 miljoen euro
Nummer: 502305


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.