De nieuwbouw bestaat uit twee houten gebouwen met heel veel glas: het ceremonie- en horecagebouw en het crematorium zelf. Synarchi architectuur uit Roosendaal heeft het ontwerp gemaakt en bouw- en aannemingsbedrijf Van Santen & Zn uit Culemborg is aangetrokken als hoofdaannemer.
Open en licht
Beide gebouwen worden met een brug over een waterpartij met elkaar verbonden. Kroezen: “Het heeft iets moois en symbolisch, dat nabestaanden hun geliefde straks ook echt over die brug wegbrengen naar de crematieruimte.”
Aan de gevels van het gebouw komen houten lamellen. De ruimte is open en licht. Kroezen: “Je kunt niet van buiten naar binnen kijken, maar wel van binnen naar buiten, met een schitterend uitzicht over het polderlandschap.”
De eerste ideeën voor een duurzaam crematorium ontstonden een jaar of zes geleden, toen Kroezen nog eigenaar was van een uitvaartcentrum. Hij wilde bij dat uitvaartcentrum ook een crematorium realiseren, maar dat is om verschillende redenen niet gelukt. Het uitvaartcentrum heeft hij van de hand gedaan, het crematorium ging er toch komen, zij het op een andere plek. Uiteindelijk is die geschikte locatie langs de A2 gevonden, in samenwerking met de gemeente West Betuwe, waar Beesd onder valt.
Duurzaam
Dat het een energieneutraal gebouw zou moeten worden, stond voor Kroezen vanaf het eerste moment vast. Er wordt gebruikt gemaakt van zonnepanelen op het dak van de buren, tevens komt er LED verlichting in het gebouw. Bij de bouw is er gekozen voor CLT hout. CLT staat voor Cross Laminated Timber en is afkomstig van DERIX uit Duitsland. Dit hout veroorzaakt geen CO2 uitstoot, maar slaat het juist op. De elementen zijn gemaakt in de fabriek en zijn vervolgens als bouwpakket naar Beesd gebracht. Bij de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van de Triodos Bank in Driebergen zijn soortgelijke elementen gebuikt, aldus Kroezen.
Immoreel
Gasgestookt cremeren is anno 2019 immoreel, vertelde Kroezen eerder in een regionale krant. Tot voor kort waren in Nederland echter nog geen aanbieders van elektrische ovens. De zoektocht naar een geschikte oven leidde drie jaar geleden tot een bezoek aan het Zwitserse bedrijf IFZW / Bürge Fischer, qua duurzaamheid koploper in de wereld. Kroezen bestelde een elektrische oven die zich technisch bewezen heeft. Met de warmte die bij een crematie vrijkomt, worden beide gebouwen van ’t Lief verwarmd. Ook het naastgelegen bedrijfsverzamelgebouw wordt strakst verwarmd met de restwarmte van ’t Lief.
Kleinschalig en intiem
Het crematorium in Beesd krijgt een intiem en kleinschalig karakter, aldus Kroezen. “We kunnen straks geen 500 mensen kwijt in het ontvangstgebouw. Er zijn echter in deze omgeving genoeg mogelijkheden om wel met zo’n groot aantal samen te komen. We raden mensen dan ook aan om de ceremonie te houden in een kerk of bij bijvoorbeeld een voetbalclub, in elk geval op een plek waar de overledene zich altijd heeft thuis gevoeld, om daarna hier gecremeerd te worden. ’t Lief is berekend op ongeveer tachtig mensen.”
In het gebouw waar de daadwerkelijke crematie plaatsvindt, is plek voor twintig, hooguit dertig mensen. De oven staat in het midden en is volgens Kroezen ‘als een doosje in een open ruimte’. “Het is absoluut geen industrieel ding, maar juist een klein, lief doosje waar je omheen kunt lopen.”
Plaats: Beesd
Opdrachtgever: Kroezen Vastgoed
Ramingsgroep: 1.1 miljoen euro
Nummer: 485407
Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl