Sinds dit jaar zijn namelijk alle vier de zoons in dienst gekomen van het bedrijf en dus heeft de keukentafel plaatsgemaakt voor de vergadertafel. Een mooi moment om samen met de heren een blik vooruit te werpen op de toekomst.
Alle vier in dienst
Henk Willem trapt af: “Als technisch dienstverlener is Van Dorp het stadium van traditioneel installatiebedrijf al ver voorbij. Toch ben ik er trots op dat we ons bedrijf nog steeds leiden als een familiebedrijf waarbij het respect voor milieu, omgeving, leveranciers, klanten en medewerkers centraal staat. Wat me ook trots maakt is dat alle vier mijn zoons nu in het bedrijf werken. Dit waren er vorig jaar nog twee, dus dat is ineens toch snel gegaan.”
Zoon Paul (33) was al enige jaren geleden, na zijn studie Bedrijfskunde, in dienst gekomen. Hij begon als Adviseur Energie en heeft zich na enkele jaren op steunpunt Leiden persoonlijk en bedrijfsmatig ontwikkeld. Nu leidt hij in Utrecht de jongste - maar wel één van de grootste - vestigingen. Oudste zoon Bert (34) studeerde werktuigbouw en natuurkunde in Delft. Hij werkte enkele jaren bij Witteveen & Bos en trad eind vorig jaar als Hoofd R&D toe tot Van Dorps dochteronderneming Orange Climate.
Overstap familiebedrijf
Broer Rick (29) is een loopbaan als businesscontroller begonnen en werkte lange tijd bij Boer & Croon in Amsterdam. In juni van dit jaar maakte hij de overstap naar het familiebedrijf, waar hij vader Henk Willem helpt bij overnames en fusies en betrokken is bij de vestigingen Zoetermeer, Deventer en het dochterbedrijf Van Galen in Rotterdam. Jongste zoon Chris (26) ging na zijn studie een heel eigen weg. Hij richtte een bedrijf op en liet zich in 2018 uitkopen door zijn compagnon, want “Ik wilde toch wel graag in het familiebedrijf gaan werken”. Zo geschiedde. Na zeven maanden montagewerkzaamheden verrichten, is hij doorgegroeid tot Technisch Beheerder met nog heel wat uitdagingen voor zich.
Doordat de broers allemaal een andere rol hebben die past bij hun verschillende achtergronden en interesses, vullen ze elkaar mooi aan. Trouwens, met nu al zes kleinkinderen hoeven Henk Willem en zijn vrouw zich sowieso geen zorgen te maken over de opvolging. Het laatste nieuws komt uit het huis van Rick, waar na een zoon nu een dochter op komst is.
Hoe geef je groei vorm?
Met vier zoons in het bedrijf gaan de gesprekken aan de keukentafel steeds vaker over de maatschappelijke positie van het bedrijf en ieders rol daarin. Gesprekken over “Wat gaan we doen met z’n vieren?” en “Hoe geef je de groei vorm?” worden afgewisseld met verhalen over ieders eigen pad binnen Van Dorp, met als uitgangspunt dat er nog veel te leren en ervaren valt. Of anders gezegd: “Wij investeren de komende jaren veel in onze eigen ontwikkeling.”
Het bestuur en Raad van Commissarissen van Van Dorp installaties BV is daarvan ook doordrongen: “Wij verwachten niet dat de tweede generatie het bestuur op korte termijn op zich zal nemen. Huidig bestuurder Joan Remmerswaal (60) heeft zich bovendien niet beschikbaar gesteld voor een volgende termijn om de periode te overbruggen. Hiermee ontstond een natuurlijk moment om toe te werken naar een oplossing voor het vacuüm dat ontstaat. Van Dorp heeft de heer Chris van der Veen bereid gevonden om het bedrijf te bestendigen als leidend technisch dienstverlener, met een gezond verdienmodel. Chris - voorheen Operationeel Directeur bij ingenieursbureau Antea - is inmiddels al werkzaam in het bedrijf en neemt per 1 januari 2020 de verantwoordelijkheid over van Joan Remmerswaal, die werkzaam blijft voor Van Dorp en diverse projecten onder zijn hoede zal nemen."
Toekomstvisie
Van Dorp ziet zichzelf steeds meer als een ‘milieutechnisch dienstverlener’ en wil antwoord kunnen geven op prangende vragen rond vergrijzing (ook van het eigen personeel), verduurzaming, circulariteit en het verminderen van de CO₂ footprint. Henk Willem heeft daarnaast nog een persoonlijke missie.
“Ik wil onze CO₂ footprint gecompenseerd hebben voor ik het bedrijf verlaat en verwacht dat onze bedrijfsmiddelen binnen enkele jaren voor het grootste deel energieneutraal zijn.” Dat betekent bijvoorbeeld dat de bedrijfspanden van Van Dorp binnen enkele jaren voldoen aan ‘nul op de meter’ en het bedrijfsvervoer waar mogelijk (waterstof-)elektrisch zal zijn. Aan zijn vier zonen de opdracht om die missie verder uit te bouwen. Fezien hun opvoeding, kennisachtergrond en enthousiasme mag dat geen probleem zijn. Integendeel.
Van Dorp |
Toen Henk Willem van Dorp in 1985 met 10 mensen zijn bedrijf startte in Zoetermeer kon hij niet vermoeden dat er enkele decennia later een grote onderneming uit zou groeien. Van Dorp heeft inmiddels 16 vestigingen, waarin ruim 1600 medewerkers actief zijn. Het bedrijf staat inde top tien technisch dienstverleners in Nederland. Henk Willem heeft zijn activiteiten en gereedschappen in die tijd flink zien veranderen. Zoals hij het zelf mooi omschrijft: “Van waterpomptang tot iPad”. Tegelijkertijd vervult het bedrijf een sterke maatschappelijk rol vanuit de gedachte ‘Techniek is een middel, maar mensen zijn het doel’. Dit houden wij centraal in zowel de communicatie met de klant als in de oplevering van onze diensten en producten.” |