De specifieke ontwikkelingen van brandwerend glas

De specifieke ontwikkelingen van brandwerend glas
Pyrobel-T is een relatief nieuwe loot aan de stam van AGC.

Wie denkt dat glas maar glas is, moet eens met AGC gaan praten. Dit bedrijf, een van 's werelds grootste glasproducenten, maakt glas in alle soorten en maten. Maar vooral valt op dat ze continu met innoveren bezig zijn. Jan Liebeton, productmanager bij AGC Glass Europe, vertelt over de specifieke ontwikkelingen van brandwerend glas.

De bouw, de industrie, de automotive en de gezondheidzorg: de markten die glasproducent AGC bedient, zijn uiteenlopend. Dat geldt ook voor de soorten glas die AGC voor zijn internationale klanten produceert. Van redelijk standaard glas tot veredeld, bewerkt en op maat gemaakt glas. Met of zonder speciale coatings om warmte en licht te reguleren. Een bijzondere plaats in de productrange van AGC is weggelegd voor het brandwerende glas, dat AGC onder de merknaam Pyrobel produceert. Jan Liebeton (54), Sales & Marketing Manager van AGC Glass Europe, geeft een korte introductie: “Met Pyrobel zijn we al ruim 40 jaar actief om veilige werk- en leefomgevingen te creëren. Dat doen we met glas in alle mogelijke brandwerendheidsklassen: E, EW en EI, zelfs tot aan 180 minuten brandwerendheid.”

Om kort te gaan bestaat Pyrobel uit verschillende dunnere glaslagen en een aantal dunne brandwerende tussenlagen”

Pyrobel-T ideaal voor gevels

Een relatief nieuwe loot aan de stam van AGC is Pyrobel-T, een innovatief product met name voor geveltoepassing, zo vertelt Liebeton. “Vanwege de zeer grote afmetingen van deze beglazing – tot 2 meter breed en 4,5 meter hoog – is Pyrobel-T uitermate geschikt voor de bekleding van de buitengevel van een gebouw.”

Verschillende dunnere glaslagen

De opbouw van de glazen wijkt af van de klassieke Pyrobel-glazen. “Om kort te gaan bestaat Pyrobel uit verschillende dunnere glaslagen en een aantal dunne brandwerende tussenlagen. Pyrobel-T daarentegen is opgebouwd uit minimaal twee dikke, geharde ruiten met daartussen een dikkere laag met brandwerend materiaal. In geval van brand schuimt deze laag op, zodat de warmte aan één kant blijft. Bij hogere brandwerendheidsklassen bestaat Pyrobel-T uit meer ruiten en tussenlagen.”

Deze grote glazen bieden dankzij de tussenlaag een brandvertragingstijd tot meer dan 120 minuten in de weerstandsklassen EW en EI, in enkel glas en isolatieglas.

Iedere innovatieve oplossing wordt uitentreuren getest.
Iedere innovatieve oplossing wordt uitentreuren getest.

Uitgebreid testen

Wellicht ten overvloede benadrukt Liebeton dat het testen een essentieel onderdeel van elk ontwikkelingstraject is. Iedere innovatieve oplossing van AGC wordt dan ook uitentreuren getest. “Uiteraard doen we dat eerst zelf, en vervolgens laten we onze producten testen in een van de vele daarvoor geschikte laboratoria in Europa. Een eigenschap als brandwerendheid komt namelijk écht op details aan. Pas als alles 100 procent in orde is, betreden we de markt met onze glasoplossing.” Op die manier garandeert AGC kwaliteit én veiligheid.

Brandwerend en kogelwerend glas

Een ander staaltje vernuft van AGC is binnenkort op de markt te verwachten, zegt Liebeton. “Dat is een volglazen brandwerende deur. We boden al volglazen scheidingswanden aan, ons Vision Line-systeem, en deze deur past daar uitstekend bij. Dit is dus een deur die én helemaal uit glas bestaat én brandwerend is tot EI 60.” Op deze manier zijn ze bij AGC altijd met innoveren bezig, deels gedreven door eisen vanuit wet- en regelgeving, deels door wensen van klanten.

Vernieuwende producten in 2020

Kijkend in zijn glazen bol ziet Liebeton in 2020 nog veel meer vernieuwende producten van AGC op de markt komen. “Zo zitten we in de eindfase van de ontwikkeling van een brandwerend glas dat ook kogelwerende eigenschappen heeft. Een ideale oplossing voor bijvoorbeeld banken, benzinestations, ambassades en ziekenhuizen.” Hij legt uit wat het bijzondere aan deze combinatie van brand- en kogelwerend is. “De materialen sluiten elkaar eigenlijk uit. Kogelwerend materiaal is vaak kunststof, denk aan polycarbonaat. Dat is zo sterk dat het kogels kan tegenhouden, maar tegelijkertijd is het uiterst brandbaar. Het was dus de kunst om een product te ontwikkelen dat het allebei kan: kogels weren en brand vertragen.”

In 2020 ongetwijfeld meer hierover. En niemand die nu nog denkt dat glas maar glas is…

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met AGC

Veilige bouwplaatsen: binnen een dag beveiligd door Kooi

Veilige bouwplaatsen: binnen een dag beveiligd door Kooi

De tijdelijke camerabewaking van Kooi biedt een flexibele, snelle en efficiënte oplossing voor de beveiligingsbehoeften op bouwplaatsen. Met geavanceerde technologieën en real-time monitoring garanderen zij veiligheid en gemoedsrust, waar en wanneer dat nodig is.

Ruurd Potma, projectleider bij HBB Groep.

Zo zorgt HBB Groep voor een veilige bouwplaats

Veiligheid op en rond de bouwplaats is prioriteit nummer één. "Vooral de scheiding tussen publiek en de bouwplaats is voor mij belangrijk", zegt Ruurd Potma, projectleider bij HBB Groep. "We moeten ervoor zorgen dat iedereen 's avonds weer veilig naar huis kan en er geen vreemden de bouwplaats op kunnen."

Na het polijsten van het beton is de natuurlijke structuur van de grindsoort goed zichtbaar.

Unieke hoogbouw dankzij prefab gepolijst beton

Een in het oog springend project in Amsterdam is zonder twijfel The Bridge. Onder meer de unieke gepolijste betonnen sandwichelementen van deze woontorens worden geproduceerd door Preco. In zeer korte tijd heeft de betonleverancier al veel gerealiseerd. "In november 2023 ondertekenden we de opdracht en al in maart 2024 leverden we de eerste elementen."

Bouwkwaliteit en snelheid geborgd dankzij KiK

Bouwkwaliteit en snelheid geborgd dankzij KiK

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is ingegaan per 1 januari 2024. De kwaliteit van een bouwwerk is nu meer dan ooit een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de betrokken partijen. Gelukkig zijn er diverse hulpmiddelen om het kwaliteitsborgingsproces soepel en conform de nieuwe wet te laten verlopen. KOMO instrument Kwaliteitsborging, beter bekend als KiK, is daarvan een goed voorbeeld.